A térkövek ma már olyan igényes megjelenésben készülnek, hogy sokszor azon gondolkodik el az ember, hogy nem lehetne-e ezekből a térkövekből a konyhát vagy az előszobát burkolni. A válasz pedig az, hogy de bizony lehetne.

A 6 cm vastag, viszonylag kisméretű térköveket talán nem praktikus beltéri burkolatként használni. Ezek a térkövek ugyanis 6 centiméteres vastagságukkal autós közlekedésre is alkalmas burkolatok kialakításához is felhasználhatók.

Ezzel szemben a 4 cm vastag és nagyobb méretű kerti lapok között bőven vannak olyan igényes megjelenésű burkolólapok, amelyeket nemcsak teraszburkolatként, hanem akár még a nappali burkolataként is el lehet képzelni a családi házakban. Nem is beszélve a konyha burkolatáról, ahol nem is praktikus a melegburkolat lerakása a főzés miatti viszonylagos szennyeződések miatt. A főzéssel együtt járó krumplihámozás, a zöldségek tisztítása és az esetlegesen kiömlő folyadékok miatt mindenképp érdemes hidegburkolatot rakni a padlóra. Ez a hidegburkolat pedig nemcsak padlólap vagy természetes kőburkolat lehet, hanem akár igénye térkő vagy kerti burkolat is.

A 4 centiméter vastag kerti burkolólapok között vannak olyan nagyméretű és dekoratív burkoló lapok, amelyek nemcsak nagy méretükkel, a Lusso Tivoli lapok például a 90×30, 60×30 és 30×30 centiméteres lerakásukkal, hanem például ezüstszürke vagy krémfehér színvilágukkal is tökéletesen illeszkedhetnek a lakás belső szín és formavilágához.

De ugyanilyen jól megválasztott beltéri burkolólap lehet a konyhába, vagy akár még a nappaliba a Semmelrock Asti Colori lapja is. Ezek a 60×30 centiméteres lapok a maguk változatos színvilágával akár még a nappalik extravagáns burkolására is alkalmasak lehetnek. A 4 centiméteres lapok füstbarna, grafit-fehér, borvörös-fekete, capuccino és napfénysárga színvilágával igazán markáns megjelenést adhat nappalijának. A design hatású, nagyméretű burkolólapok mellett egy másik irányzat is hódít a beltéri burkolatok között.

Ezekből a nagyméretű lapokból nemcsak a nappali vagy a konyha burkolata készülhet el, hanem akár még a fürdőszoba burkolata is. Tökéletesen egységes megjelenést biztosít a lakásban a hidegburkolattal burkolt nappali, konyha, előszoba és fürdőszoba burkolatának egységes, egymással harmonizáló megjelenése.

A fürdőszobában nemcsak a padló burkolására lehetnek alkalmasak ezek a burkolólapok, hanem a falat is bátran burkolhatja a csempék helyett a padlóburkolattal stílusosan harmonizáló lapokkal.

Akár még arról is lehet szó, hogy a halvány törtfehér fürdőszoba burkolat mellett a konyhában és a nappaliban a vörösesbarna vagy az ezüstszürke valamilyen markáns árnyalata jelenik meg. Milyen színvilág harmonizálna tökéletesen nappalija, konyhája vagy éppen előszobája burkolataként?

Semmelrock Fuego Antico burkolat

Fuego Antico burkolat bontott tégla mixben a Semmelrocktól

Egyre többen kedvelik az antikolt téglahatású térkő burkolatokat. A rusztikus, klasszikus stílus kedvelői előszeretettel építenek ezekkel a falazótéglaként is használható térkövekkel vakolás nélküli boltozatokat és beltéri válaszfalakat is. Jól használhatók azonban ezen a burkolólapok rusztikus stílusú nappalik barnás, vörös, sárgás padlóburkolataként is.

Nem véletlen ez. Ugyanis sok családi háznál a terasz a ház szintjével egymagasságban épült, és ház kültéri meghosszabításaként. Vagyis ezeknél az épületeknél a nappaliból a terasz ajtaján át egyetlen lépéssel a teraszra lehet kilépni. Ilyenkor pedig akarva-akaratlanul adja magát az, hogy a nappali és a terasz burkolata harmonizáljon egymással. Ebből pedig már csak egyetlen lépés az, hogy ha már harmonizál a két burkolat, akkor miért ne legyen ugyanaz?

És tényeg. Miért ne lehetne ugyanaz a terasz és a nappali burkolata egy rusztikus stílusban épült családi háznál? Van ez ellen valami kifogás? A burkolat rusztikus, antik megjelenése tökéletesen harmonizálhat a válaszfalnak ugyanebből a burkolótéglából való vakolás nélküli beépítésével. Ez a fal például a nappalit választhatja el a mögötte lévő konyhától, és nyugodtan lehet boltíves kialakítású. Ezen a boltíves nyíláson át lehet igazán praktikus a sütés-főzés utáni tálalás a mellette lévő nappaliba. Látja maga előtt boltíves nappaliját?

Ugyanis a szűk család akár még a konyhában is el tudja fogyasztani a reggelijét vagy az ebédjét. Egy kisebb-nagyobb vendégségnél azonban máris kicsi lesz az igencsak szűkös konyha. Ezzel szemben a nappali, és még nagyobb vendégseregnél pedig a nappali meghosszabbításaként működő terasz további lehetőséget ad újabb vendégek kényelmes elhelyezésére.

Ebben a rusztikus stílusban épült családi házban az egyik emlékezetes bútordarab a téglahatású térkőből megépített kandalló is, amelyet a nappaliból lehet vígan lobogó lángokkal felmelegíteni. A száraz fahasábok ropogása olyan hangulatot varázsol a nappaliba, amely mellett ugyanúgy helye van meghitt, kellemes hangulatú családi beszélgetésnek, mint egy vidám vendégsereg boldog vigadalmának is. Csak az a kérdés, hogy éppen melyiknek jön el az ideje.

Persze a valóságban általában nem a kültéri burkolathoz igazítjuk a ház belső burkolatát, hanem éppen fordítva. Tehát nem a kültéri burkolathoz lesz hasonló a lerakott beltéri burkolat, hanem fordítva. Vagyis amikor már elkészült az otthon stílusával jól harmonizáló beltéri burkolat, akkor gondolják végig a családok azt, hogy milyen burkolat is lenne jó a kertben a ház körüli járda, a kerti út vagy éppen a kocsibeálló burkolataként. Tehát nem a kabátot varrják a gombhoz, hanem bizony a gombot a kabáthoz.

Persze talán még ennél is fontosabb kérdés a terasz burkolatának kiválasztása. A terasz burkolata ugyanis sok esetben a nappali burkolatával kerül egy szintbe és a kettőt ilyenkor csak egy vékony erkélyajtó választja el. Vagyis az erkélyajtó kinyitásával az egyik lábunk még a nappali burkolatán van, miközben a másikkal már ki is léptünk a teraszra.

A kérdés már csak az, hogy milyen beltéri burkolatról milyen terasz burkolatra szeretne kilépni a teraszajtón át?