A hólapát és a seprű sokat kézbe vett szerszám volt az idén januárban. A hóeltakarítás ebben az évben már az újév első napjaiban várt ránk. Január első hetében leesett az idei tél második nagyobb hómennyisége. Több mint 10 centiméteres hó hullott, és ez heteken át meg is maradt. Volt dolgunk bőven a hóeltakarítással.

Egész januárban nagy hideg volt. Napközben is nulla fok alatt maradt a hőmérséklet, ezért nem is olvadt el a hó. Jótékonyan befedett mindent a kertekben és a határban is. A puha hótakaró betakarta és óvta a vetést. Az ősszel búzájukat elültetők biztosan örültek is a lehullott hónak, mert enélkül a mínusz tíz fok alatti hajnalokat megsínylette volna az őszi vetés. Január tizedikén, tizenegyedikén még kapott egy kis utánpótlást is az év elején ránk köszöntött kiadós hóesés. Ezért egész januárban hófehér tájakon legeltethettük a szemünket a hideg nappalokon. A hó alatt a búza is melegben telelt.

hóeltakarítás télen

Hó eltakarítása a térkő burkolatról

Decemberben és januárban nem sok tennivaló van a kertben és a földeken. Főleg ilyen hidegben, ami most ránk köszöntött az év végén és az új év első hónapjában. A kerti munkák helyett ilyenkor a hóeltakarítás vár ránk. A havat télen kell eltakarítanunk a járdáról, és erre az idei télen volt alkalmunk többször is.

Már decemberben is volt egy kiadós hóesés, és az új év első hetében ránk szakadt havat meglátva is biztos sokan megrohamozták a kereskedéseket a hólapátokat keresők. Persze kicsit késő már akkor hólapátért a boltba rohanni, amikor takarítani kellene a járdáról a havat. Akkor is bajban van, ha éppen a hóeltakarítás közben törik el a hólapát nyele, vagy reped meg a műanyag lapát. Ha időben felkészült a télre, akkor nem a boltba rohant el a hólapátért, hanem a kamrából vette elő hóeséskor. De vajon melyek a hóeltakarítás közkedvelt szerszámai?
Ha időben ébredt, akkor még novemberben vagy december elején megnézte, hogy mivel fogja tudni eltakarítani majd télen a havat.

Mit tud egy jó műanyag hólapát?

műanyag hólapát

Az igazán jó műanyag hólapát éle acélból van kialakítva

A legfontosabb előnye, hogy könnyen el tudja vele takarítani a havat. Az sem árt, ha tartós anyagból készült, és nem kell attól tartania, hogy bármelyik pillanatban elrepedhet, akár a nyele, akár a lapátja. A hó könnyű eltakarítását leginkább a lapát megfelelő éle tudja segíteni. Ezért jó, ha a műanyag lapát éle nem is műanyag, hanem acélból van kialakítva. Ez sokkal jobban bírja a már letaposott hóval szembeni küzdelmet is. Akkor persze nincs gond a hó eltakarításával, ha még senki sem járt rajta, és időben hozzá tud fogni az eltakarításához. De ha dolgozik, és csak akkor tud nekilátni a járda letakarításának, amikor hazaért délután vagy pedig kora este a munkából, akkor egy strapabíróbb hólapáttal nagyobb nyugalommal vághat neki a járdára hullott hó eltakarításának. Azzal a megnyugtató érzéssel dolgozhat, hogy bátran takaríthatja a havat. Nem kell közben tartania sem a lapát sem pedig a lapátnyél törésétől. Egy jó acél élű műanyag hólapát a tartóssága mellett még könnyű is, és nem a lapát súlyát kell tartania a hó lapátolása közben, hanem csak a havat. Épp elég az is egy kiadós tíz centis hóeséskor.

A lapát nyele készülhet fából is, de még jobb, ha szálkamentes műanyag, és egy biztos fogást adó kapaszkodóban végződik.

Minél nagyobb a lapát, annál gyorsabban haladhat a hó eltakarításával, de persze nagy hóeséskor kimerítő is lehet a lapátolás akkor, ha messzire kell górni a járdáról a havat. Akkor persze nincs különösebb gond, ha csak le kell tolni a járda mellé a havat.

Seprű a hó eltakarításához

Ha nem esett tíz centis hó, és csak 2-3 centiméteres az a hóréteg, amelyet el kell takarítani a járda burkolatáról, akkor nem feltétlenül van szükség a hólapátra. Elég az is, ha egy jó seprűvel lát neki a munkának. Persze nem érdemes a házi cirokseprűt befogni a hó eltakarításához is, mert azt nem erre találták ki. Egy vesszőseprű vagy pedig egy erős szálú műanyag seprű már praktikusabb lehet a hó elsepréséhez. Ezekkel a seprűkkel nemcsak az utcai járdát tudja könnyen eltakarítani, hanem a teraszra hullott hó eltakarítására is használhatja.

A hó eltakarításához jó szerszámai vannak? Könnyen haladt idén a leesett hó eltakarításával?