Magyarországon a KSH 2016-os mikrocenzusának előzetes adatai szerint mintegy 580 ezer vályogház található elsősorban a Dunától keletre lévő vidéki falvakban és kisvárosokban. A vályogház építésének kétségtelenül meglévő előnyei mellett vannak hátrányai is. Nézzük meg, hogy melyek ezek, és milyen térkövet érdemes választani egy vályogház udvarára.

Melyek a vályogház építés előnyei?

A vályog egyszerű, helyben kitermelhető, természetes építőanyag. Egyik fő előnye környezetbarát jellege. Teljes mértékben újrafelhasználható, előállítása pedig alig szennyezi a környezetet. Akár az építkezés helyén vagy közvetlen közelében előállítható házilagosan, ezért szállítása nem terheli a környezetet. Még préselt technológiájú, korszerű gyártásához sincs szükség égetésre, és gyakorlatilag hulladék sem keletkezik. Ezért vályogból való építkezés nem jár környezetszennyeződéssel, és más építőanyagokkal is jól kombinálható.

Tűzálló, jó a hőtároló és hőszigetelő képessége, ezért a vályogból épített házakban a fűtési költségek nem jelentősek. Nem elhanyagolható módon ez abból adódik, hogy jelentősen alacsonyabb a bekerülési költsége. Ezt az alacsonyabb falazóanyag árat nem az építkezés költségének csökkentésére, hanem az épített vályogfal vastagságának növelésére érdemes fordítani. Ezzel pedig a másfélszer vastagabb vályogfalnak (például a 35-40 cm-es fal helyett 55-60 cm) értelemszerűen még nagyobb lesz a hőtároló képessége, és jobb lesz a hőszigetelése.

Könnyű megmunkálhatósága és alakíthatósága egyszerű és könnyű beépítést tesz lehetővé.

A vályogház egyik legfőbb előnye az egészséges lakóklíma. A vályogfal lélegzik, és ezzel állandóan szabályozza a lakás levegőjének páratartalmát. Sokkal több lakásban keletkezett párát tud felvenni, és a lakás falán kívülre átadni, mint bármely más falazóanyag. Ezzel pedig az optimális páratartalmat tudja biztosítani a lakásban. Nem mellékes az sem, hogy a levegő páratartalmával együtt megköti a levegőben keringő porszemeket is. Ez pedig a légúti allergiától szenvedőknek kifejezetten előnyös.

Ezért szükséges a vályogházakat – ha további hőszigetelésre van szükség – polisztirol helyett mindenképp kőzetgyapottal szigetelni utólagosan.

Vannak természetesen hátrányai is a vályogházaknak

A vályog rosszul tűri a nedvességet, ezért az esőtől és a talajnedvességtől is védeni kell. A vályogtól épített házaknak is alapozásra van szüksége, és vízszigeteléssel körültekintően védeni kell a talajnedvességtől. A régen épített vályogházak azért olyan nedvesek, mert hiányzik a vízszigetelés. Az eső ellen a tető és az eresz megnagyobbításával lehet védeni a falat.

Sok vizet veszít a száradásakor, és zsugorodik, ezért más falazatokhoz képest nagyobb a veszélye a repedések megjelenésének.

Nehezen tartja meg a vakolatot is, ezért ennek a javítására vakolatot erősítő nádszövettel, rabichálóval ajánlatos vakolás előtt beborítani.

Ezzel együtt azonban a préseléssel gyártott vályog jóval tömörebb és szilárdabb a házilag gyártott vályognál. Ha megfelelő magasságú betonalapra építik a vályogházat, és körültekintően szigetelik a talajvízzel szemben, akkor a vályogból történő építkezés előnyei erősebbek lehetnek a hátrányainál.

Érdemes tehát elgondolkodni a vályogház építésén, akár még új építésnél is. Természetesen a falazat tartóssága érdekében a vályog préseléssel készüljön.

Milyen térköveket válasszon a vályogház udvarára?

A vályogból épített falusias hangulatú otthonok természetes környezetükkel különösen kedveltek a nagyvárosok benzingőzös levegőjétől és zsúfoltságától szabadulni akarók számára.

Ezekhez a természetességükkel hódító vidéki otthonokhoz igazán a rusztikus hatású, antikolt térkő burkolatok illenek. Az udvari térkő választás ezeknél a parasztházaknál a természetességről, a természetközeliségről szól.
Különösen azok a burkolatok olvadnak bele tökéletesen a vidéki otthonok megjelenésébe, amelyek a bontott tégla forma és színvilágát idézik fel.

udvari térkő

Barabás téglakő burkolat a belső udvarra

A kisméretű téglára megszólalásig hasonlító barna, piros és sárga-piros Barabás téglakövek 5 centiméteres vastagságukkal már tökéletes burkolatok lesznek a gyalogos forgalomra használt tornácon vagy belső udvaron. Ha pedig teherautó forgalomra is számítani kell a mezőgazdasági munkálatok idején, akkor a 8 cm-es téglakövekkel érdemes burkolni az udvart és a hozzá vezető utat.

A Barabás téglakövek legfőbb előnye, hogy a kisméretű téglák rusztikus megjelenését ötvözik a betonból készült térkövek tartósságával és szívósságával. A betonból készült téglakövekből nemcsak az udvart burkolhatja le, hanem a kerítését is elkészítheti. Akkor is ha kovácsoltvas vagy fabetétes kerítést szeretne, mert ezeknek a kerítéseknek az oszlopai és a talapzata szintén készülhet a téglakőből.

Ugyanilyen tökéletesen rusztikus hangulatot árasztó burkolatot készíthet vályogháza udvarára például a Semmelrock Fuego Antico térkövek téglavörös vagy bontott tégla mix burkolatával.

A Fuego Antico térkövekből sem csak az udvarát és a tornácát tudja burkolni, hanem a kerítését is megépítheti belőle. Sőt akár még egy kerti padot vagy pedig egy szalonnasütőt is építhet a Fuego Antico téglákból. Természetes megjelenésükkel tökéletesen belesimulnak majd a vidéki környezetbe akár burkolatot, akár valamilyen felépítményt épít belőle.