A jól ismert kisméretű téglához hasonló megjelenésű téglakőből nemcsak burkolatot építhet, hanem falazatot is. Ha pedig így van, akkor a kerítését is megépítheti a téglakőből. A koptatott, töredezett szélű téglakő igazi rusztikus felületet alkot a kerítésben.

A téglakő kerítésnek még az az előnye is megvan a burkolathoz képest, hogy itt még a téglakövek vastagságára sem kell odafigyelnie. A kerítést nem fogja terhelés érni, ezért az 5 cm vastag téglakövekből is ugyanolyan tartós kerítést építhet, mint a 8 cm vastag kőből.

A választásnál tényleg csak arra figyeljen, hogy kisebb vagy nagyobb vastagságban szeretné megépíteni a kerítést.

A hatféle szín közül is kiválaszthatja az otthona stílusának megfelelő színvilágot.

Milyen legyen a Barabás téglakő kerítés?

barabás téglakő kerítés

Sárga-piros vagy barna-piros legyen inkább téglakő kerítése? Melyik tetszik jobban?

Ha eldöntötte már, hogy téglakő kerítése lesz, akkor a téglakő színének és vastagságának kiválasztása után meg kell határozni azt is, hogy mennyi téglakőre lesz szüksége.

A kerítés hosszúsága adott, de azt már Ön döntheti el, hogy milyen kerítést épít.

  • Egy olyan tömör kerítést szeretne, amelyen nem fognak átlátni a kíváncsi tekintetek? Ha igen, akkor nemcsak magas kerítést kell építenie, hanem még a láthatóságot is korlátoznia kell. Nem kell persze az egész kerítést 2 méteres magasságban téglakőből megépítenie, de a kovácsoltvas kerítés betét helyett valamilyen fabetétes megoldáson kell gondolkodnia.
  • Ha nem tartja fontosnak kizárni az utcáról benéző tekinteteket, akkor a szebbnél-szebb kovácsoltvas betétes kerítések közül választhat majd egyet a téglakőből épült alap és pillérekhez.
  • Ha viszont kerítését csak a kertje határvonalát jelző építménynek szánja, akkor jóval kevesebb téglakőre lehet majd szüksége.

Téglakő kerítése rusztikus felületével úgy szép, ahogy felrakás után kinéz majd. Nem szükséges, sőt kifejezetten felesleges a téglakőből épült kerítést burkolattal burkolni.

A kerítés építésekor fedkövekre sem lesz szüksége, mert a téglakövekből a fedést is meg fogja tudni oldani. Egyszerűen csak szélesebbre kell rakni a legfelső téglakő sort. Nemcsak a pilléreken, hanem a kerítés teljes hosszában.

Ha téglakő burkolattal burkolta le a kocsibejárót, a házhoz vezető utat vagy a ház körüli járdát, akkor a burkolat stílusához tökéletesen passzoló téglakő kerítés jó választás lehet.

Mit építhet még a téglakőből?

A kerítés mellett egyéb kerti építményeket, például egy kerti térelválasztó falat, virágágyást vagy kerti sütögetőt is építhet a téglakőből.

Ezek mellett azonban szinte bármilyen kerti építményt elkészíthet a téglakőből, amire csak a kertjében szüksége lehet. Sokan építenek például a kertjükben kialakított pihenőhelyre vagy pedig a kerti út mellé egy, vagy akár 2 kerti padot is a téglakőből. A két padot építheti egymás mellett vagy egymással szemben is. Ezzel a megoldással egy baráti beszélgetéshez is megfelelő helyszínt tud kialakítani a kertben. Ha viszont két padot épít egymáshoz távol a kertben, két helyre is kiülhetnek majd a párjával egy kis beszélgetésre.

Milyen kerítése lesz? Mi jár a fejében? Mit fog építeni a téglakőből?