A térkő szegély mindenképp szükséges a burkolat lerakásakor? Vagy lerakhatja szegély nélkül is a burkolatot? Ez a kérdés Önt is foglalkoztatja?

Ha térkövezést tervez a közeljövőben, akkor a térkőszegély gondolata biztos, hogy megfordult a fejében. Ha igen, akkor ez a cikk érdekelni fogja.

Burkoláskor feltétlenül szükség van a térkövek szegélyezésére?

Sokan felteszik a kérdést, hogy a térburkolat elkészítéséhez feltétlenül szükség van a szegélyre?

  • Ha szó szerinti választ szeretnénk adni a kérdésre, akkor nem válaszolhatunk rá mást, mint azt, hogy nem. Nem feltétlenül van szükség a kertben egy kültéri burkolathoz szegélyre.

Le lehet rakni a burkolatot szegély nélkül is, és ha pl. füvesített, kötött feketeföld van a gyalogos forgalomra használt burkolat körül, akkor nem is nagyon kell a térkövek elmozdulásától tartani majd. Megfelelő szegély nélkül azonban erre semmilyen garancia nincs. Ez már egy olyan kockázati tényezőt jelent, amit azért nem hagyhat figyelmen kívül.

Semmelrock térkő szegély

A szegély egyben tartja a burkolatot, és megakadályozza a burkolat szélén lévő kövek kimozdulását.

Azt is kijelenthetjük, hogy általánosságban nem lehet mondani, hogy a gyalogos forgalomra használt burkolat köré nincs szükség szegélyre, mert ez nem lenne igaz. A térkő burkolat sok kisebb-nagyobb térkőből áll össze, és ezek kövek nem fognak együtt maradni éveken át, ha egy erős keret nem fogja össze a burkolat szélét. Pl. homokos talajon megfelelő szegély nélkül a burkolat szélén lévő térkövek nagyon hamar elmozdulnának a helyükről, mert nincs semmi, ami a helyükön tartaná ezeket a szélső köveket. Ha egy kimozdult térkőre még egyszer rálép, akkor az a térkő jó eséllyel ki is fog fordulni a helyéből. Elég egy téli időszak, és az egy tél alatti 25-30 fagyási-olvadási ciklusban a szélső térkövek szinte biztos, hogy el fognak mozdulni a laza homlokban. Nem is kell azonban egy egész telet várni a szélen lévő térkövek elmozdulásához. Elég annyi, hogy valaki erőteljesen rálépjen valamelyik szélső térkőre, és az jó eséllyel már el is mozdulna a helyéről, ha nem lenne valamilyen szegély a burkolat körül. És itt tényleg a valamilyen szegélyen van a hangsúly.

Az ugyanis igaz, hogy egy gyalogos forgalomra használt burkolatnál nem feltétlenül van szükség arra, betonba rakott szegélykövekkel rakja ki a burkolat szegélyét. Ha pl. összehegesztett szögvasakból készít egy keretet a burkolat köré, akkor már ez is elég lesz ahhoz, hogy összetartsa a burkolatot, és megakadályozza a térkövek elmozdulását.

Azonban az igaz, hogy ezek a megoldások akár éveken át is stabilan fogják tartani a burkolatot, de arra semmi garancia nincs, hogy évtizedeken keresztül is ugyanezt fogják tenni.

Gépkocsi forgalomnál pedig már nemcsak a szélső térkövek esetleges elmozdulása, hanem a terhelés miatt is érdemes betonba rakott szegélykövekkel kijelölni a burkolat pontos helyét.

A térkő szegély megfelelő kiépítése

A burkolat helyének pontos kijelölése után ki kell ásni az alapot a burkoláshoz, mégpedig a burkolat helyéhez képest 20-30 centiméterrel nagyobb területen. Erre a 20-30 centiméterre van szükség a térkő szegély kiépítéséhez.

A szegéllyel pontosan meg fogja határozni a burkolat helyét, ezért érdemes inkább kétszer mérni, mint egyszer rossz helyre betonozni a szegélyköveket. Ezért érdemes pl. egy teljes sort lerakni a térkőből, hogy pontosan kijöjjön a sor, és ne kelljen a szegély mellett majd feleslegesen vágni a térköveket.

A burkolat szélén a szegélyköveknek megfelelő mélységű árkot kell ásni, és kb. 10-15 centiméteres betonágyba rakni a szegélyköveket. A szegélykövek magasságának meghatározó jelentősége van, mert a térkövezés után ennek egy szintben kell lenni a lerakott burkolattal. Pontosabban a lerakott térköveknél kb. 1 centiméterrel alacsonyabban legyen majd a szegély, mert a lerakás után a burkolat még süllyedni fog kb. 1 centit.

  • Emellett még a lehullott csapadék felszíni elvezetéséhez is bele kell kalkulálni a burkolat szükséges mértékű esését, és erre a szegélykövek lerakásánál is figyelnie kell.

Ha viszont a térkő burkolatnál magasabban van a körülötte lévő terület, akkor a szegélynek is magasabban kell lenni, mert ilyenkor a szegély fogja megakadályozni a burkolat körüli magasabban lévő föld burkolatra mosódását.