Egy lejtős kertben nem is olyan egyszerű feladat a kertépítés. Mit tehet azért, hogy a lejtős kert egy idő után a barátságosabb arcát mutassa?

Minél meredekebb a lejtő a kertben, annál nagyobb veszélyt jelent a lehulló csapadék. Ez a veszély egészen odáig is elmehet, hogy a talaj felső, termő rétegét egyszerűen lemoshatja a lejtőn. Ha a lejtős kertet rézsűkövek beépítésével teraszosra alakítja, akkor vízszintes vagy közel vízszintes felületeket alakíthat ki, és a talajelhordás veszélye nélkül ültethet növényeket a kertbe. Olyan növényeket is, amelyek a ferde lankákon nem találtak volna maguknak kapaszkodót.

Egy kis emelkedő még nem jelent gondot. Talán még érdekesebbé is teszi a kertet. Minél nagyobb azonban a lejtő, annál nagyobb ráncokat rak a kertet építő homlokára. A növények és különösen a fák gyökérzete még meg tud kapaszkodni egy enyhe lejtőn, viszont egy kerti pihenőhely kialakításakor már nem lehet követni a lejtős talaj szintjét, mert az asztalt és körülötte a székeket egyszerűen nem lehet biztonságosan lerakni a ferde burkolatú pihenőre.

Egy kerti pihenőhely kialakításához bizony a lejtős kertben is vízszintes felületre van szükség. Ha ez nincs meg a kertben, akkor meg kell teremteni. Ellenkező esetben ugyan leheveredhet a domboldalra, de lemondhat a kényelmes, kiülős kerti pihenés lehetőségéről.

A lejtős területet nem lehet hip-hopp vízszintessé varázsolni, de a földet meg lehet támasztani rézsűkövekből épített támfalakkal. Ezek segítségével már a korábban lejtős kertből is vízszintes, vagy közel vízszintes területeket tud kialakítani. Az eltérő szinten lévő részeket pedig kerti lépcsőkkel tudja összekötni.

Persze a lejtős kert vízszintesítése, a kertben lévő föld megmozgatása és megtámasztása nagy munkával jár. Minél nagyobb a szintkülönbség a kertben, annál több szintet kell kialakítani, és annál több támfalra lesz szükség. A lejtő irányából nézve minél hosszabb a kertje, és minél meredekebb az esése, annál több rézsűkőből épített támfalra lesz szüksége a föld megtámasztására.

A kert átalakításakor még arra is figyelnie kell, hogy az egy métert meghaladó támfal vagy rézsűkőből épült fal építéséhez már engedélyre van szüksége. Az 50 centiméternél magasabb rézsűkőből épült falnál vagy támfalnál pedig már meg kell erősítenie annyira a falat, hogy elbírja a rá nehezedő föld súlyát.

Ezeknél kisebb támfalat azonban engedély nélkül, és nagyobb megerősítés nélkül is építhet a kertjében a lejtős rész vízszintessé alakítására.

Terméskőből épített fal

terméskő fal

Terméskő fal lejtős kertben

A támfalat építheti terméskövekből is, amelyeket kisebb magasságnál egyszerűen csak egymásra kell raknia, és egy 30-40 centiméteres szintkülönbséget már ezzel az egymásra rakott terméskő fallal is áthidalhat.

Ha viszont 70-90 centiméteres falra van szükség a mögötte lévő föld megtartására, akkor az első terméskő sort már betonba kell ágyaznia, és utána pedig habarccsal kell összekötnie az egymásra rakott termésköveket. A támfal mögött maradjon egy 20-30 cm-es hézag is, amelybe kő zúzalékot vagy kavicsot tölt, mégpedig azért, hogy a csapadékvíz kifolyhasson majd a támfal mögül.

Rézsűkőből épített fal

A terméskőből épült fal helyett rézsűköveket is használhat a fal építéséhez.

A kertkaputól a bejárati ajtóig, illetve a bejárati ajtó előtti lépcsőig járda vezet az udvaron és a kerten át. Ha jelentős az udvaron a szintkülönbség – ez azt jelenti, hogy méterenként legalább 10 centiméteres, akkor már lépcsőt, illetve lépcsőfokokat kell beépíteni a járdába. Ez lehet szakaszos is, és a lépcsőfokokat burkolhatja érdesített felületű térkövekkel is.

Ebben az esetben egyrészt biztosítani kell azt, hogy ne mossa a talajt egy-egy lezúduló eső a járdára. Ezt megoldhatja úgy is, hogy a járdát övező szegélyt a járdát borító térkő burkolat szintje fölé emeli. Mégpedig olyan mértékben, hogy a szegély megakadályozza a talaj járdára mosását. Ha a szegély mögötti talajt befüvesíti, vagy valamilyen más növényt ültet rá, akkor ezzel is segíti a föld járdára mosásának a megelőzését.

Másrészt pedig ha a kert többi részén is vízszintes területeket szeretne kialakítani, például egy kerti pihenőhely kialakítása érdekében, akkor a kert ezen további részén is meg kell oldani a szintkülönbség problémáját.

Ha a járda magassága felett 20 centiméteresnél magasabban van a talajréteg, vagy a kert többi részén 20 centiméternél nagyobb szintkülönbséget szeretne áthidalni, akkor a járda mellé, vagy a kert vízszintes felületének biztosítására rézsűkőből épített támfalat is építhet. Ez a rézsűkőből épített támfal egészen egy méteres magasságig engedély nélkül elkészülhet. Egy méter felett azonban már engedélyre van szükség.

A rézsűkövek beépítésével stabil támaszt alakíthat ki mind a járda védelmére, mind pedig a kert vízszintes felületének biztosítására. A rézsűköveket is érdemes növényekkel beültetni, mert ezeknek a gyökerei is segítenek a fal mögötti talaj megtartásában.

A rézsűkőből épített fal stabilitásánál is fontos a fal alapjának a stabilitása. 50 centiméteres magasság felett már érdemes az első rézsűkő sort betonba ágyazva lerakni. 60-70 centiméteres magasság felett viszont már mindenképp betonba kell ágyazni az első rézsűkő sort. Ilyen magasságnál a fal alsó részén már a fal vastagságát is meg kell növelni a fal stabilitása érdekében. Ezt megteheti azzal is, ha a hosszirányba rakott rézsűkő sor mögé terméskövekből egy másik falat emel.

Egy méter feletti falnál pedig már engedélyre van szüksége, és még nagyobb stabilitást kell adni a falnak. Ehhez már mindenképp kérje szakember segítségét.

Milyen megoldáson gondolkodik lejtős kertje vízszintessé alakítására?