Milyen burkolatot szeretne a kertjében? Ez talán a legfontosabb kérdés a térburkolat tervezésénél. A háza stílusához jól illeszkedőt? A környezetébe igazán belesimulót? Vagy pedig olyan burkolatot, amelyik inkább az egyéni ízlését fejezi ki a legjobban? Ezen kérdések mellett azonban még számos egyéb is van, amit érdemes megválaszolni a burkolat tervezésekor.

A kert megtervezésére és a térkő burkolat kialakítására általában a ház felépítése után kerítenek sort. Már elkészült a ház, amikor sor kerül a kerti út, a kocsibeálló, a parkoló, a kertkaputól a ház bejáratáig vezető járda vagy a terasz burkolására. A kert a házat veszi körül, ezért nem lenne szerencsés, ha a burkolat nagyon elütne a ház stílusától és színvilágától.

Kevés otthont terveznek meg előre úgy, hogy a ház tervezésekor már megtervezik a kertet is. Ezért általában a ház elkészülte után kerül sor a kert és a kerti burkolatok tervezésére és kialakítására.

Kert tervezésekor mit szeretnének majd kialakítani a kertben?

  • térkő burkolat a kertben

    Milyen térkő burkolat lesz a kertben?

    Gondoltak egy szép füves pázsitra? Vagy a gyerekeknek egy játszóhelyre inkább?

  • Szeretnének egy pihenőhelyet szalonnasütővel? Ahova egy szőlőlugas vagy egy kerti ösvény fog vezetni?
  • Talán egy terasz építését tervezik, ahova akár a barátaikkal együtt is kiülhetnek majd egy kellemes estén?
  • A barátaikat is szeretnék vendégül látni majd? Vagy inkább a családdal szeretnének a kertbe kiülni és pihenni?

A családdal együtt fognak dönteni a burkolatról? Vagy pedig lesz valaki a családból, aki ki fogja mondani a döntő szót a térkő kiválasztásakor? Ezt is fontos kérdés ám. A legtöbbször a feleség és a férj közösen döntenek, de azért érezhető, hogy általában a feleség szava a meghatározó. Talán azért, mert az ő számára van nagyobb jelentősége a burkolatnak.

Melyek a térkő kiválasztás legfontosabb kérdései?

  1. Milyen stílusban épült az otthonuk?
  2. Van kedvenc színük?
  3. Mit szeretnének burkolni térkővel?
  4. Mi legyen a legfontosabb szempont a térkő választáskor?

A térkő burkolat szín, stílus és formavilágának kiválasztása

Ha nem választottak már, és szeretnék alaposabban körbejárni a döntést, akkor érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni.

  1. Figyeljék meg a környék, a környező utcák és a városrész térkő burkolatainak jegyeit. Ezután jobban fognak tudni dönteni abban, hogy a környezetükbe jól belesimuló, vagy éppen hogy abból kitűnő stílust szeretnének kialakítani a kertjükben.
  2. Mérjék fel a családi házukat és a kertet. Figyeljék meg a kerítés, a homlokzat, a nyílászárók és a tető jellegzetes színeit. 2-3 uralkodó színt érdemes itt kiválasztani. Ezzel máris közelebb kerülhetnek a burkolat uralkodó színvilágának a meghatározásához. Főleg akkor, ha ezek a színek azok, amelyek tényleg tetszenek is Önöknek.
  3. Érdemes végiggondolni családi házuk fő stílusjegyeit is. Milyen hangulatot fejez ki az épület? Milyen stílusban épült a ház? Például modern, minimalista vagy klasszikus inkább? Esetleg a mediterrán ízlésvilág az uralkodó? Milyen a felhasznált anyagok, és a kialakított felületek jellege? Milyen színvilág illene hozzá a kertben? A szűk vagy inkább a tág terek legyenek a meghatározóak? Milyen legyen a zöldfelület és a burkolat aránya?
  4. Most már pontosabb elképzelésük van az otthonuk adottságairól, és talán az is körvonalazódik már, hogy mit szeretnének majd a kertben. Ezekkel az ismeretekkel felvértezve érdemes újra körbejárni a környéket, és használható stílusjegyeket, ötleteket keresni a környező kertekben.
  5. Ezek alapján már pontosítani tudják, hogy milyen színvilágot, stílust szeretnének kialakítani a kertjükben, és mindez a házzal együtt milyen hangulatot árasszon. Ezzel már kezd körvonalazódni a térkő burkolatok szín és formavilága.
  6. A térkövek megvásárlása, végleges kiválasztása előtt érdemes kiválasztani a kivitelezőt, aki meg fogja tervezni a kertjüket, illetve meg fogja építeni a burkolatot. Ő az ízlés és stílusvilágon túl a burkolat praktikus szempontjaira is figyelni fog a térkövek kiválasztásakor. Pontosan felméri a kertet, és szemre vételezi a burkolandó felületet. Megállapítja a szükséges mennyiségeket, és meghatározza a térkövek olyan praktikus tulajdonságait is, mint például a teherbírásuk és a felületi kialakításuk. Ez alapján már ki lehet választani, és meg lehet vásárolni a burkolathoz szükséges térköveket és kiegészítőket.
  7. Még biztosabb lehet az elkészülő burkolat sikere, ha nemcsak elmondják részletesen a kivitelezést végző szakembernek az igényeiket, hanem figyelemmel is követik a kivitelezést. Ez azért olyan fontos, mert így menet közben is folyamatosan egyeztetni tudnak, és az elvárasaiknak megfelelően halad a térkövezés.

