A legegyszerűbb lenne erre azt mondani, hogy egyszerűen gazolja ki a burkolatot, és már nincs is gondja a gazokkal. Azonban mégsem ennyire egyszerű a fúgaközökben növő gazok problémája.

Egyrészt azért, mert nem valami felemelő érzés időről-időre nekiállni a burkolat hézagaiban növő gazok irtásának. Biztos Önnek is van annál jobb dolga is, hogy újra és újra nekiálljon a burkolat rendbetételének. Persze időről időre szükség van arra, hogy megtisztítsa, rendbe tegye kerti burkolatát, de azért nem mindegy, hogy milyen sűrűn van erre szükség.

gyomírtás a burkolatban

A térkövek közötti fugában nő a gaz.

Másrészt pedig azért, mert ha lehet, akkor érdemes lenne megelőzni a gazok elszaporodását a burkolatban. Akár így van, akár úgy, abban biztos egyetértünk, hogy nem valami felemelő látvány egy elgazosodott térburkolat akár egy udvaron futó útról, akár egy kert mélyén meghúzódó kerti pihenőről van szó. Nézzük meg egy kicsit részletesebben a gazok kérdését.

A gyomok persze szívós népség, nem könnyű velük elbánni. Ráadásul még az a bosszantó tulajdonságuk is megvan, hogy ott jelennek meg, ahol pedig semmi keresnivalójuk sincs. Senki sem hívta őket, mégis mindenhova beteszik a lábukat, és ha egyszer már megjelentek, akkor nagyon nehéz őket kiüldözni.
Olyan szívósak tudnak lenni, hogy még a lehetetlennél lehetetlenebb helyeken is bármikor megjelenhetnek, és igencsak meggyűlhet velük a baja. Különösen kellemetlen, ha a veteményeskertben vagy éppen a virágágyásokban jelennek meg. Itt azonban még viszonylag könnyedén felveheti velük szemben a harcot, mert a zöldségek és virágok megőrzésével szabad a pálya. Úgy harcol a gyomokkal szemben, ahogy éppen jólesik.

Egy térkő burkolatnál viszont megvan az a hátránya a velük való leszámolásnak, hogy nem lehet azonnal nekik esni egy méretes kapával. Illetve persze lehet, csak nem igazán érdemes, mert ezt az akcióját nagyon nem díjazná sem a kapa szenvedő éle, sem pedig a térkő burkolat felületének a szépsége sem. Éppen ezért a kapát, mint a gyomok elleni fegyverkezési verseny hatásos fegyverét ki kell iktatnia a fegyvertárából. No de akkor vajon milyen lehetősége marad, a gazok elleni fegyverkezésre?

Megelőző, megsemmisítő csapást mérhet a gazok növekedésére, ha szorosan illeszkedő, szögletes formájú térkövet választ a burkolathoz. A térkövek egymáshoz való pontos illeszkedése önmagában persze még nem lesz elegendő, mert nemcsak megfelelően illeszkednie kell a térköveknek, hanem még túlságosan széles fugát sem érdemes hagyni, mert a gazok bizony olyan szemtelen gazok, hogy még a legszűkebb fugákban is próbálkoznak. Ha pedig már egyszer betették a lábukat a burkolatra, akkor nagyon nehéz lehet onnan kitessékelni őket.

Szoros fugánál, az egymáshoz pontosan illeszkedő térkövek közötti kis hézagokban nem sok esélye van még a felettébb szívós gazoknak sem. Egy megfelelően lerakott, szorosan illeszkedő térkő mintázattal sok későbbi, gazok formájában jelentkező gondtól szabadíthatja meg magát. Ezzel szemben persze, egy lekerekített szélű, nem pontosan illeszkedő térkő formával később sok vesződsége lehet. Jóval több, mint azt előhetesen gondolná. Csak az a kérdés, hogy ezen térkő formák dizájnos megjelenéséért hajlandó-e vállalni a gazok miatti későbbi vesződségeket.
Minél esősebb, csapadékosabb az időjárás, annál nagyobb lehet a gond a gazokkal.

Aztán persze, ezekkel együtt is van esély a gazok elleni fegyverkezési verseny megnyerésének. Pl. úgy, hogy betonba ágyazott szegéllyel együtt fogja elkészíteni a burkolatot, mert egy stabil szegély nemcsak egyben fogja tartani az elkövetkező évtizedekben a lerakott térköveket, hanem még a gyomok szaporodása ellen is hatásos fegyver lehet.

További alulról hatásosan védő eszköz lehet, pl. a geotextília használata, ami a gyomok növekedését is megnehezíti.

Ha viszont nem sikerült megelőzni a gyomok befészkelődését, akkor valahogy ki kell írtani őket. A gyomok irtására használatos módszer lehet a vegyszerrel való permetezés, vagy pedig a gazolás, amikor egyszerűen kihúzgálja a gyomokat a burkolat hézagaiból. A kapával kapcsolatos fenntartásainkról korábban már olvashatott.