Tudja, hogy milyen hatása lehet a nyári kánikulának a térkő burkolatokra?

A betonból készült térkő burkolatok és a járdalapok is fagyállóak és vízállóak. Ezért is van az, hogy a téli hidegben sem fenyegeti a térköveket a szétfagyás veszélye. Fagyási és olvadási ciklusok váltakozása azonban a térkő burkolat alapját már igencsak megemelheti szakszerűtlen lerakás mellett. Nyáron is érdemes azonban figyelni a térburkolatra és járdalapokra hulló csapadék hatására.

A nagy nyári hőség a térkő burkolatra és különösen a nagyméretű kerti lapokra, járdalapokra is hatással van. A betonra jellemző az, hogy jól viseli a nagy meleget, hisz jó a hőtágulása. A júliusi, augusztusi nappali hőségben felhevült nagyméretű kerti lapok hirtelen lehűléskor azonban könnyebben elrepedhetnek. Miért fontos ezt tudnia.

burkolat öntözése

A tikkasztó hőségben ne locsolja a nagyméretű kerti lapokból lerakott, átforrósodott burkolatát, mert a lapok a hirtelen lehűlés hatására könnyen elrepedhetnek

Azért van ennek jelentősége, mert a jelenlegi 40 fokos tűző melegben, a napon felhevült nagyobb méretű kerti lapokból lerakott burkolatát nem szabad hideg vízzel hűsíteni. Ha fel szeretné frissíteni a levegőt a térkő burkolat meglocsolásával, akkor ezt a kora reggeli vagy pedig a késő esti órákban tegye. Akkor, amikor a nagyméretű lapokból álló burkolata nincs átforrósodva, és a locsolás hatására nem kell olyan nagy hőmérséklet ingadozást elviselnie a burkolólapoknak. Ér annyit Önnek a burkolólapok repedésmentes épsége, hogy odafigyeljen erre?

A locsolásnak a térkő burkolat megjelenésére is átmeneti hatása lehet. A meglocsolt burkolaton megjelenő mészkőfátyol azonban csak esztétikai megjelenésében rontja le a burkolat kinézetét. A burkolat használhatóságát a legkisebb mértékben sem csökkenti, és emellett még csak átmeneti, mert idővel eltűnik a térkövek felületéről.

A fehér mészkőréteg azért jelenik meg a betonból készült térkövek felületén, mert a csapvíz, amivel locsolunk általában kemény víz. Ez pedig elősegíti a cementben le nem kötött mészkő burkolólapok felületére való kijutását. Ugyanilyen kemény víz van a fúrt kutakban. Az összegyűjtött esővíz azonban már jóval lágyabb víz, ezért az ilyen esővízzel való locsolás sokkal kevésbé hozza felszínre a beton térkövekben lévő mészkövet.

A mészkőfátyol csak átmenetileg csúfítja el a burkolatot. Néhány nagyobb eső és a burkolat megszokott használata következtében általában el is tűnik a burkolat felületéről. Egyszerűen a felületre kiült lekötetlen mészkő lekopik a burkolólapokról.

A burkolólapok felületére kiülő fehér mészkőréteg alatt továbbra is megmarad a kerti burkolólapok eredeti színe, és a felületre kiült mészkőréteg lekopásával újra meg fog jelenni burkolata eredeti színe.

A burkolat felületére kiülő majd lekopó és ezzel együtt eltűnő mészkőfátyolnak az is a következménye, hogy a burkolatban lévő lekötetlen mészkő mennyisége fokozatosan csökken, és a mészkő kiválásának problémája idővel meg is szűnik. A mészkőfátyol tehát az újonnan lerakott térkő burkolatok átmeneti, néhány évig jelentkező esztétikai problémája. Szerencsére a kerti burkolat minőségét nem rontja a felületre kiülő mészkőfátyol.