Sok vásárlónk megkérdezi, hogy mikor érdemes térkövezni az udvaron vagy a kertben? Erre a kérdésre persze nem igazán lehet egyértelmű választ adni. Röviden azonban azt lehet mondani, hogy esőben, hóban és fagyban semmiképpen sem érdemes. Ezen kívül viszont, szinte bármikor megfelelő lehet. Nyilván kánikulában, délidőben a tűző napon nem olyan jó izzadni. A kérdést tehát meg lehet úgy is fordítani, hogy mikor nem érdemes térkövezni?

térkövezés a kertben

Térkövezéshez válassza a fagy és esőmentes száraz időt. Ilyenkor a legjobb térkövezni.

A vásárlók nyilván arra kíváncsiak, amikor felteszik ezt a kérdést, hogy mikor érdemes ahhoz térkövezni, hogy a lehető legjobban sikerüljön a térkövezés, és utána évtizedekig ne legyen majd a burkolattal semmi gond. Ehhez a fagy és esőmentes, száraz idő a legjobb.

Nem véletlen ezért, hogy a térkövezéssel foglalkozók november végétől február végéig nem dolgoznak. A mai időjárás mellett előfordulhat még az is, hogy akár december közepén is plusz 10 fok felett van a napi hőmérséklet, és éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Ilyen időjárás volt pl. 2015 decemberében is. Erre azonban garancia nemigen van. A nedves, csúszós földön pedig egyébként sem lehet olyan pontos és precíz munkát végezni, mint száraz időben. Amikor a térkövezésről beszélünk, akkor nemcsak a térkövek lerakásáról van szó, hanem a terület előkészítéséről és az alapozásról is.

A térkövezési munkálatok ezért a tavaszi idő beköszöntével, március elejétől kezdődnek el, és tartanak egészen november végéig. Ha sokáig tart a tél, és február végén még kemény fagyok vannak, akkor az olvadás március elején lesz. Ezt meg kell várni a térkövezés elkezdésével.

Nyilván a júliusi-augusztusi kánikulában érdemes úgy szervezni a munkaidőt, hogy a 11-től a délután három óráig terjedő időszakban nem ajánlatos a tűző napon dolgozni.

  • Egy-egy kiadós nyári zivatar után vagy pedig a tartós őszi esőben szintén nem szabad az eső felszáradásáig dolgozni. Ilyenkor az alap kiemelésekor a munkagépek is elsüllyednek a sárban. Emellett még tönkre is tehetik a kertet.
  • A sáros kiásott alapon nem lehet a szegélykövek helyét sem pontosan kijelölni. Arról nem is beszélve, hogy a szegélyezés magassága fogja megadni a burkolat magasságát és lejtését. A burkolat lejtésének beállításához a szegélyköveket a megfelelő magasságban kell stabilan bebetonozni. Erre pedig a felázott, sáros talajon esély sincs.
  • A teherhordó réteg tömörítése sem fog sikerülni, mert a sáros földre leöntött zúzottkő alsó rétege egyszerűen be fog süppedni a sárba.

A térkövet magát sem az eső, sem a fagy nem fenyegeti, mert a fagyálló beton elemek nem érzékenyek az időjárásra. A burkolat alapjának az előkészítése viszont nemcsak gondos munkát, hanem megfelelő időjárási körülményeket is igényel. Sáros, vizes talajon nem lehet pontosan mérni, és megfelelően dolgozni sem. A szegélyezéshez és az alap tömörítéséhez száraz időre van szükség.

A kert építésekor gyakran előfordul az, hogy a kerti medence megépítésekor már nincs idő a medence környékét is megépíteni a tél beköszönte előtt. Az is előfordulhat, hogy a ház körüli járda vagy a terasz burkolata elkészül, de kerti út burkolása már nem fér bele az időbe. Az is lehet, hogy a növények ültetése miatt csúszik a burkolat elkészítése.

Egy-egy nagyobb felület burkolásánál pedig az is előfordulhat, hogy anyagi okokból nincs lehetőség egyszerre elvégezni az alapozás után a térkövek lerakását is. Ilyenkor az alap kiemelése után kialakítják a burkolat szegélyezését, valamint feltöltik és tömörítik az alapot zúzottkővel majd ennél apróbb kaviccsal. Vagyis kialakítják és ledöngölik a teherhordó réteget, és itt abbahagyják a munkát. Ez még abból a szempontból előnyös is, hogy a tömörített teherhordó rétegnek van ideje ülepedni, tömörödni a burkolat lerakása előtt.

Ez csak akkor jelenthet problémát, ha nagy a térkövezendő terület lejtése. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a zúzottkő rétegre döngölt murva egy-egy nagy esőzés után megfolyik, és vízmosások alakulnak ki benne. Ha ilyen előfordulhat, akkor érdemes ezt megelőzni azzal, hogy a teherhordó rétegből egyszerűen csak a zúzottkő réteget rakja le, és tömöríti. Vagy pedig ha a finomabb szemcsés réteg is bekerül az alapba, akkor egy ilyen nagy esőzés és vízmosás után vissza kell igazítani és tömöríteni az alapot.

Ilyenkor a térkövek lerakása előtt ki kell szedni a gazt az alapból, elegyengetni a teherhordó réteg esetleges egyenetlenségeit, kialakult vízmosásait, és amint ez megvan, akkor lehet rakni az alapba az ágyazó réteget, és ennek lehúzása után rakhatja le a térköveket. Folytatódhat a térkövezés úgy, mintha meg sem szakadt volna a munka.