Térkő burkolat építésekor nem érdemes pontosan a burkolandó felület nagyságának megfelelő mennyiséget megvásárolni a térkőből, mert ha a burkolat szélén, vagy pedig a térkő minta miatt vágni kell a térköveket, akkor a vágási veszteség csökkenteni fogja a beépíthető térkő felületet.

Minél összetettebb mintát álmodott meg, annál több vágásra lehet szükség a térkövek lerakásakor, és annál nagyobb lehet a vágási veszteség. Ezzel mindenképp érdemes számolni a térkő megvásárlásakor.

Minél több vágásra van szükség a burkolat lerakásakor annál nehezebb pontosan kiszámolni a térkő szükséges mennyiségét. Nem érdemes sokkal több térkövet vásárolni a szükségesnél. Viszont a kelleténél kevesebbet még kevésbé érdemes. Ezért inkább 1-2 négyzetméter térkő maradjon ki, minthogy az utolsó 1-2 négyzetméter térkőre kelljen várni akár heteket, mire az utólagosan megérkezik a kereskedőtől.

Arról nem is beszélve, hogy egy-két m2 térkövet valószínűleg nem is fog tudni vásárolni, mert legalább egy raklapot meg kell vennie. Ebből persze máris adódik az, hogy mindenképp a szükséges térkő mennyiséget tartalmazó egész raklappal kell megvásárolni a térkövet burkolata lerakásához.

Így viszont minden bizonnyal maradni fog néhány négyzetméterre való térkő, amiből máris adódik a következő kérdés. Mit kezdjen a kimaradt térkővel?

Több kisebb-nagyobb apróságot is építhet kertjében a maradék térkövekből, és egyéb kimaradt építőanyagokból.

Tűzrakóhely építése

kimaradt térkő

Tűzrakóhely építése akár kimaradt térkőből is

Ha szeretnek szalonnát sütni a kertben, vagy grillezni, akkor a kimaradt néhány négyzetméter térkőből mindenképp érdemes egy tűzrakó helyet építeni a kertben. Egy szalonnasütő építéséhez nem kell sok térkő. Ha néhány négyzetméter megmaradt, akkor ebből biztos el tudja készíteni a tűzrakót.

Magaságyás építése a kimaradt térkőből

Ha nagyobb mennyiség maradt ki, akkor még egy magaságyás építésén is érdemes lehet elgondolkodnia. Ha 30-40 centiméterrel megemeli a kifejezetten munkaigényes veteményes ültetéséhez használt ágyás magasságát, akkor nem kell olyan mélyre hajolnia a mindennapi munka során, és ennek például meg lehet az az előnye, hogy nem fájuk meg olyan könnyen a dereka.

Magaságyás építésénél tulajdonképpen csak a megfelelő magasságú falat kell megépítenie az ágyás körül, és már kész is van a magasított ágyás. Az ágyást termőfölddel is feltöltheti, vagy pedig a kertben keletkező hulladékokkal még meg is javítja az ágyás termőföldjét.

Palánták nevelése télen üvegházban

Ha a hideg téli időjárást és ráérő idejét kihasználja, akkor a használaton kívüli üvegajtók felhasználásával kihasználhatja a napsütéses téli időszak palántanevelő hatását. Ha a föld tavaszi kellő felmelegedése előtt felneveli a kiültetendő palántákat, akkor ezzel is néhány héttel meg tudja gyorsítani a palántáról nevelhető paradicsom, paprika, uborka, káposzta vagy karalábé növekedésének idejét.

Ehhez csak annyit kell tennie, hogy egy-két használaton kívül üvegajtót kertje legnaposabb helyén körbefalazza a térkövezésből kimaradt térkővel, vagy akár bontott tégla is jó lehet erre, és az így felállított védett helyen máris elültetheti a paradicsom és paprika magokat. A térkőből vagy bontott téglából épített keretre ráhelyezi a használt és használaton kívüli üvegajtót, vagy üvegablakot, és ez máris fel fogja erősíteni a téli nap erejét. Ez ugyancsak jótékonyan fog hatni az ágyásban nevelődő magokra.

Ha úgy időzíti a palánták nevelési idejét, hogy éppen akkorra növekedjenek meg annyira, hogy ki lehessen ültetni őket, amikor már áprilisban kellően felmelegedett a föld, akkor nem kell már bíbelődni a magvak elültetésével, hanem egyből a palántákat ültetheti ki. Ezzel akár több héttel is hamarabb szedhet majd paprikát és paradicsomot a kertjéből.

Persze a paprika vagy paradicsom palántákat meg is vásárolhatja, de azért mégis másabb, ha a saját maga által nevelt palántákból beérett korai paradicsomot és paprikát fogja jóízűen falatozni a zsíros kenyeréhez vagy kedvenc felvágottjához.

A falétra másik kiváló felhasználási területe a rácsos futtató fal paradicsom, bab és más futtathat zöldségfélék részére. Természetesen ugyanez elkészíthető maradék lécekből, faanyagokból is, maximum pár darab szöget kell megvenni hozzá, majd a kész rácsot egyszerűen le kell szúrni a földbe a kerítés mellé.