A gondosan megtervezett és felépített kertekben egyre gyakrabban találkozhat a vízzel. Egy kiadós nyári zápor után vagy az őszi esőzések idején persze minden kertben megjelenik hívatlan vendégként is az éppen akkor a hátunk közepére sem kívánt „égi áldás”.

A hívatlan vendég felborítja a napunkat. Nem szeretjük még esővízként sem. Más formájában azonban nagyon is szeretjük a vizet. Szívesen betervezzük a kertünkbe egy hangulatos szökőkút vagy szemet gyönyörködtető kerti tó formájában. A víz kerti szerepvállalásán gondolkodik Ön is?

A fák és virágok között a természetben érezheti magát. A kertjében kialakított kis kerti tó partján fái talán nem fogják jobban érezni magukat. Ön viszont biztos jobb kedvre fog derülni, ha kiül majd a kertbe. Sokan a kerti tó helyett inkább egy halkan csobogó szökőkutat szeretnének. Ön egy kis kerti tavat vagy inkább egy szökőkutat szeretne?

Nagyban vagy kicsiben szeretné?

szökőkút építése a kertben

Nagyban vagy inkább kicsiben szeretné kerti szökőkútját?

Ha már választott a kerti tó és a szökőkút között, akkor gondolkodhat kicsiben és nagyban is. Ha nagyban szeretné látni a vizet egy kerti tó vagy szökőkút formájában, akkor az elkészítését mindenképp érdemes szakemberre bízni. A saját építéshez nemcsak a szaktudása, hanem a kellő gyakorlata sincs meg. Ha viszont kicsiben gondolkodik, és a kerti szökőkutat inkább a hangulatáért, és nem a méreteiért szeretné a kertjében tudni, akkor saját maga is belevághat az építésébe.

A legfontosabb kérdés azonban még csak most jön. Hogyan lehet Önnek is kerti szökőkútja?

Kerti szökőkút építése házilag

Egy kerti szökőkút nem fog kinőni csak úgy a földből, és még az a könnyebbsége sincs meg, hogy tavasszal kiszórja a magokat, és majd kibújnak a földből. Palántából sem tudja felnevelni kedvenc szökőkútját. A szökőkutat bizony nem elég elültetni, és nem lehet felnevelni. Több hozzávaló kell hozzá, és fel kell építeni.

Ha pedig felépítette, akkor gondoskodni is kell róla, és karban kell tartani. Akkor vágjon bele, ha ezzel is számot vetett, mert egy tönkrement vagy elhanyagolt szökőkút kiábrándító látvány lesz a kertben.

Mire figyeljen a szökőkút tervezésekor?

Ha szökőkutat tervez, akkor biztos, hogy nemcsak a kövekre hulló vizet szeretné látni, hanem talán minél több növénnyel venné körül a kutat? A szökőkút vizében pedig könnyen lehet, hogy szívesen látna halakat is? Ha igen, akkor ezekre is oda kell figyelnie majd.

Ha meg szeretné könnyíteni a saját dolgát, és még tisztán is szeretné tartani a szökőkút vizét, akkor ne tegye egy fa alá, mert behulló levelek eltömíthetik a szivattyú szűrőjét, és nem lenne jó állandóan leállna a víz forgása. Ha pedig nem szeretné takarítani naponta a faleveleket a vízből, akkor még a kellemetlen illatokkal is számolnia kell. Nemcsak az őszi szökőkút látványa lehet lehangoló, hanem az illata is az lehet. A szökőkút helyének jó megválasztásával ezt elkerülheti.

Sokkal természetesebbnek fog hatni majd a szökőkút, ha vízparti növényekkel veszi körbe. Persze nem kell teljesen. Elég az is, ha legalább egy oldalról folytatódik a vízi világ a parton is.

