Rendeltetésszerű használatnál a szakszerűen lerakott és a fugaközökben teljes magasságban feltöltött valamint besepert térkő burkolat nem igényel különösebb ápolást és tisztítást. Ha a térkövek vagy járólapok piszkosak lesznek vagy ősszel falevél hullik a burkolatra, akkor egy erős cirokseprűvel, és vízsugaras, folyóvizes tisztítással jól letisztítható a rátapadt földtől, portól.

A burkolatot azonban ennél erősebb szennyeződések is érhetik. Például olaj vagy zsírfoltok is kerülhetnek a felületre. Ezeket a szennyeződéseket már nem lehet eltávolítani a folyóvízzel való lemosással. Ezekkel a makacs szennyeződésekkel szemben már vegyszeres tisztításra van szükség. Illetve a szennyeződés megelőzése érdekében érdemes előzetesen kezelni, impregnálni a térkő burkolatot

Térkő burkolat tisztán tartása

térkő burkolat ápolása

A térkő burkolat ápolásakor mire figyeljen oda?

Ahogy korábban már olvashatta, egy szorgalmasan dolgozó seprű és a víz együttműködése a térkő burkolat tisztán tartásakor is csodákra lehet képes. Ha azonban a burkolatra tapadt szennyeződés eltávolítására ezek a jól ismert módszerek nem tűnnek elegendőnek, akkor a burkolatot nem károsító semleges kémhatású kenőszappant is használhat burkolata tisztításához. Ezt a térkő gyártók is ajánlják Önnek.

A térkő burkolat sérüléseinek megelőzése

Nemcsak a különféle szennyeződések és a rárakódott por csúfíthatják el a burkolatot, hanem burkolat felületének sérülései is.

Itt nem is kell különféle, a burkolaton húzott éles tárgyak által okozott sérülésekre gondolni, elég csak például az asztal és széklábak okozta karcolásokra felhívni a figyelmet.

Ennek a megelőzésére érdemes a bútorok lábára műanyagból készült csúszásgátlót felrakni, vagy pedig a burkolat felületét védőbevonattal ellátni.

A szennyeződéssel szemben védekezés impregnálással

Ezzel megelőzheti a burkolat felületének kisebb-nagyobb sérüléseit. Ha már a térkő lerakása előtt tudja, hogy használat közben a burkolatot különféle szennyeződések fogják érni, akkor érdemes a térkő burkolatot impregnáló szerrel kezelni a lerakás után. A természetes kőburkolatok és térkövek felületének védelmét szolgálják a Lithofin kőápoló és impregnáló szerek.

Ezeknek az impregnálószereknek a használatával a térkő burkolat felülete éveken keresztül meg tudja őrizni fényét és szépségét. Az impregnálószer felvitele megakadályozza az enyhébb vagy közepes erősségű szennyeződések burkolatba való felszívódását, illetve az erősebb szennyeződésekkel szemben is védi a burkolatot, mert ezek az olaj és zsírszennyeződések ugyan kismértékben felszívódhatnak a burkolatba, de az eltávolításuk sokkal könnyebb lesz, mint impregnálószerek használata nélkül.

A makacs szennyeződések megelőzése mellett az impregnálószerek másik kedvező hatása a burkolat színének mélyítése.

A szennyeződések mellett az impregnálószerek még az erős napsugárzással és az ultraibolya sugárzással szemben is védik a burkolatot.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az impregnálószerek szakszerű használatával és burkolata rendszeres tisztításával évtizedeken át megőrizheti térkő burkolata eredeti szépségét.

A szakemberek azt javasolják, hogy 2-3 évente érdemes újra impregnálni térkő burkolatát azért, hogy megőrizze eredeti fényét és szépségét.