A szegélyek nemcsak optikailag elválasztják, tagolják a térburkolatokat, hanem ténylegesen tartják is. A szegélykövek a térkövekkel és kerti lapokkal burkolt felületeknek stabil oldaltartást adnak. Ez különösen a gépkocsi forgalomra használatos burkolatoknál alapvető fontosságú, mert a járművek kerekei különösen forduláskor mozdítanák el a térköveket eredeti helyükről.

térburkoló szegélykő

Stabil tartást ad a szegélykő a térkő burkolatnak.

Stabil tartást biztosító térkő szegély nélkül a burkolatra ható nyíróerők hamar átrendeznék a burkolatot.

  • A betonba ágyazott szegély felveszi ezeket a nyíróerőket, és a burkolat károsodás nélkül használható. A szélső térkövek elmozdulása, kibillenése ellen a szegélyt még a burkolat lerakása előtt kell kiépíteni.

A szegély kialakításakor pontosan ki kell jelölni a burkolat helyét, és ezt követően minden irányban kb. 20 cm-rel nagyobbra kell kiszedni a tükröt a szegély stabil kiépítése érdekében. Akkor lesz igazán stabil a burkolat szegélye, ha a szegélykövek betonba lesznek beágyazva. A betonozás fogja biztosítani a szegélyköveknek azt az elmondulás nélküli stabilitását, ami egyben tartja a burkolatot.

A burkolat megfelelő alapjának elkészítése önmagában, a szegély kiépítése nélkül még nem biztosítaná az oldalsó kövek, és ezzel együtt a burkolat stabilitását.

Gyalogos forgalomra használt burkolatoknál még akár meg is tudja spórolni a szegély kialakítását, gépjárműforgalomnál azonban szükség van a szegélyre.

A térburkolatok szegélye persze nemcsak betonból készült szegélyekkel képzelhető el.

  • Természetközeli, rurális, erdős környezetben akár fából készült szegélyek is kialakíthatók.
  • Terméskő burkolatoknál pedig értelemszerűen a burkolat szegélyét is a terméskövekből építik meg. Az a fontos, hogy a burkolat stabilitása érdekében ezek a szegélyként használt terméskövek is stabilan, betonba ágyazottan kerüljenek lerakásra.

A kiépített szegély nemcsak stabilitást ad a burkolatnak, hanem díszítő szerepe is van. Ezért nemcsak egyben tartja a burkolatot, hanem még harmonikusan illeszkednie kell burkolathoz, és összahangban kell lenni a kert stílusával is. Természetesen a harmonikus egység helyett akár éles kontrasztot is képezhet a szegély a térkő burkolattal.

A szegélyköveket persze nemcsak a burkolat szegélyezésére, hanem az egyes burkolatrészek elválasztásához is használhatja. Ezzel a megoldással az egységes térburkolat, éppen az egyes burkolatrészek leválasztásával válhat sokszínűbbé, többfunkcióra alkalmassá. A szegélykővel történő elválasztás még markánsabb lesz akkor, ha a szegélyköves elválasztást a burkolattól eltérő színű szegélykövekkel oldja meg.

A szegélyekkel nemcsak térkő burkolatokat, hanem egyéb kerti alkalmasságokat, pl. virágágyásokat, a füves pázsitot vagy akár a kerti medencéjét is szegélyezheti. Ilyenkor a szegély nemcsak lehatárolja ezeket a kerti építményeket, hanem még az adott vékony sávban a közlekedést is biztosítja kertben.

Nem véletlen például a füves pázsitot szegélyező terméskő burkolat, amely amellett, hogy határolja a pázsitot, még a közlekedést is biztosítja kertben.

A terméskövek illetve szegélykövek persze virágágyásokat is szegélyezhetnek, és ilyenkor még a virágok rá is lóghatnak a szegélyre.
Kerti medencék körül pedig akár többsoros szegély is kiépíthető, és ez nemcsak körbeszegi a medencét, hanem még a medence körüli közlekedést valamint a medencébe való ki és beszállást is segíti.

A terméskövek helyett persze akár még a kisméretű tégla is használható a virágágyások vagy a gyep szegélyezésére.