Milyen terasza lesz? A terasz lehet nyitott vagy zárt is, és a zárt terasz is lehet csak részben vagy pedig teljesen fedett. Melyikre vágyik?

Fedett vagy nyitott terasz?

Nyitott terasznál a terasz otthona meghosszabbítása a kertben, de a terasz már a kerttel együtt van közös légtérben.

Ha nyitott lesz a terasz, akkor készítheti a kert szintjéhez igazodva. Ilyenkor a terasz nem emelkedik ki a kertből, lábazati fal nélkül készül el. Készülhet azonban lábazati fallal is. Ebben az esetben a kerttel közös légterű terasz szintje a házhoz van hozzáemelve otthona meghosszabbításaként. Ha egy méternél nem magasabb a nyitott terasz szintje, akkor az építéshez nem szükséges építési engedélyt kérni. Arra azonban figyelni kell, hogy a helyi szabályzatokban meghatározott minimálisan előírt zöldfelületnek a terasz megépítése után is meg kell lenni.

Fedett terasznál már kicsit összetettebb az engedélyezés kérdése. A házhoz épített előtető 25 négyzetméteres alapterületig és két méteres fesztávig nem engedélyköteles, de ha másfél méternél jobban kiáll a tető, akkor ez a kiálló rész is beleszámít már a beépített területbe, és arra figyelnie kell, hogy a telken a beépítettség megengedett mértékét nem lépheti túl.

Leier kerti lapok terasza burkolására

Ezek a közel négy centiméter vastag (pontosan 3,8 centiméteresek) kerti lapok tökéletesen használhatók nyitott terasza burkolására is, mert betonból készülnek, és tökéletesen fagyállóak. A burkolólapok felületi kialakítása is olyan, hogy az őszi esős és a téli zúzmarás, fagyos időben sem kell tartani a csúszásveszélytől.

A terasz burkolat építése

A teraszburkolat épülhet a lábazattal is megemelt pinceszint fölötti födémre vagy pedig a talajra is. A házfallal való közvetlen kapcsolat miatt a burkolásnál figyeljen oda a vízszigetelésre. A víz elvezetése érdekében arra figyeljen, hogy a teraszburkolat szintjének alacsonyabban kell lennie a teraszajtó küszöbénél, és a házfaltól elfelé kell vezetni a vizet. Emiatt körülbelül 2%-os lejtést érdemes a terasz aljzatát adó beton szintjében kialakítani, a vízszigetelést pedig bitumenes szigeteléssel célszerű megoldani. Ezt a szigetelést húzza fel a fal lábazati részére is a fal védelme érdekében.

A 2%-os lejtéssel kialakított és a házfalra felhúzott bitumenes szigetelésre kerül még egy aljzatbeton réteg, amely szintjének a kialakítása szintén biztosítja a víz házfaltól való elvezetését. Erre kerülnek a kiválasztott kerti lapok, amelyeket nyitott terasznál mindenképp fagyálló kültéri ragasztóval kell ragasztani. A Leier kerti lapok beépítésének az az előnye is megvan, hogy ezek kevesebb mint 4 centiméter vastagságúak (3,8 cm), ezért jobban el is férnek, mint a 6 cm vastag térkövek. Teraszburkolatnál ezeknek a lapoknak a teherbírása is tökéletesen megfelelő lesz.

Ha a talajra építi a teraszt, akkor burkolólapok vastagságának olyan nagy jelentősége nincs. Ha viszont pincére épül a terasz – vagy esetleg emeletre építi -, akkor minden egyes centiméternek jelentősége lehet a küszöb alatti teraszburkolati szint biztosítása érdekében.

Mivel burkolja a teraszt? Erről az egyik legfontosabb kérdésről azonban még nem beszéltünk eddig. Következzen tehát két javaslat a Leiertől terasza burkolására.

Leier Granite lapok

Leier Granite térkő burkolat

Nyitott teraszánál Leier Granite burkolatának csúszásmentességéről a burkolólapok szemcseszórt felülete gondoskodik

Nyitott terasznál a Granite burkolat csúszásmentességéről a burkolólapok csiszolt és finomszórt felülete gondoskodik. A lapok elkészítéséhez használt nemeskő zúzalék a csiszolással válik jól láthatóvá. Ez a zúzalék adja a Granite burkolat exkluzív, elegáns megjelenését, és emellett még a kopásállóságát is biztosítja. A burkolat csúszásbiztonságáról a felület finom érdesítése, finomszórása gondoskodik.

A közkedvelt fehér szín mellett azul kékben és rozé, rózsaszínes árnyalatban is választhatja terasza burkolásához.

Leier Palais teraszburkolat

A Palais lapok finom eleganciáját is a gyártáshoz felhasznált nemeskő zúzalék finom, felületi becsiszolása adja. A nemeskőzet kopóréteg biztosítja a Palais burkolatok kopásállóságát és tartósságát. Ezeknél a lapoknál is a felületi csiszolás és érdesítés gondoskodik a csúszásbiztonságról.

A Palais lapok meleg, rózsaszín színvilágából választhatja ki terasza burkolatát a következő néhány évtizedre.

Milyen lesz terasza Leier kerti lapokból összeállított burkolata?