Hidegek a reggelek, hajnalban keményen fagy. A mostani hidegben bizony nagyon időszerű a kérdés. Mit lehet csinálni a szétfagyott betonjárdával? Meg lehet javítani?

szétfagyott betonjárda

A szétfagyott betonjárda kijavítása nem mindig egyszerű.

A betonjárda felfagyásának leggyakoribb oka a víz bejutása a járda belsejébe. Ha gyenge minőségű a beton, és például a kelleténél kevesebb cementet tartalmaz, vagy már meg van repedve, akkor a víz beszivárog a betonba és a mostani kemény hidegben megfagy. Innentől kezdve a kérdés pedig már egyszerű fizika.

A megfagyott víz, vagyis a jég térfogata nagyobb, mint az olvadáskor beszivárgó vízé, és kemény fagyokban ez a beszivárgó víz képes megrepeszteni a betonból készült járdákat. Nyilván nem azonnal fordul elő ez a repedés. Azonban a mi időjárási viszonyaink között egy-egy télen akár 30-40 fagyási és olvadási ciklus is előfordulhat a téli hajnali és nappali időszakok váltakozó hőmérsékleti értékei mellett, és ezt a sok olvadást és fagyást már a beszivárgó víz megfagyása által feszített beton járda előbb-utóbb nem fogja bírni, és megreped.

Leginkább apróbb darabok törnek le a járda széléről, főleg akkor, ha utólagosan felvitt finom réteggel van burkolva a járda. Előfordulhat azonban az is, hogy egy-egy nagyobb darab válik le a járdáról.
Ilyenkor azonnal ott a kézenfekvő kérdés. Mit lehet kezdeni a megrepedt vagy letöredezett betonjárdával?

A sérült betonjárda javítása

Viszonylag könnyű dolga van akkor, ha a betonból készült járda egyenletes, tömör szerkezetű, és „csak” az éleinél vagy a sarkainál van letöredezve. Ilyenkor könnyű dolga van, mert meg kell várnia egy tartósan, napokig fagymentes időszakot – lehet, hogy ez majd március elején fog eljönni -, és csak annyi teendője van, hogy a járdáról letöredezett részeket el kell távolítani, és a hiányzó részt friss betonnal pótolni kell. Érdemes a törést megvizsgálni, és a betonozás előtt alaposan megtisztítani. Az is lehet, hogy alakítani is érdemes a törésen. A frissen megtakarított törést be kell önteni cementes habarccsal, és ehhez jobban fog kötni a friss beton. Ha kisebb felületről van szó, akkor lehet, hogy csak kőműves kanállal kell kipótolni a hiányzó részt.

Ha viszont nagyobb rész pótlásáról van szó, akkor érdemes körültekintőbben eljárni. Ha nagyobb rész tört le a járdából, akkor érdemes visszapótolni a járdalapból hiányzó részt. Ehhez a járdából letörött betondarabot ki kell emelni, és elegyenlíteni a járda körüli földet. A legjobb megoldás ilyenkor az, ha deszkalapokkal kijelöli a betonozásra kerülő járdarészt, és így önti majd ki a járda hiányzó részét. A letört betonrészt ekkor is érdemes megtakarítani, és cementes habarccsal leönteni. Ezután következhet a körbedeszkázott terület betonozása friss betonnal. Amint megköt a beton, le lehet szedni a deszkaszélt, és vissza is lehet tölteni a járdához a földet.

Ha nem egyszerűen arról van szó, hogy megrepedt a betonjárda, vagy letöredezett a széle, hanem porlad a járda, és több darabban van eltörve, akkor a legjobb megoldás lehet az egész felület eltávolítása, és újrabetonozása. Természetesen nem feltétlenül szükséges a megrepedezett betonjárdát eltávolítani. Ha a járda aljzata egyébként stabil, és nincs megsüllyedve, tehát nem kell újra kialakítani az alapot, akkor az is megoldás lehet, ha az egész járda felületét újra önti betonnal.

Ilyenkor természetesen figyelni kell arra is, hogy a járda szintje meg fog emelkedni az újrabetonozott résszel. Ha ez nem jelent gondot, mert pl. nem kapcsolódik a járda kertkapuhoz vagy bejárati ajtóhoz, akkor nincs ebből probléma. Persze az újrabetonozás előtt meg kell tisztítani a járdás, és a letöredezett, porladó részeket el kell takarítani. Ezután vízzel le kell mosni az egész felületet, és betonozás előtt még cementes habarccsal is le kell önteni a régi járdás, hogy a kötés stabil legyen.

ház körüli járda burkolat

Frühwald Suave ház körüli járda burkolat kagylóhéj színben

A térkő burkolatnak azonban az egyik legfontosabb előnye a betonból készült járdával szemben, hogy fagyálló, és jól bírja a téli hideg időjárást is. Ha a terhelésnek megfelelően választják meg a beépített térkövek vastagságát és formáját, valamint megfelelően végzik el a térburkolat alapozását, és a térkövek lerakását, akkor a téli hideg időjárás és a burkolatot ért terhelés sem árt a térkőből készült burkolatnak. Nem véletlen a térkövek utóbbi években tapasztalt hihetetlen népszerűsége.

Ön is gondolkodik régi betonjárdájának térkőre cserélésén?