Ha kicsi a kertje, akkor sem kell lemondania a kerttel kapcsolatos álmairól. Csak ilyenkor a terület hiányát érdemes ötletekkel és egy kis finesszel pótolni. Ha kreativitással pótolja a helyhiányt, akkor mutatós lesz a kertje a helyszűke ellenére is. Emellett még azt is elmondhatja majd, hogy olyan takaros kis kertje van, mint senki másnak. És ez pedig valóban igaz is lesz.

Egy kis kertben mindig nehéz az ötleteket megvalósítani, mert a kertek építésekor mindig több ötletünk van. A kis kertben pedig ennek útját állja a helyhiány. Egy ötlet megvalósításával még egy kis kertben sem lenne igazán nagyon gondban. Csakhát úgy szokott az lenni, hogy ötletből mindig több van, mint helyből. Ilyenkor nemcsak az ötletekből kell kirostálni egyiket-másikat, hanem arra is érdemes kitalálnia jó megoldásokat, hogy hogyan valósítsa meg helytakarékosan a vágyait.

Nem biztos, hogy az a jó megoldás, amikor minden ötletét próbálja megvalósítani a rendelkezésre álló szűk helyen. Jobban járhat akkor, ha az ötleteit is megválogatja, és csak tényleg a legjobbak élik túl a kényszerű helyszűke miatti rostálását.

Ha Ön vidéken lakik, akkor most lehet, hogy megütközve fogja folytatni ennek a cikknek az olvasását? Helyszűke? Az meg mi? Annyi hely van a kertben, hogy nem is tudom mihez kezdjek vele. És ha vidéken lakik, akkor bizony tényleg így is lehet.

Ha viszont valamelyik nagyvárosunk kertes városrészében lakik, akkor már több fogalma lehet a kert szűkösségéről. Vannak olyan területek ezekben a városokban, ahol aranyárban mérik a telkek négyzetméterét. Itt bizony már egész máshogy kell gazdálkodni a kerttel, és biztos lehet benne, hogy nem fog a felesleges területekben dúskálni. Ilyen világ ez, az egyik helyen még ingyen se nagyon kell az, amiért máshol szinte minden pénzt megadnának egyesek. Persze csak azok, akik tényleg szenvednek a helyszűkétől jobbnál-jobb megvalósíthatatlan ötletük miatt.

Kis kertjét már azzal is nagyobbnak, illetve inkább fontosabbnak láthatja, ha állandóan láthatja. Ezt pedig könnyen elérheti úgy, ha egy padlótól a plafonig terjedő erkélyajtót rak a teraszra. Ekkor a nappalijából állandóan láthatja a kertet. Jó időben pedig csak kinyitja az ajtót, és máris egy jóval nagyobbnak tűnő lakrészben érezheti magát. Ráadásul mindössze egyetlen lépésébe kerül, hogy kimenjen a kertbe, ami ötletesen megépítve jóval tágasabbnak hat a valósnál.

Ha kicsi a kertje, akkor a teraszt érdemes kerti pihenőhelynek berendezni, mert innen, a házzal egy szintről beláthatja az egész kertet. Ha pedig még emellett is szeretne egy kerti pihenőt építeni a kertben, például egy szalonnasütővel vagy egy grillező hellyel, akkor ez is területet vesz el a kertből. Dönthet úgy, hogy a terasz helyett a kert végében lesz a pihenőhely a szalonnasütővel együtt. Vagy pedig ha a teraszt is szeretné és a kerti pihenőt is, akkor ezt kell megépíteni a kertben. Csak ennek egy kis kertben az lehet a következménye, hogy sok minden másra már nem marad sok helye.

A ház folytatásaként, ha van terasz, akkor akár a teraszon is kialakíthat virágládákban egy kisebb-nagyobb virágszigetet. Zsebkendőnyi kertben már ez is helyettesítheti a ház illetve terasz előtti virágágyást. De ha mégis szeretne egy takaros virágágyást is, akkor érdemes egy magaságyást kialakítani, mert a kiemeléssel is növelni tudja az ágyás jelentőségét, és emellett még az ágyás oldalával is meg tudja növelni a növények élőhelyét.

téglahatású térkő

Ez a Leier Patio burkolat téglavörös színben megszólalásig hasonlít egy kisméretű téglákból lerakott burkolatra. Csak annál jóval erősebb térkövekből

Bármennyire kicsi is a kertje, akkor is a kert végében kialakított szalonnasütőhöz is el kell jutnia. Erre tökéletesen alkalmas lehet egy téglahatású térkövekből kialakított kerti út. A téglahatású térkövek közül különösen népszerű a Leier Patio. Ez a térkőként is falazókőként is használható kő téglavörös és agyagbarna színben is tökéletesen természetes hatást kelt majd a kertben. Melyik színt kedveli jobban?

Rusztikus megjelenésével a természetességet kifejező Patio térkő és falazókő további előnye, hogy nemcsak térburkolatként, hanem a térburkolattal tökéletesen harmonizáló falazókőként is felhasználható. Ez pedig azt jelenti, hogy a kerítését is megépítheti a Patioból. Csakúgy, mint a másik két rusztikus kőből.

A falazókőként használható Patio kövekből elkészülhet a szalonnasütő is, sőt a szalonnasütő körüli pihenő burkolata is tökéletesen természetes hatást fog kelteni a szalonnasütő falazóköveiből lerakva.

A Semmelrock Fuego Antico térkövek téglái is tökéletes téglahatású burkolatot és falazatot adnak akár téglavörös, akár bontott tégla mixben. Ha bontott tégla mixben választja a Fuego Anticot, akkor a téglahatás mellett még a szürkésbarna árnyalatok további patinát és antik hatást kölcsönöznek a burkolatnak.

téglahatású térkő kerítés

A Barabás téglakövekből kerítést is építhet

A Barabás téglakő pedig maga a kisméretű tégla képében megjelenő térkő. A patinásan nemesre koptatott téglakövek piros és sárga-piros színvilága mellett a barna és antracit-barna színt is választhatja, vagy pedig még akár grafit színben is pompázhat kerti sétányának téglahatású burkolata. Barabás téglakőből felépített kerítése pedig megszólalásig hasonlítani fog majd burkolata szín és formavilágához.

Kis kertekben azért is előnyös téglahatású térkövekben gondolkodnia, mert ezek a térkövek rusztikus kopottasságukkal is a természetességet fejezik ki, és belesimulnak a környezetükbe. Bármelyiket is választja biztos lehet benne, hogy vörös, vörösbarna vagy szürkés burkolata is barátságos hangulatot áraszt majd, és természetességet.

Melyik téglahatású burkolatot szeretné helytakarékos tervezést és kialakítást igénylő kertjében?