Amikor leszállították a térköveket, és megbontotta a raklapokat, akkor látta, hogy világos színű foltok vannak a térköveken? Máskor is előfordulhat ez a foltosodás? Vajon mi lehet ez, és mi történt a térkővel?

mészkivirágzás térkő burkolaton

Így néz ki a mészkivirágzás a térkő burkolaton. Ehhez hasonlót lát a burkolatán?

Ez a mészkivirágzás, ami a betonból készült termékeken keletkezik a képen is látható világos foltosodás vagy szürke fátyolszerű bevonatként. A betontermékeknél ez egy természetes folyamat, és az időjárástól valamint burkolat használatától függően hol erősebben, hol gyengébben jelennek meg a burkolat felszínén. A foltosodás a beton lassú kötésekor jön létre. A cementből folyamatosan mészhidrát szabadul fel, amit a lecsapódó nedvesség vagy az esővíz a burkolat felületére szállít, és a beton kiszáradása után a felületen lecsapódik. Ez nem rontja a térkövek minőségét és tartósságát, mechanikai tulajdonságait, de adott esetben esztétikailag rondán néz ki.

Az ijedtség azonban ilyenkor nagyobb, mint a valódi baj. A mészkivirágzás szerencsére csak átmeneti kellemetlenség a térkövek felszínén. A betonban kötőanyagként használt cementben lévő mészkőtartalom a térkövek felszínére jutva normál időjárási körülmények között a használat során oldható sóvá alakul, és ez természetes módon a lerakást követően 1-2 éven belül magától is eltűnik.

Ez az elszíneződés tehát nem valódi kifakulás, nem okoz a térkőben károsodást, és nem is maradandó, mert 1-2 éven belül külön beavatkozás nélkül is eltűnik. Esztétikailag azonban mégis zavaró, ezért többféleképpen is lehet tenni ellene:

  • Már a gyártáskor jelentősen lehet csökkenteni a nem kívánt foltosodásnak a veszélyét. Ha a nyers betonba hidrofóbizáló anyagot tesznek, akkor ezzel is nagymértékben megakadályozzák a mészkivirágzás lehetőségét. A Semmelrock Protect és Prémium Protect védelemmel ellátott térkövek mindegyike tartalmaz ilyen hidrofobizáló anyagot. A Leier térkövek jellemzőinél is jelezzük a hidrofobizált termék jelleget.
  • A kivitelezéskor is sokat tud tenni a burkolat foltosodásának elkerüléséért, ha a fugázó és az ágyazati anyagok minőségére vonatkozó előírásokat betartja, biztosítja ezek vízben kioldódó anyagmentességét, valamint megoldja a csapadékvíz elvezetését a burkolatról.
  • Ha a burkolat tetővel fedett helyen van, nem ázik, és nagyon zavaró a foltosodás, akkor a kivirágzás, a kereskedelemben kapható savtartalmú mész és cementpép eltávolító szerrel kézi sikálással is eltűntethető a burkolatról. Sőt még mészoldóra sincs szüksége, ha egy erős kefével addig súrolja és öblíti le a burkolatot, amíg el nem tűnik a foltosodás.

A mészkivirágzás leggyakrabban akkor jelenik meg a térköveken, ha nedvesség éri, és valami miatt hosszú ideig nem tud kiszáradni. Ilyen lehet, pl. amikor a raklapra csomagolt térkő nagyon megázik, és a felső sor kivételével, a többi térkő sokáig vizes marad. Vagy pedig előfordulhat a lerakott burkolaton olyankor is, ha az hosszú ideig nem tud kiszáradni, napokig víz alatt van, pl. a folyamatos esőzések miatt, amikor ráadásul még a vízelvezetés sincs megoldva a burkolatról. Az állandóan neves burkolaton ilyenkor a cementben lévő mészkő kicsapódhat a burkolat felszínén. Ez azonban idővel magától lekopik, illetve, ha nagyon zavaró, akkor savtartalmú oldószerrel eltávolítható. Ilyenkor arra vigyázzon, hogy ezeknek a szereknek a használati utasítás szerint járjon el, mert a túl erős sav a térkő felületét is károsíthatja, kifakulhat a burkolat színe.

A Semmelrock és a Leier térkövek jelentős része hidrofobizált, ezért a kivirágzás veszélyének lehetőségét ezzel a minimális szintre csökkentették. Azt azonban tudni kell, hogy a mészkivirágzás a térkövek minőségét nem csökkenti, ezért reklamáció okaként hivatkozási alapnak nem fogadják el a gyártók.

Térkő burkolatán látja Ön is a mészkivirágzást?

Ha foltosodást észlelt a burkolaton, akkor tudja már, hogy mit tud tenni?