A térkő választás legfontosabb kérdései másképpen

Amikor választanak majd a térkövek között, akkor alapvetően a térkövek szépsége és előnyös tulajdonságaik alapján hozzák meg döntésüket. Persze nyilvánvalóan az árat is figyelembe fogják venni.

  1. Milyen színű legyen a burkolat?
    • A térköveknél a legfontosabb szempont talán a térkövek színe és a megjelenésük. Melyik tetszik igazán? Ez fontos szempont lesz.
  2. Mennyire illeszkedik a kiválasztott vagy a legjobban tetsző kő a házuk stílusához?
  3. Megfelelő lesz a burkolat teherbírása?
    • Fontos szempont a térkő teherbírása. Személykocsi forgalomhoz 6 cm vastag burkolatra van szükség. Gyalogos forgalomhoz azonban már elég az 5 vagy akár a 4 cm vastag burkolat is.
  4. Milyen a térkövek formája?
    • Az ízlést kifejező szín mellett a térkövek mérete és alakja határozza meg, hogy milyen mintát lehet kialakítani a térkövekből. Vegyes méreteknél és változatos formákkal szabadon szárnyalhat a fantáziája.
  5. Könnyen tisztán tartható majd?
    • Nem elsődleges szempont, de fontos a burkolat tisztán tarthatósága is.
  6. Mennyibe kerül?
    • Nem véletlen, hogy utolsó pontként említem az árat. Tagadhatatlan azonban, hogy sokszor a legfontosabb döntési szempont az, hogy a térburkolatra milyen összeg fér bele a családi költségvetésbe.

Nagyon fontos, hogy Önök érezzék majd jól magukat az elkészülő kertben, leljék örömüket benne, és érezzék azt a sajátjuknak. Persze fontos a barátok véleménye is, de azért mégiscsak Önök fognak a legtöbbet tartózkodni a kertjükben.

Már a kert tervezésekor is gondoljanak azonban arra, hogy a kertjüket nemcsak megtervezni és megépíteni kell majd, hanem utána majd évtizedekig gondozni és ápolni is.

Már a kert kialakításakor gondoljon arra, hogy ha nem lesz elég ideje vagy kedve kertje ápolásával foglalkozni, és nem szeretné a gondozást másra sem bízni, akkor ennek megfelelően alakítsák ki a kertet. Gondolja csak végig!

  • Inkább egyszerűbb legyen a kertje, de mindig rendezett állapotban, mint egy pompázatosnak indult ritkaság, de hamarosan lepusztult, ápolatlan kinézettel.

Tudja már, hogy milyen kerti burkolatot szeretne?

  • Ha van még megválaszolatlan kérdése, akkor hívja munkatársainkat a (+36-26) 375-171-es számon.