A térkő szegély mindenképp szükséges a burkolat lerakásakor? Vagy lerakhatja szegély nélkül is a burkolatot? Ez a kérdés Önt is foglalkoztatja?

Ha térkövezést tervez a közeljövőben, akkor a térkőszegély gondolata biztos, hogy megfordult a fejében. Ha igen, akkor ez a cikk érdekelni fogja.

Burkoláskor feltétlenül szükség van a térkövek szegélyezésére?

Sokan felteszik a kérdést, hogy a térburkolat elkészítéséhez feltétlenül szükség van a szegélyre?

  • Ha szó szerinti választ szeretnénk adni a kérdésre, akkor nem válaszolhatunk rá mást, mint azt, hogy nem. Nem feltétlenül van szükség a kertben egy kültéri burkolathoz szegélyre.

Le lehet rakni a burkolatot szegély nélkül is, és ha például füvesített, kötött feketeföld van a gyalogos forgalomra használt burkolat körül, akkor nem is nagyon kell a térkövek elmozdulásától tartani majd. Megfelelő szegély nélkül azonban erre semmilyen garancia nincs. Ez már egy olyan kockázati tényezőt jelent, amit azért nem hagyhat figyelmen kívül.

Semmelrock térkő szegély

A szegély egyben tartja a burkolatot, és megakadályozza a burkolat szélén lévő kövek kimozdulását évtizedeken át. Megőrzi burkolata épségét, hogy szépségében gyönyörködhessen

Azt is kijelenthetjük, hogy általánosságban nem lehet mondani, hogy a gyalogos forgalomra használt burkolat köré nincs szükség szegélyre, mert ez nem lenne igaz. A térkő burkolat sok kisebb-nagyobb térkőből áll össze, és ezek kövek nem fognak együtt maradni éveken át, ha egy erős keret nem fogja össze a burkolat szélét. Például homokos talajon megfelelő szegély nélkül a burkolat szélén lévő térkövek nagyon hamar elmozdulnának a helyükről. Azért, mert nincs semmi, ami a helyükön tartaná ezeket a szélső köveket.

Ha egy kimozdult térkőre még egyszer rálép, akkor az a térkő jó eséllyel ki is fog fordulni a helyéből. Elég egy téli időszak, és az egy tél alatti 25-30 fagyási-olvadási ciklusban a szélső térkövek szinte biztos, hogy el fognak mozdulni a laza homokban. Nem is kell azonban egy egész telet várni a szélen lévő térkövek elmozdulásához. Elég annyi, hogy valaki erőteljesen rálépjen valamelyik szélső térkőre, és az jó eséllyel már el is mozdulna a helyéről, ha nem lenne valamilyen szegély a burkolat körül. És itt tényleg a valamilyen szegélyen van a hangsúly.

viastein folio fino teraszburkolat

Viastein Folio Fino teraszburkolat kagylóhéj színben. Vagy jobban tetszene antracit vagy homoksárga színben?

Az ugyanis igaz, hogy egy gyalogos forgalomra használt burkolatnál nem feltétlenül van szükség arra, hogy betonba rakott szegélykövekkel rakja ki a burkolat szegélyét. Ha például összehegesztett szögvasakból készít egy keretet a burkolat köré, akkor már ez is elég lesz ahhoz, hogy összetartsa a burkolatot, és megakadályozza a térkövek elmozdulását.

Azonban az igaz, hogy ezek a megoldások akár éveken át is stabilan fogják tartani a burkolatot, de arra semmi garancia nincs, hogy évtizedeken keresztül is ugyanezt fogják tenni. A szegélynek összehegesztett szögvas például rozsdásodik, és előbb-utóbb tönkremegy.

Gépkocsi forgalomnál pedig már nemcsak a szélső térkövek esetleges elmozdulása, hanem a terhelés miatt is érdemes betonba rakott szegélykövekkel kijelölni a burkolat pontos helyét.

A térkő szegély megfelelő kiépítése

A burkolat helyének pontos kijelölése után ki kell ásni az alapot a burkoláshoz, mégpedig a burkolat helyéhez képest 20-30 centiméterrel nagyobb területen. Erre a 20-30 centiméterre van szükség a térkő szegély kiépítéséhez.

A szegéllyel pontosan meg fogja határozni a burkolat helyét, ezért érdemes inkább kétszer mérni, mint egyszer rossz helyre betonozni a szegélyköveket. Ezért érdemes például egy teljes sort lerakni a térkőből, hogy pontosan kijöjjön a sor, és ne kelljen a szegély mellett majd feleslegesen vágni a térköveket.

A burkolat szélén a szegélyköveknek megfelelő mélységű árkot kell ásni, és kb. 10-15 centiméteres betonágyba rakni a szegélyköveket. A szegély betonozásához a házilag megkevert beton helyett CKT betont is használhat.

A szegélykövek magasságának meghatározó jelentősége van, mert a térkövezés után ennek egy szintben kell lenni a lerakott burkolattal. Pontosabban a lerakott térköveknél kb. 1 centiméterrel alacsonyabban legyen majd a szegély, mert a lerakás után a burkolat még süllyedni fog kb. 1 centit.

  • térburkoló szegélykő

    Stabil tartást ad a szegélykő a térkő burkolatnak.

    Emellett még a lehullott csapadék felszíni elvezetéséhez is bele kell kalkulálni a burkolat szükséges mértékű esését, és erre a szegélykövek lerakásánál is figyelnie kell.

Ha viszont a térkő burkolatnál magasabban van a körülötte lévő terület, akkor a szegélynek is magasabban kell lenni, mert ilyenkor a szegély fogja megakadályozni a burkolat körüli magasabban lévő föld burkolatra mosódását.