Minél stabilabban áll a térburkolat, annál tartósabb. A lerakott térkő burkolat pontosan olyan tartós lesz, amilyen stabil alapot ad neki az alatta lévő alap. A rétegrendek kialakítása, és a kivitelezés minősége meghatározza a burkolat tartósságát. Akár a belerakott anyagban, akár a kivitelezés munkájában spórol, az érezhető lesz a burkolat tartósságában. A lerakást követő évtizedekben előbb-utóbb minden hibának meg kell majd fizetni az árát.

  • Ha az egyes rétegek tömörítése nem megfelelő, akkor a burkolat egyenetlen lesz.
  • Ha nem megfelelő a burkolat esése, akkor meg fog állni az esővíz rajta.
  • Ha szegély nem tartja stabilan a burkolatot, akkor a szélső térkövek hamar ki fognak mozdulni a helyükről. Ha pedig hiányzik a szegély, akkor még hamarabbi lesz ez a szélső térkövek kimozdulása.

Burkolat alapja milyen legyen?

térburkolat alap

A szakszerű térkövezésbe beletartozik a burkolat alapjának a kialakítása is.

A szakszerű kivitelezésbe nemcsak a térkövek lerakása és fugázása tartozik, hanem a burkolat alapjának megfelelő kialakítása is. A talaj állapota nagymértékben befolyásolja a szükséges alapozási munkákat. A talaj állapotától és a burkolatot érő terheléstől függően kell meghatározni az egyes rétegek vastagságát, és a kivitelezést is tökéletesen meg kell csinálni. Az talaj állapotának felmérése után a tervezéskor meghatározott vastagságban bele kell tenni az egyes rétegeket, és ezeket kellő mértékben tömöríteni is kell.

  • Laza szerkezetű vagy ingoványos talajnál mindenképp ki kell javítani a talaj hibáit ahhoz, hogy a burkolatnak kellő szilárdságú alapja legyen.
  • Másrészt pedig a burkolat alapja vezeti el a burkolatba beszivárgó csapadékot, és fontos, hogy ezt gyorsan és egyenletesen tegye meg. A víz elvezetése mindenképp fontos, mert ha megáll valahol a víz, akkor ez a burkolat stabilitását veszélyezteti.

Emellett persze a burkolat várható terhelése is meghatározza, hogy mennyire stabil alapszerkezetre van szükség. Minél nagyobb terhelést fog kapni a burkolat, annál vastagabb és szilárdabb alapra van szükség, és ezt a teherhordó réteg anyagában és vastagságában is éreztetni kell. Nem véletlen, hogy a teherautós forgalomhoz kell a legstabilabb burkolat, és a gyalogos közlekedéshez készült burkolatnál kell a legkevésbé aggódni az alap miatt.

Magyarországon a téli időszakban akár 25-30 fagyás olvadás is lehetséges, ezért stabil burkolat kialakításához a fagyhatárra is érdemes gondolni. Éppen ezért a teherhordó réteg alá a nagyobb szemcsenagyságú fagyvédő réteg kialakítása is alapvető fontosságú.

Az egyes rétegek vastagságát a terhelés függvényében kell meghatározni, és ezt követően kezdődhet is a burkolat helyének kijelölése, és a föld kitermelése. A burkolat alatt maradó földet is tömöríteni kell, nemcsak az alapba rakott egyes rétegeteket.

Térkő burkolatok a kertben

A betonból készült térkő burkolatokat és kerti lapokat több jellemző is meghatározza. Ezek a fontos jellemzők a térkövek és lapok vastagsága, mérete és formája.

  • A térkövek és kerti lapok vastagsága határozza meg azt, hogy milyen terhelésű burkolathoz lehet beépíteni.
  • A lapok mérete és formája a fektetés módját és a mintázat kialakítását határozza meg.

A betonból készült burkolatok mellett gyakran használják a termésköveket is a kerti burkolatok elkészítésekor.