A szökőkútnál a víz állandó forgatásáról is gondoskodni kell majd, ehhez pedig nemcsak a szivattyút kell majd kiválasztani, hanem az áramot is biztosítani kell a szivattyú működéséhez. Ha Ön nem az, akkor ehhez szakemberre lesz szüksége.

Ha kicsiben szeretné kerti szökőkútját, akkor is érdemes barátságosabbá és hangulatosabbá tenni majd. Kisebb-nagyobb kövekkel és sziklákkal még természetesebbnek fog hatni majd a kialakított vízfelület, és egy ötletes világítás kialakításával is nagyban fokozhatja a kertben töltött esték meghitt vagy éppen varázslatos hangulatát. A világítás kialakítását is érdemes végiggondolni már az építés kezdetén, és ennek megfelelően kiépíteni az áramellátást.

A kerti szökőkút központi eleme a vizet forgató szivattyú. A szivattyúnak napi 24 órában forgatnia kell a vizet, és kiválasztásakor a megfelelő teljesítményre is szükség van. Ez a kilövellt vízoszlop magasságától és a megforgatott víz mennyiségétől függ. Ha már tudja, hogy milyen teljesítményre van szüksége, akkor a kereskedelemben dolgozók tudnak segíteni, de azért azt nem árt tudnia, hogy nekik mindegyik szivattyú eladó, és ha Ön vásárlás nélkül távozik az üzletből, akkor a tanácsadásuknak nem volt semmi kézzelfogható haszna számukra. Ezért aztán ha szerencséje van, akkor objektív támogatást kaphat az eladótól, de erre azért ne számítson. Ha Ön nem ért a szivattyúkhoz, akkor jobban teszi, ha szakemberre bízza a szivattyú beszerzését és a beszerelését is.

Nemcsak a szivattyú teljesítményének jó megválasztásán, hanem a beszerelésén is sok múlik. Ronda látvány lenne, ha kilátszana majd a vízből, ezért mélyre kell tenni. Viszont a medence legmélyebb pontjára pedig azért nem szerencsés elhelyezni, mert ott hamar tönkremenne. A leülepedő homok ugyanis nem tesz jót neki.

Mire van még szüksége az építkezéshez?

A tómeder kiépítéséhez szüksége lesz nagyobb méretű kavicsra, például kulé kavicsra, folyami homokra és tófóliára is.

Ássa ki a medret a szükséges mélységben, utána pedig a folyami homokot kell betölteni körülbelül 3-5 cm vastagságban. Ezt be kell tömöríteni, és erre mehet rá a fólia. Arra figyeljen oda, hogy a fólia a széleken lógjon túl.

Ha lesúlyozta a fólia széleit (csak időlegesen), akkor töltse fel a feléig-harmadáig vízzel, és nézze meg, hogy minden rendben van-e? Ha igen, akkor fel lehet tölteni a medert teljesen. Ha nem szivárog a meder, akkor már lehet is telepíteni bele a különféle vízinövényeket, de azért ezzel érdemes várni néhány napot, mert a kisebb szivárgásokat nem látja azonnal. Az sem árt persze, ha melegszik a víz, mielőtt betelepítené.

A meder partjára érdemes járdalapokból rakott burkolatot telepíteni. Az egyszerű betonlapok helyett sokkal természetesebbnek hatnak egy kerti tő körül a gyöngykavicsos felületű lapok. Ezek a lapok sokkal természetesebbnek hatnak majd, és abban is biztos lehet majd, hogy az őszi esős időben és a deres hajnali órákban sem fognak csúszni.

A tómederben lévő növények, a parti burkolat és a körülötte a kertben ültetett növények hangulatos egységének a kialakítása persze elsősorban stílus és a rendelkezésre álló forrásoknak a függvénye, de nagyon szép, és a növények színvilágához illeszkedő homokszínű és barnás, valamint a föld színéhez jól illeszkedő szürke és antracit burkolatok közül érdemes talán a leginkább választani.

Választott már? Milyen színű lesz a szökőkút burkolata?