Az udvar térkövezése vagy a rossz állapotban lévő térkövezett udvar felújítása a társasházban lakók közös érdekét szolgálja. Ezért várhatóan nem zárkóznak el a felújítás elől a lakók. Azonban a felújításnak nemcsak előnye van, hanem kellemetlenséggel is jár, ezért aztán nem árt előkészíteni a felújítást.

térkövezett udvar felújítása

Az udvar felújításakor sok munkába kerül az, amíg ilyen lesz a burkolat

A térkövezett udvar felújítása ugyanis nagy felfordulással, rendezetlenséggel jár. Ez pedig kisebb-nagyobb kellemetlenséget még a leggondosabb és legkörültekintőbb kivitelezés mellett is okoz. Ezért a félreértések elkerülésére érdemes megfelelően előkészíteni, és egyeztetni a felújítást, és annak a pontos menetét. Sokkal könnyebben el fogják viselni a lakók a kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, ha előre tudják, hogy milyen előnyei vannak a felújításnak. Emellett azt is jó, ha előre tudják, hogy ennek érdekében milyen kellemetlenségeket kell elviselniük a felújítás alatt.

A felújítások nemcsak porral, kosszal és törmelékkel járnak, hanem nagy zajjal. Még akkor is, ha nincsenek viták és veszekedések a felújítás körül. Mivel azonban egy társasházban sok család él együtt, ezért a felújítás által okozott zajt még tovább növelheti a felújítás során kitört kisebb-nagyobb nézeteltérések.

Sok család egymás mellett élése egyébként is együttműködést, szervezést igényel. Nem kell az együttélés szabályozásához egy felújítás. Éppen ezért a társasházaknak a mindennapi működésükhöz szervezeti és működési szabályzatuk valamint házirendjük is van. Ezek nemcsak a mindennapi együttélés szabályait tartalmazzák, hanem meghatározzák a felújítási munkákra vonatkozó szabályokat is. Ez tartalmazza például a térköves udvar felújítására vonatkozó szabályokat is.

Amikor a társasház közgyűlése eldönti, hogy felújítja az udvar térkövezett burkolatát, akkor ezzel párhuzamosan a munkálatok elvégzésével megbíz egy kivitelezőt is.

Az udvar felújításához szükséges munkálatokat a társasház vezetőségével együttműködve a kivitelezőnek kell egyeztetnie és engedélyeztetni az önkormányzattal. Emellett pedig meg kell határoznia a felújítás ütemezését, amelynél érdemes figyelembe vennie a lakók kéréseit is. A felújítás előzetesen egyeztetett ütemtervét pedig közzé is kell tenni irásos formában, hogy a társasházban lakók pontosan tudják, hogy mi vár rájuk a felújítás során.

Ebben az írásos dokumentumban több fontos dolgot is meg kell határozni:

  • Be kell jelenteni, hogy mikor és milyen napszakban végzik a felújítást. Általában reggel 8 és 17 óra között végezhetők a társasházakban a zajjal járó munkák. Ha a lakóközösség úgy határoz, hogy minél hamarabb szeretne túlleni a felújításon, akkor hétvégén, szombaton és vasárnap is érdemes folytatni a munkát. De ebben is megegyezésre illetve többségi döntésre van szükség. Ezt érdemes tiszteletben tartani, és érdemes már a felújítás kezdete előtt akár 2 héttel is közzétenni, például kifüggeszteni a lépcsőházban, hogy a lakókat ne érje váratlanul az, hogy egy reggel hirtelen csak arra ébrednek, hogy hipp-hopp már bontják is a térköveket az udvaron.
  • Az is fontos, hogy a felbontott térköveket és egyéb törmelékeket, hogyan és hol fogják tárolni, és hogyan fogják majd elszállítani az udvarról. Az építési törmelék elszállításához konténert kell rendelni, és ebbe lehet elszállítani a hulladékot. Ezeknek a konténereknek a közterületen való elhelyezéséért az önkormányzat területfoglalási engedélyt ad ki. Ez bizony pénzbe kerül, ezért költségtakarékosabb megoldás, ha a társasház udvarán tárolják addig a törmeléket, amíg egy ilyen konténer tele nem lesz, és csak akkor hozzák a konténert, amikor már szállítják is el a hulladékot. Ez olcsóbb, mert nem kell közterülethasználati engedély a tároló elhelyezéséhez. Viszont az udvaron a felújítás ideje alatt kerülgetni kell a munka közben keletkező hulladékot. Ezt a társasház lakóinak meg kell beszélniük, és végiggondolniuk, hogy hogyan is legyen.
  • Nem mellékes egy ilyen felújításkor a munkavégzés utáni takarítás, a munkálatokkal esetlegesen okozott károknak a megszüntetése, elhárítása sem. Ezt alapvetően a felújítást végző kivitelezőnek kell elvégezni, aki ennek költségét nyilvánvalóan érvényesíti a munkálatok elvégzésére adott ajánlatában.