Ebben a kemény decemberi hidegben időszerű kérdés. Ha kutyakemény hideg van télen, például januárban és februárban, akkor sokkal nagyobb az esély a térkő burkolatok felfagyására. Ez azonban nem így van.

Lehet, hogy azt gondolná Ön is, hogy minél hidegebb van, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a burkolatot fagykár éri. Azonban ha a téli nagy hidegben napközben sem emelkedik fagypont felé a hőmérséklet, akkor a fagykár veszélye nem fenyegeti a burkolatot.

  • Akkor mégis miért fagy fel olyan sok burkolat?
  • Mikor van legnagyobb veszélye a térburkolat felfagyásának?

Talán furcsának tűnik, de az éjszakai fagyás és a nappali olvadás időszakában fenyegeti a fagykárok legnagyobb veszélye a burkolatokat. Ha olyan hideg van télen, hogy a hőmérő nappal is mínuszokat mutat, akkor az átfagyott burkolat állapota nem változik. Nem fenyeget a fagykár veszélye. A fagyveszély a hőmérséklet nulla fok körüli folyamatos ingadozásakor a legnagyobb.

Ezekben a fagyás olvadás ciklusokban a nappali olvadáskor a felolvadt víz befolyik a burkolat kis hajszálrepedéseibe. Ha ez a befolyt víz éjszaka megfagy, akkor szélesít a repedéseken. Ha nappal újra felolvad a jég a repedésekben, akkor még több víz folyhat be a kicsit szélesedett résekbe, és ha ez a még több víz is megfagy éjszaka, akkor ez újra csak feszít egy kicsit a repedésen. Ez pedig így megy tovább mindaddig, amíg nappal olvad, éjszaka pedig fagy. Nem a nagy hideg okozza tehát a jelentős fagyveszélyt, hanem a fagyás és olvadás gyakori váltakozása.

Nem januárban fenyeget tehát a legnagyobb fagyveszély, hanem február végén, március elején, amikor elkezd olvadni. Ilyenkor persze felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni a fagy ellen? Mit lehet tenni a felfagyott burkolattal?

A legjobban akkor jár, ha megelőzi a burkolat felfagyását

beton folyóka

Beton folyóka a burkolatra hullott csapadék felszíni elvezetésére

A térkövezés akkor igazán jó, ha a burkolatra hullott eső nagy része elvezetődik a térburkolat szélén kialakított folyókába. Ezt pedig a burkolat szakszerű lerakása és fugázása mellett a burkolat megfelelő lejtésének a kialakításával teheti meg. A csapadék kisebb része ilyenkor is bejut a burkolatba, de szakszerű lerakásnál ez nem okoz ott gondot.

Ha a térkövek lerakása előtt a megfelelő rétegrendben alakítja a burkolat alapját, akkor nem fenyeget majd a fagyás veszélye. A megfelelő rétegrend szakszerű kialakításával biztosítani tudja, hogy a burkolat belsejébe bejutó csapadék akadálytalanul elvezetődik a talajba, és nem fog belefagyni a burkolat alapjába.

A megfelelő rétegrend pedig azt jelenti, hogy a fagyvédő réteg alsó része 4-6 centiméteres zúzottkőből áll megfelelő tömörítéssel. Erre jön rá az ennél apróbb szemcséjű murva, ami szintén biztosítja majd a burkolatba bejutott nedvesség akadálytalan alsóbb rétegekbe szivárgását. Az ágyazó réteg 2-4 centiméter vastag folyami homok lehet, de a fagyveszély szempontjából ez nem jelent már sem veszélyt sem megoldást. Ha a burkolat alapja megfelelően van kialakítva, akkor nem fenyeget a burkolat felfagyásának veszélye, mert a víz el tud szivárogni.

A terasz burkolásánál nem tud a burkolat belsejébe csapadékvíz elvezetéséről gondoskodni, ezért a terasz burkolására lerakott kültéri lapokat fagyálló, flexibilis ragasztóval ragassza le a lebetonozott teraszra, és fugázó anyagként is ezt használja. Szakszerű kivitelezésnél ez biztosítani fogja a terasz burkolat fagyállóságát.

Mit tehet akkor, ha már felfagyott a térburkolat?

A legfontosabb ilyenkor, hogy derítse ki, hogyan jutott a víz a burkolat alá. Jó esélye van arra, hogy elkerülheti a burkolat alapjának a szétbontását, ha olyan helyen van a fagyás, ahova például a tetőről egy csatornán vagy valamilyen vízelvezető rendszeren át saját maga irányította a csapadékot. Ilyenkor a vízelvezető csatorna meghosszabbításával jó eséllyel meg tudja előzni, hogy a víz továbbra is bejusson a burkolat belsejébe. Ebben az esetben pedig nem fog tovább fagyni a burkolat alapja, hisz az elvezetéssel nem kap a víz utánpótlást.

Ha a víz elvezetése nem oldja meg a gondot, a burkolat további fagyását, emelkedését, akkor bizony nincs más megoldás. Fel kell bontani a burkolatot, és a burkolatba bejutó víz zavartalan áteresztésére alkalmas alapot kell építeni a burkolat alá. Ezt pedig a megfelelő rétegrend szakszerű kialakításával teheti meg. Ez a vizet áteresztő fagyvédő réteg lehet a már korábban is említett, maximum 50-60 milliméteres átmérőjű zúzottkő bazaltból vagy mészkőből. Természetesen szakszerű tömörítéssel.

Kérdése van térkő burkolata fagyveszélyt minimalizáló lerakásáról?