A kert tervezésekor a sorokba rendezett növények, az elegáns vízfolyás és a teraszok együttese időtlenül modern, derűsen zöld teret alkot. Mi történik azonban akkor, ha nincsenek sorokba rendezett növények, hisz fák és bokrok alkotják a kert növényzetének jelentős részét? Vagy a kert egyes részein mégis legyenek egynyári növények is? Akár sorokba rendezetten?

oázis a kertben

Melyik virág lesz kertje színpadán a főszereplő?

A változó terepszintek és a dúsan tenyésző növények a kert minden pontjáról megkapó látványt nyújtanak. A terepszintből kiemelt ágyások olyan színpadra hasonlítanak, amelyen a növények játsszák a szerepeket. Melyik növény legyen azonban a főszereplő?

Egy oázis nem is igazán oázis a kertből induló vízfolyás nélkül. Kertünk sem lehet meg egy csobogó kis vízfolyás nélkül. A vízre egyébként is szükségük van a növényeknek, még akkor is, ha maximálisan hasznosítjuk a beültethető területet.

Az idő múlása rajtunk is meglátszik, és az évszakok váltakozása a kerten sem múlik el nyomtalanul. A markáns, mégis egyszerű megjelenésű, és minden területében kihasznált tér növényei nagyszerűen jelzik az évszakok változását.

Az adottságok figyelembevétele a kert tervezésekor

Ha a kert tulajdonosaként szeret a kerttel foglalatoskodni, akkor bátran belevághat nagy munkaigényű növények ültetésébe is. Nem fogja az a veszély fenyegetni, hogy elhanyagolttá válik majd kertje az elmaradó munkák miatt.

Ha viszont nem szeretne sokat dolgozni a kertjében, vagy belátja, hogy nem lesz sok ideje a kerti munkákra, akkor jobban teszi, ha kevesebb munkával járó növényeket ültet.

A ház stílusa határozza meg, hogy milyen kert illik hozzá. Egy modern és elegáns otthonhoz modern és felettébb rendezett kert illik.

  • Ha szereti a társaságot, akkor mindenképp olyan helyre is szükségük lesz, ahol vendégül tudják látni a barátaikat egy-egy hosszú nyári estén, vagy pedig egy-egy hétvégén.
  • Ha viszont nincs nagy baráti körük, akkor érdemes egy olyan meghitt zugot kialakítani a kertben, ahova akár egyedül vagy pedig szűk családi körben is el tud vonulni. Ilyenkor még arra is ügyelnie kell, hogy a meghitt esti beszélgetések, vagy magányos elmélkedések ne a szomszédok kíváncsiskodó tekintete előtt zajlódjanak. Az utcáról való belátásnak pedig mindenképp érdemes útját állni. Nem biztos, hogy átláthatatlan, magas kerítéssel, hanem valamilyen modern kerti lugassal vagy falazattal.

Milyen legyen a kert?

Vízfolyásra mindenképp szükség van

Nem minden kert büszkélkedhet azzal, hogy saját kis patakja van, ezért valamilyen mesterséges megoldásra van szükség. A mesterségesen kialakított patakmederben, csobogóban vagy szökőkútban csordogáló víz nemcsak mozgalmasabbá alakítja a kertet, hanem élettel teszi telivé. A vízfolyás kialakításától függően élénkséget hozhat a kertbe, vagy éppen meghitt nyugalmat áraszthat maga körül.

A kert tervezésének fontos kérdése, hogy a víznek milyen szerepe legyen a kertben. Központi, meghatározó, vagy pedig kiegészítő funkciója. Egy kis csobogó vagy egy patakmeder lágyan meg is húzódhat a dúsan virágzó növények között. Egy szökőkút vagy vízesés azonban már sokkal központibb szerepet tölthet be a kertben.

Bármilyen kis vízesést alakít ki, arra mindenképp szüksége lesz, hogy egy felső és egy alsó medencét építsen. Ha nagyobb szintkülönbség van a kertben, akkor mindkét medence épülhet a terep szintjén. Ha viszont sík felületű a kert, ettől még nem kell lemondania a vízesés látványáról. A felső medencét kialakíthatja a kiemelt ágyás szintjén, és ekkor máris megoldotta a terepszintek kérdését.

A vízesés kialakításánál érdemes ügyelnie arra, hogy a lecsorgó víz ne áztassa a medence falát, és a felső medencéből a vízfüggöny törés nélkül hulljon alá az alsó medencébe. A víz forgatását egy víz alatti szivattyú működteti, amelyet érdemes az alsó medence erre a célra kimélyített részén elhelyezni. A szivattyú a felesleges vizet egy csövön át a fölső medence hátsó részébe juttatja, ezért az egyenletesen cirkulál. Ennek az a legfőbb előnye, hogy a szivattyú kikapcsolt állapotában sem áll fenn a túlcsordulás veszélye.

