A kerti pergola remek pihenő lesz egy rövid időre vagy akár hosszabban is kiülni a kertbe. Ha egyedül szeretne lenni, akkor zavartalanul tud gondolkodni. Ha a párjával ülnek ki, akkor tudnak beszélgetni az éppen ügyes-bajos dolgaikról. Ha pedig valamelyik barátját hívja meg, akkor vígan tudnak diskurálni majd.

Kerti pihenő építését tervezi?

  • Ha igen, akkor egy pergola építésével olyan kerti pihenőt építhet, amely nem nyújt majd hűvös árnyékot, de ha befuttatja futónövényekkel, akkor kellemesen hűsölhet benne.

Kerti pergola a kúszónövények hűs árnyékában

Hol szeretne zavartalanul pihenni a kertben? Néhány év alatt egy hangulatos, nagyon jó árnyékot adó pihenőhelyet tud kialakítani. Ha a pergola köré futórózsát ültet vagy pedig egy szőlőlugast futtat fel rá, akkor ezek néhány év alatt meg fognak nőni annyira, hogy nem lesz gondja a kellemes árnyékkal. Kora tavasszal zavartalanul élvezheti a napsütést, de a nyári napok perzselő sugarait már a lugas óvó levelei fogják elnyelni.

kerti pergola építése

Ha a kerti pergola oldalára és tetejére kúszónövényeket futtat fel, akkor kellemesen hűs árnyékot fognak adni a tűző melegben is

A kerti kiülő fölé kellemes árnyékot adó szőlő vagy rózsalugas nemcsak kellemes hűvöst ad, hanem elragadó látvány is lesz majd a rózsa virágzásakor vagy szüret előtt. Más kúszónövénnyel is felfuttathatja a pergola oldalát. Már az is örömmel fogja eltölteni, ha csak ránéz a kiülőre. Talán nem is akaródzik majd levenni a szemét róla.

Ha nincs türelme néhány évet várni, vagy nem szánja rá magát valamelyik kúszónövény gondos ültetésére, akkor sem kell majd a pergolában a nap perzselő sugaraitól szenvednie. A kúszónövények helyett persze valamilyen egyéb árnyékot adó megoldásról kell gondoskodnia. Ezt azonban megoldhatja a nap perzselő sugarai útjába rakott különféle lemezekkel is. Ha felméri azt, hogy mikor szeretné a kerti kiülőben tölteni az idejét, akkor elég lesz csak ebből az irányból felszerelni az árnyékot adó lemezeket, és máris meg van oldva az égető napsugarak problémája. Persze megcsinálni azért ennél kicsit bonyolultabb lesz, mert az árnyékot adó lemezek tetszetős kinézetét és felfogatását is ki kell még találni, de a probléma megoldható kúszónövények nélkül is.

A szükség nagy úr, és talán nem véletlen, hogy a pergola nem az eszkimók világszerte elterjedt találmánya, hanem a mediterrán délvidéken vitte rá az embereket a szükség a perzselő hőség enyhítésére. Olaszországban, Spanyolországban a rekkenő déli hőségben szinte megáll az élet. A szinte elviselhetetlen hőség elleni védekezésre találtak ki mindenféle árnyékot adó megoldást a mediterrán emberek. A perzselő hőség ösztönözte ezeknek az árnyékot adó alkalmasságoknak a kitalálását. Nálunk persze még nem annyira katasztrofális a helyzet, de mivel valóban jól mutat a kertben, és kellemes árnyékot is ad, ezért semmi sem állhatott az útjába a kerti pavilonok és pergolák elterjedésének. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy éppen most Ön is egy hangulatos pergola építésén gondolkodik.

Ha pedig már elhatározta magát, akkor a következő lépés a kerti pergola megépítése lesz.

Hova szeretné építeni kerti pergoláját?

Sokan építik a terasz fölé kellemes árnyékolónak. A terasz fölé felállított pergola kellemesen hűvös, árnyékos átmenetet nyújt a ház és a kert között.

A terasz fölé épített pergola azonban csak egy lehetőség. A kert bármelyik részében felállíthatja kerti pihenője fölé.

Miből építi a pergolát?

A fából épült pergolák természetes anyagukkal és színvilágukkal tökéletesen illeszkednek a kertbe. Tetőink kedvenc faanyaga a fenyő. A szabadban épített pergolánál azonban nem lenne a legjobb választás. Hamar elhasználná a puha fát az őszi és téli csapadék. A fenyő helyett sokkal jobb megoldás kedvenc keményfánk az akác. Sokkal tartósabb a fenyőnél, és az ára is barátságosabb a többi keményfához képest.

Fémből is építheti a pergolát. Ez akkor kifejezetten előnyös választás, ha kicsi a kertje. Egy kis kertben ugyanis a két és fél, három méter magas tartóoszlopokra felrakott gerendasor meglehetősen túlméretezett lehet, és kifejezetten rosszul nézhet ki.

Az ácsolt akácfa építmény helyett a légiesebb megjelenésű, vascsövekből elkészített kerti pihenő sokkal kevésbé nyomja el a kisebb kert megjelenését. Az U alakú szögvasból vagy vascsőből álló oszlopokra keresztgerendának is ezeket az idomokat használják. A vasból készült pergola tetejére is kerül azért fa, mert lakkozott, gyalult deszkákat teszünk a keresztgerendákra, élére állítva. A keresztgerendák 80, 100 centiméterre legyenek egymástól. Létezik egy másik megoldás is, amikor sűrűbben rakjuk a tetőre a gerendákat. Ez azért lehet célszerű, mert nem lefedi a tetőt, hogy elzárja a kilátást, de az élére állított deszka mégis jelentős árnyékot ad. A legjobb persze az, ha a nap állását felmérve olyan szélességű deszkákat és olyan sűrűn rak a tetőre, hogy azok megfelelő árnyékot adjanak. Célszerűbb szögvasból, U vagy L alakból építeni a pihenőt, mert jobban illeszkedik a toldásoknál, mint a vascső.

A vas mellett gyakori választás még az alumíniumból épült pergola is, mert az eső és a hó sem árt neki.

Hogyan építse meg kerti pergoláját?

Az építés szempontjából persze meghatározó, hogy fából vagy pedig valamilyen fémből szeretné megépíteni a pihenőhelyet. Most nézzük a fából épült pergola építésének menetét.

A pergola 8-10 centiméteres átmérőjű és két, két és fél méter hosszúságú tartóoszlopaival, valamint két, két és fél méter hosszú felső összekötő gerendáival masszív, erős kerti építmény. Az függőleges oszlopok között terület maradhat szabadon is, vagy pedig lécekből lehet összeállítani egy rácsozatot.

Van olyan megoldás is, ahol az tartóoszlopokat a földbe süllyesztik, és ekkor stabilan áll a pergola. Ilyenkor pl. térkővel vagy gyalogos forgalomra használható járólapokkal lehet burkolni a pergolát. Jellemzően ilyen földbe süllyesztett megoldás készül, amikor a már megépített terasz fölé kerül a pergola.

Lehet azonban olyan kivitel is, amikor az oszlopok nincsenek a földbe süllyesztve. Ilyenkor a pihenőhely alapja is egybe van építve az oszlopokkal, és akár arrébb is lehet tenni a kertben.

Fontos elem még a kerti pihenőben a pad. A pad ülésdeszkáit az építmény tartóvázára kell szilárdan felcsavarozni.

Milyen pergolát fog építeni a kertjébe?