Ha kertjében jelentős a szintkülönbség, akkor egy nagy zivatarkor a lezúduló esővíz szinte akadálytalanul viszi magával a talaj könnyen elmosható részeit. Egy támfal építése időszerű lehet.

Ha egy támfallal (vagy akár 2-3 támfallal is) kiváltja a meglévő szintkülönbséget, és az eső vízszintes talajra hullik, akkor máris útját tudja állni a víz romboló hatásának.

Ha egy dimbes-dombos területen lévő kertben összefüggő sík területet szeretne, akkor bízhat a támfalak építésében.

Melyek a támfalak funkciói?

Hegyes-dombos vidéken olyan nagy szintkülönbségek is lehetnek 1-1 kertben, hogy több támfalra is szükség lehet a föld megtámasztására. Az épületet vízszintesen kell építeni, és az egyik része akár egy méternél is magasabban állhat, mint a másik. Ilyenkor a ház előtt és után még tovább folytatódik a kert, és az egész kertben még nagyobb szintkülönbség áthidalására van szükség. Ezt támfalak építésével remekül meg lehet oldani. Ilyen domborzati viszonyoknál arra is szükség lehet, hogy egy esetleges hegyomlással szemben védje a hegyoldal alatti épületet, utat vagy kertet. Ilyenkor is egy támfal építése lehet a megoldás. Egy esetleges hegyomlással szembeni veszély megelőzésére szolgáló támfal megépítésekor stabil falszerkezetre, és a támfal elemeinek szilárd kötésére van szükség. Ezért az ilyen falak építését mindenképp bízza szakemberre.

A támfalat érdemes növényekkel betelepíteni, mert ez is erősíti a föld megtartását, ami egy támfal valódi rendeltetése. Megakadályozza a föld megcsúszását, és védi a felületen kialakult termőréteget. A terepadottságok által diktált szükség nagy úr az ilyen területeken található kertekben.

A támfal azonban nemcsak a szintkülönbségek áthidalására jó.

  • Egy sík kertben is ki lehet emelni például a virágágyásokat egy támfallal a környezetéből. Ilyenkor a föld sem fog elmozdulni, ha egy fallal van körbevéve.
  • Ugyanígy egy sziklakertet is ki lehet emelni támfallal. A függőleges támfalra telepített növények még tovább emelik a kertbe ültetett növények szépségét.
  • Leier Kaiserstein rézsűkő

    Milyen virágokat fog ültetni a támfalba rakott rézsűkövekbe?

    A növények ültetési helyének támfallal való megemelésével azt is elérheti, hogy jóval magasabban lesznek a növények. Egy 60-80 centiméter magas virágágyásban már kényelmesen lehet ültetni a virágokat. Ha pedig másfél méternél magasabbra építi az ágyást, akkor már szemmagasságban lesznek a növények, és közelről gyönyörködhet bennük. Ne feledje azt sem, hogy a függőleges falba berakott rézsűkövekbe is növények sokaságát telepítheti.

Egy támfal építésénél természeten elsősorban nem a virágok kényelmes ültetése és a szemmagasságunkban való gyönyörködés az elsődleges cél. Elsődleges fontosságú, hogy milyen magasságú az a földfelület, amit a támfalnak meg kell tartani. Nyilván egy magasabb támfalnál, amely például egy hegyomlás ellen kell, hogy védje az alatta lévő kertet vagy épületet, sokkal stabilabb támfalra van szükség, mint a kerti virágágyás kiemelésénél.

Különféle támfalak építése

Kerti támfalat többféle anyagból építhet. Az egyik leggyakoribb megoldás, amikor terméskőből készül a fal. Egy méteres falat akár mindenféle kötőanyag nélküli, egymásra rakott terméskőből is építhet. Ennél magasabb falnál azonban már nagyobb stabilitásra van szükség a támfal mögötti földtömeg biztonságos megtartásáért, ezért habarcsos kötéssel érdemes a termésköveket felfalazni. A falat pedig beton alapra érdemes építeni.

Az egy méternél magasabb földréteg biztonságos megtartásához már habarcsba rakott kőtámfal építésére van szükség. A habarcsba rakott terméskövekből készült fal már jóval nagyobb stabilitással tartja meg a mögötte lévő földtömeget. A falat a magasságától függő mélységben és a fal szélességét meghaladó szélességben beton alapra kell építeni.

Fontos szempont az is, hogy a beépített kövek fagyállóak legyenek, és be kell építeni a falba az összegyűlt csapadékvíz elszivárgását biztosító réseket is.

Ha a támfal még nagyobb stabilitására van szükség, akkor a kőfal föld felőli oldalán a kőfallal párhuzamosan egy beton támfalat is érdemes építeni. A betont a felépített kőfal és a deszkából készített zsalu közé kell önteni. A legnagyobb nyomás az alján éri a falat, ezért értelemszerűen alul kell a legszélesebbnek lennie. Felfelé haladva a fal egyre keskenyebb lehet, és a beton hátfal építésére sincs szükség a kőfal teljes magasságáig.

A támfal tetejére érdemes fedőkövet rakni, ami néhány centivel kiáll a fal síkjából. Ennek az a lényege, hogy ezzel egy vízorrot képez, és a falon lehulló csapadék nem a kőfalon fog végigcsorogni, és hidegben nem fog odafagyni a kőfalra. Jól jön ez a megoldás, amikor télen nappal megolvad a hó, az éjszakai hidegben pedig visszafagy a víz. Ha a megfagyott víz feszítené a kőfalat, akkor könnyen megbonthatná a falat, és máris oda lenne a támfal stabilitása.

A rézsűkőből épített támfal is közkedvelt a kertépítőknél. A rézsűköves támfalat is érdemes betonalapra rakni, mert jóval nagyobb stabilitást ad a falnak. A rézsűkövek felrakásakor a köveket földdel kell megtölteni, és ebbe a földbe lehet majd a függőleges falon futó növényeket ültetni. A rézsűköves támfalnál nem kell a csapadékvíztől tartani, mert a kövek között a víz gond nélkül el tud szivárogni. A szürke és barna Leier rézsűkövekkel az Önnek tetsző színben tudja zölddé varázsolni megépített támfalát.

A rézsűkövekbe ültetett növények idővel olyan szinten elborítják majd a falat, hogy teljesen betakarják majd a beton elemeket. Virágokban pompázó, zöldellő kertje pazar látványt fog majd nyújtani.

Szürke vagy inkább barna rézsűkövekből építené inkább támfalát?