A medence fala készülhet akár rugalmas fóliából is, de ha tartósabb megoldást szeretne, akkor érdemes betonból építeni a medence falát.

Milyen burkolatok lesznek a kertben?

A kertben kialakított különböző térrészeket burkolattal érdemes összekötni.

A ház meghosszabbításaként kialakított tágas terasz vendégfogadás színhelye lehet, amely kellően világos, és legfőbb praktikuma, hogy nagy vendégségnél közel van a konyhához is. A teraszon elhelyezett tágas pad nemcsak nagyobb vendégségnél lehet praktikus bútordarab, hanem meghitt beszélgetések helyszíne is lehet.

Nemcsak a ház melletti teraszon érdemes azonban elgondolkodni, hanem a vízesés mellett is ki lehet alakítani egy teraszt vagy egy kisebb-nagyobb kerti pihenőt. Itt nyilván nem a népes és zajos vendégségre kell elsősorban gondolni, hanem a meghitt családi beszélgetésekre a kellemesen meleg, hosszú nyári estéken.

A terasz és a kerti pihenő között pedig feltétlenül szüksége van egy takaros kis kerti útra, amelyen nemcsak libasorba, szépen egymás után tudnak végigmenni, hanem egymás mellett is.

Kiemelt ágyás

Ha szeret kertészkedni, és a kertben foglalatoskodni, akkor ezt mindenképp érdemes kialakítani. A kiemelt ágyásnak megvan az az előnye is, hogy ide ültetheti el a nagy munkaigényű, állandó gondozást igénylő növényeit. Nem is kell majd lehajolni a kerti munkák végzésekor, hisz a virágai kerülnek majd éppen a keze ügyébe. Ahhoz kertje egész évben jól nézzen ki, és felettébb mutatós legyen, a dúsan beültetett ágyásokat nagy és változatos növényfelületeket adó virágokkal érdemes beültetnie. Milyen virágokat kedvel a legjobban?

Ha viszont sík kertje van, és mégis vízesést szeretne, akkor egy kiemelt ágyásra mindenképp szüksége van, hisz ez az ágyás lesz a felső medence szintje a vízesés elkészítésekor.

Az már a munkakedvétől és a persze az erre szánt pénzétől függ, hogy milyen méretű ágyásban illetve vízesésben gondolkodik. Minél nagyobb lesz az ágyás, annál több virágot tud gondozni majd benne. Persze ezzel együtt annál több munkája is lesz majd velük. Azonban ha szeret a virágokkal foglalatoskodni, akkor ez nem jelenthet terhet Önnek.

Ha viszont nem feltétlenül kell az a vízesés, akkor nemcsak kiemelt ágyásban gondolkodhat, hanem a kert szintjében kialakított virágágyásban is.

Milyen kerítés takarja a kilátást a kíváncsi tekintetek elől?

A kertben kialakított pihenőt egy hangulatos szőlőlugas is eltakarhatja az utcáról beforduló tekintetek elől. Gondolkodhat azonban ennél tartósabb megoldásban is.

Akár léckerítést is kialakíthat a pihenő körül, és ekkor nemcsak nyáron, hanem már kora tavasztól késő őszig bármikor bátran kiülhetnek a lágyan csobogó víz köré. Nem kell megvárni a lugas meghitt intimitását biztosító szőlőlevelek növekedését.

Szeretne világítást is a kertben?

Ne feledje, hogy a vízesés működéséhez úgyis szüksége van egy keringtető szivattyúra, és ehhez az áramot úgyis ki kell vezetnie a kertben. Innen már nem sokba kerül az sem, hogy a vízesés mellett kialakított pihenőt is meghitten hangulatos világítással lássa el.

kerti út világítás

Kerti útjának milyen világítása lesz?

A képen a kerti útnak az út szintjén kialakított kivilágítását láthatja. Nemcsak a pihenő és a hozzá vezető kerti út megvilágítására érdemes azonban gondolnia. A kialakított magaságyásban is elhelyezhet néhány lámpát a az éppen megfelelő helyeken. Ezek a lámpák a dúsan virágzó növények takarásában bizony különösen szép látványt fognak nyújtani tavasztól késő őszig.

Ha pedig ezt a kora vagy késő esti látványt kiegészíti még a pihenő asztalára elhelyezett meghitt gyertyafénnyel is, akkor már tényleg csak Önök kellenek a meghitt beszélgetéshez.