Az ősszel lehulló faleveleket érdemes összegyűjteni a kertben, és hasznosítani. Korábban az összegyűjtött falevelet elégették. Ma már azonban sok településen a helyi önkormányzat rendeletben tiltja meg az összegyűjtött avar égetését.

Az égő avar, a falevelek füstje nemcsak szennyezi a levegőt, hanem több veszélyes vegyi anyagot is tartalmaz az avarfüst. A legismertebb ezek közül a szénmonoxid, amely megköti a vérben a hemoglobint, és csökkenti a vér oxigéntartalmát.

Emellett pedig az avarfüst az emberek szemét, torkát és orrát is irritálja. Különösen azokra veszélyes az őszi tömeges avarégetések időszaka, akik asztmások, vagy pedig más tüdő illetve szívbetegségben szenvednek.

Persze az Ön kertjében elégetett őszi avar füstje még nem okoz olyan nagy levegőszennyezést. Ha azonban tömegesen égetik egy környéken az esetleg még nem is teljesen száraz avart, akkor ezeknek az avarégetéseknek az együttes füstje már bizony nemcsak a közérzetet, hanem egészséget romboló hatása miatt is felettébb káros. Nem véletlen ezért, hogy sok önkormányzat ma már rendeletben tiltja meg az avar égetését.

Ehelyett a lehullott falevelet érdemes összegyűjteni a kertből, összetakarítani a térkő burkolatról, és az égetésnél hasznosabban felhasználni.

hulló falevelek a burkolaton

A térkő burkolatról érdemes eltakarítani a lehullott falevelet.

Főleg az utcai járdát érdemes tisztán tartani, és letakarítani a falevelektől, mert a falevelekkel borított járda az őszi esős, nyálkás időben balesetveszélyes is. Az átázott faleveleken elcsúszhat bárki, és egy váratlan elesésnek könnyen valamilyen törés lehet a vége. Elsősorban az idősebbekkel fordulnak elő gyakran csonttöréssel járó balesetek a csúszós járdák miatt. Éppen ezért a balesetek megelőzése érdekében jogszabályi kötelezettségünk is a házunk előtti utcai járda tisztán tartása.

Az utcai járda és a kerti burkolat takarításánál figyeljen oda arra is, hogy nemcsak a falevelek eltakarítása, összegyűjtése a cél, hanem mindezt érdemes úgy végezni, hogy közben ne sérüljön meg a térkő burkolat felülete. A burkolatról nem igazán érdemes gereblyével összegyűjteni a leveleket, mert nemcsak lassan fog haladni az állandóan elmaradó levelek miatt, hanem azért is, mert a gereblye fémfogai könnyen megsérthetik a burkolat felületét. Éppen ezért érdemes például műanyag seprűt használni a járda letakarításához, mert ez nem fogja megkarcolni a térkő felületét.

Az összegyűjtött falevelekből jó komposzt lesz. A száraz falevelek ugyan viszonylag lassan bomlanak le, de ha más növényi anyagokkal keveri, például a fűnyíráskor összegyűjtött fűvel, akkor a falevelek elbomlása sokkal gyorsabb. Emellett pedig az ősszel ráesett eső, és a néhány alkalommal történő belocsolás is gyorsítja a folyamatot. Ha pedig néhány alkalommal még meg is forgatja az összegyűjtött kupacot, akkor még gyorsabb lesz a lebomlás, hisz a forgatáskor fellazul, szellőzik az erjedő kupac.

A kertben akár az is megoldás lehet, hogy egyszerűen nem gyűjtjük össze a virágoskertre hullott faleveleket, hanem egyfajta takaróként tekintünk rá az őszi, téli időszakban. Ez a takaró megvédi a talajt a párolgástól, a kiszáradáskor, a téli időszakban pedig a kemény fagyok idején pontosan olyan oltalmazó takaróként védi a növényeket a kifagyástól, mint a hótakaró.

Arról nem is beszélve, hogy a lebomló falevelek tápanyagtartalma javítja a talaj minőségét is, és igazi talajjavító komposztként, trágyaként funkcionál.

Természetesen a kerti burkolatok és az utcai járdák térkő burkolata nem igényli ezt a fajta talajtakaró védelmet, ezért a burkolatfelületeket mindaddig rendszeresen takarítania kell, amíg hullanak a falevelek.

Nem igazán esztétikus látvány azonban a levéltakaró által borított veteményes vagy virágoskert, ezért érdemes összegyűjteni a faleveleket, és komposztálóba elhelyezni. Ha az utcai járdáról, a kerti burkolatokról és a kert egyéb részeiről összegereblyézett, összesöpört falevelet és egyéb zöld növényi részeket komposztálóba teszi, akkor ez jó eséllyel tavaszra lebomlik annyira, hogy javítani tudja majd vele a talajt veteményeskertje felásásakor.

Nem feltétlenül kell tehát a gondosan összegyűjtött faleveleket a szemét szállításakor elvitetni, mert a talaj javításával a zöld hulladékból előállított komposzt jó szolgálatot tehet a kertjében. Ha veteményeskertje van, akkor az egész évben gondosan összegyűjtött zöld hulladékot, és lehullott falevelet mindenképp érdemes komposztálással hasznosítani.