A térkő a 2000-es évek elején elsősorban még csak közterek burkolataként jelent meg. Nagyobb parkolók, közintézmények és városközpontok burkolataként ismertük elsősorban. Ma már igen népszerű lett a családi házak kertjeiben is. Ön is éppen azon gondolkodik most, hogy milyen térkő burkolat lenne a legjobb az udvarára?

beton térkő burkolat köztereken és magánházak udvarán

A beton térkő burkolat a közterek után a magánházak kertjeit és udvarait is meghódította.

A térkövek 10 évvel ezelőtt még inkább a közterületeken voltak használatosak. Térkövekkel sétálóutcákat, parkok hangulatos sétányait és parkolókat burkoltak, mert tartósabb és szebb is volt, mint a megszokott aszfalt. Azóta azonban már családi házaink udvarát is meghódította.

Az elmúlt években új házakat alig építettünk, a meglévő otthonainknak a környezetét azonban előszeretettel csinosítjuk. Ennek fontos része a házhoz tartozó kert rendbetétele is. Ha a régi betonjárda a téli fagyoktól felpattogzott, és rosszul néz ki, akkor nem betonozni fogunk, hanem beton térkőből készült járdát építünk a helyére.

Nemcsak járdát készíthet azonban a térkőből, hanem kocsibejáró vagy egy hangulatos kerti pihenőhely is. Ha komolyan gondolja a kertépítést, akkor kertépítő szakembert is fogadhat a munkára, és ő akár egy szökőkutat vagy sziklakertet is varázsol a háza köré.

A legismertebb a Semmelrock és a Leier térkő. A legtöbben ezeket keresik, amikor térkövezésről van szó. Más jó minőségű betonból készült térkő is van azonban forgalomban. Az utóbbi évek egyik hazai sikertörténete pedig a Barabás téglakő. Ön is választhat a lehetőségek között.

Vajon miért ilyen népszerű a beton térkő burkolat?

  1. Sokkal szebben néz ki, mint a betonból készült járda, amelynek a kemény téli fagyokban bizony könnyen felpattogzik a felülete.
  2. A térburkoló kövek fagyállóak, és nem pattogzik fel a felületük. Sokkal szebben néznek ki a térkövek, és a belőlük készült burkolaton sokkal szívesebben legeltetjük a szemünket, mint a szürke betonon.
  3. További előnye, hogy a térkövek csúszásgátló felülettel vannak bevonva, ezért a téli közlekedés is biztonságosabb rajtuk.
  4. Azért is praktikus, mert egy nagyobb nyári zivatar után nem a járda mellett tócsában áll meg a víz, hanem a térkövek közötti hézagokban elszivárog.
  5. A térkövet – nyilván a jelentős kereslet miatt is – rendkívül változatos szín és formaválasztékban készítik, ráadásul különböző felületi kialakításokban. Nemcsak arról van szó, hogy a nemeskő zúzalékkal fedett térkő típusok szemre is igen tetszetős burkolati képet adnak, hanem arról is, hogy az eltérő felületi kezelésekkel különböző stílusú burkolatokat alakíthatunk ki a kertben. Modern és antik, koptatott felülettel is térkövek sokasága között választhatunk. Gyakorlatilag olyan burkolatot alakítunk ki, amilyet szeretnénk.
  6. A térkövek kis mérete és könnyű kezelhetősége miatt gyakorlatilag olyan nagyságú burkolatot alakítunk ki belőlük, amilyenre szükségünk van. A szegélykövek használatával bárhol befejezhetjük, lezárhatjuk a burkolatot burkolatunk tartósságának több évtizedes biztosításával együtt.
  7. Bár az építésénél nem elsődleges szempont a burkolat valamikor elbontása, de fontos előnye, hogy a térkövek sérülése nélkül elbontható a burkolat, és máshova újra lerakható.

A térkő burkolat előnyei közül Önnek melyik a legfontosabb?

Milyen szempontok alapján fogja kiválasztani kerti burkolatát?