Ha térkő burkolatának mintáját szeretné kitalálni, akkor a különböző színű és méretű térkövekből teljesen egyedi mintát is kitalálhat. Választhat azonban a legismertebb térkő lerakás minták közül is. Nyilván függ a térkövek formájától és méretétől is, hogy a rakásminták közül melyeket választhatja burkolata lerakásához.

Melyek a legismertebb térkő lerakási minták?

A térkő rakásminták között vannak egyszerűbbek, könnyen lerakhatók, és természetesen vannak bonyolultabb rakásminták is. Annál szebb egy minta minél összetettebb. Ez azonban azzal is jár, hogy nehezebb a lerakása, és több időbe is kerül a burkolás. Ha saját maga rakja a burkolatot, akkor hosszabb munkára készülhet fel, ha pedig szakemberre bízza a térkövezést, akkor ő többet fog elkérni a burkolat lerakásáért.

Futósoros kötés

futósoros körés

A futósoros kötés talán a legegyszerűbb, és legkönnyebben lerakható térkő minta. Sokan szeretik

A futósoros kötés talán a legegyszerűbb térkő lerakási minta. Párhuzamos sorokban futnak a térkövek egymás mellett, de egy fél kővel el vannak tolva egymáshoz képest a sorok.

Ennél a mintánál gyorsan fog haladni a térkövezéssel. A térkő burkolat lerakásakor fektesse le az első sor térkövet. A második sort pedig az első sor első térkövének felezőpontjánál kezdje el. A harmadik sor lerakását ugyanúgy csinálja, mint az elsőt, a negyedik sor pedig a második sorhoz lesz pontosan hasonló. A térkő burkolat téglalap alakú formájának eléréséhez minden második sorban ketté kell vágni egy térkövet, és a sor két végéhez berakni a felezett térköveket. Vagy pedig minden sorhoz csak egy felezett térkő kell, de ekkor az ellentétes oldalaknál kell a fél térkövet a sorba rakni. Persze akkor van ez így, ha pontosan számolta a térkő burkolat méretét, és nem kell még külön is darabolni azért, hogy szegélykőtől szegélykőig érjen a burkolat.

A burkolat terhelése miatt személykocsi forgalomnál a futósoros kötést a forgalom irányára merőlegesen kell lerakni. Lehet szöget bezáróan is rakni a térköveket. Ebben az esetben azonban a szegélyeknél sokat kell vágni a térköveket.

Halszálka kötés

halszálka kötés

A halszálka kötés lerakása már nagyobb odafigyelést igényel

Halszálka kötésnél egymásba fonódnak a térkő lapok. Ennél a kötésnél a térkövek felét a többihez képest 90 fokos szögben elforgatva, merőlegesen kell lefektetni. Az általánosan elterjedt, szokásos fektetési minták közül a halszálkakötésben lerakott burkolatok teherbírása a legnagyobb. Ez azért van, mert itt a térkövek lerakásának iránya a térkövek összeforgatása miatt a forgalom irányára semleges. A minta kialakítása jóval bonyolultabb, mint a futósoros kötésnél, és a burkolat szélén is be kell majd vágni a térköveket a téglalap formához.

Le lehet azonban minimális vágással, a 2:1 arányú téglalapok felezésével is rakni burkolatot halszálka kötésben, mégpedig a képen látható mintában.

Kettős halszálka kötés

A kettős halszálka kötés lerakásakor pontosan ugyanaz a lerakás, mint a halszálka kötésnél, csak itt egy térkő helyett kettőt rakunk le egy irányban, és utána következik 90 fokos elforgatásban a következő 2 térkő.

Parkettakötés vagy tömbkötés

parkettakötés

Parkettakötés a 2:1 arányú térkövek lerakására

Parkettakötésnél a képen is látható módon rakjuk le a burkolatot. 2:1 arányú térkövekből párosával egymás mellé rakva négyzeteket képezünk, és ellentétes irányban forgatva rakjuk le a térköveket.

Áthelyezett parkettakötés

Áthelyezett parkettakötésnél a parkettakötésben lerakott, 2:1 arányú térkövekből képzett négyzet sorok fél térkőhosszban el vannak csúsztatva.

Dupla V kötés

Ennél a kötésnél a lerakott térkövek W alakot mintáznak a térkő burkolatban.

Sakktábla vagy pepita minta

sakktábla térkő minta

Sakktábla térkő minta négyzet alakú térkövek lerakásához

Két különböző színű, négyzet alakú térkőből tudja ezt a sakktábla térkő mintát lerakni burkolatában. Lehet úgy is lerakni a térköveket, hogy egy színből egy 2×2-es négyzetet rak ki, és utána következik a másik színű négyzet, szintén 4 darab térkőből.

Mintás térkő burkolatok

Az általánosan elterjedt térkő lerakási mintákon kívül azonban egyedi mintájú burkolatokat is lerakhat. Bármilyen mintát kialakíthat térkő burkolatában más színű vagy formájú térkövek berakásával.

Az egyik legkézenfekvőbb minta, amikor a járda két szélén 1-1 eltérő színű térkő sort rak le.

Kétféle szín kombinálásával a legegyszerűbb futósoros lerakási mintát is változatosabb színvilágú térkő burkolattá kombinálhatja.

Térkő burkolatában a másik színnel kialakított minta lehet ismétlődő és véletlenszerű is. Az ismétlődő mintákra a legkézenfekvőbb megoldás az, ha minden X-edik térkövet kicserél valamilyen másik színre. A kicserélés azonban lehet véletlenszerű is.

Nagyon jól mutat a sötét és a világos színek keverése.

szurke járda burkolat

Leier Piazza szürke járda burkolat. A szürke a Piazza legkedveltebb színe

A szürke a legelterjedtebb térkő szín. A szürke térkő burkolatot szinte bármelyik másik térkő színnel érdekesebbé tudja varázsolni. Nagyon jól mutat a szürke burkolatban a sárga vagy a vörös. De például a homok vagy a barna színnel is kombinálhatja a szürkét.

Milyen mintázatban fogja lerakni térkő burkolatát?

  • A (+36-26)375-171-es számon munkatársaink segítenek Önnek térkő burkolata térkövének és mintázatának kiválasztásában.