Terasza otthonát köti össze a kerttel. Lehet nyitott és lehet részben vagy teljesen fedett is. Végiggondolták már a kert kialakítását? Az Önök terasza milyen lesz?

Nyitott vagy fedett terasz legyen?

terasz tervezés

Nyitott vagy fedett lesz a terasz?

A nyitott terasz otthonuk szabadtéri meghosszabbítása a kert felé. Mivel nyitott, ezért a terasz közvetlen kapcsolatban van a kerttel, nincs leválasztva. A nyitott terasz készülhet lábazati fallal, hozzáemelve a házhoz, kiemelve a kertből vagy lábazati fal nélkül is, a kert szintjéhez igazodva.

A fedett terasz lefedhető rácsozattal és tetővel is.

  • A rácsozatra kúszó növények futtathatók. Ezek a dúsan burjánzó növények a nyári kellemes pihenéshez hűs árnyékot adnak a teraszon. Télen viszont lehullanak a levelek, és a nap sugarai szabadon bejutnak a teraszra. Ez persze nem jelent nagy melegséget, hisz télen nem olyan kellemes a levegő hőmérséklete, hogy hosszú beszélgetéseket folytassanak a nem téliesített teraszon. A terasz felé épített pergolák egyre gyakoribb építmények. Ezek nyáron kellemes kerti pihenőhelyet adnak egy-egy kellemes beszélgetéshez és pihenéshez.
  • A tetővel fedett terasznál a tető állhat oszlopokon vagy a terasz köré épített falazaton is. Ilyenkor a falazat nem veszi teljesen körbe a teraszt. Legalább egy oldala, jellemzően a kert felőli, nyitott marad.
  • Ezek a pihenőteraszok a ház kert felőli oldalára esnek, és a kellemes pihenést meghitt hangulattal, az intimitást biztosítva nyújtják.

A bejárati terasz már az utcafront felől is lehet. Ez jellemzően a bejárati ajtó előtti területen kialakított pihenő. A legkézenfekvőbb megoldás a bejárati ajtóhoz vezető lépcsőn kialakított pihenő, amely a lépcsőpihenő nagyobb területű megépítésével egész tágas terasz is lehet. Ha a bejárati ajtó az utcafront felől van, akkor a bejárati terasz nem alkalmas meghitt hangulatú, hosszadalmas beszélgetések, vendégségek helyszínének. Ha azonban a kert felőli, utcáról nem látható részen van, akkor már a terasz intimitása is biztosított, és kisebb-nagyobb baráti társasága esti vagy hétvégi hosszas beszélgetésbe torkolló pihenésének a kedvenc helye is lehet.

Terasz nemcsak a földszint szabadtéri meghosszabbítása lehet. Az emeleti szobák előtere is lehet az emeleti terasz, ami biztosítja a szabadba való kiülést. Ilyenkor a födémre épül a terasz. Az építéskor arra figyeljen, hogy a padlót mindig szigetelni kell a csapadék ellen, és nyitott terasznál az esővíz elvezetését is meg kell oldani.

Tetőterasz vagy tetőkert

Kertes házaknál nem gyakori megoldás a tetőterasz vagy a tetőre épített tetőkert, de ott, ahol szűkében vannak a helynek, és kevés a szabad kertterület, pl. kiemelt lakóövezetek sűrű beépítésű, többlakásos társasházainál már sokkal gyakrabban előfordul.

A tetőterasz egyes részei pihenőhelynek alkalmas burkolattal készülnek, amelyeket szintén burkolt felületű út köt össze. A tető egyéb részeit pedig növények borítják.

A tetőteraszra és a tetőkertbe csak olyan növények ültethetők, amelyeknek néhány 10 cm (20-50) vastagságú földréteg is elegendő. A 20 centiméteres földbe csak füvet, virágokat és apró cserjéket érdemes ültetni. Az 50 centiméteres földrétegbe már bokrokat is lehet ültetni.

Nyitott vagy inkább fedett lesz a terasz udvarában?