A klímaváltozás miatt változó időjárás azzal jár, hogy egyre ritkábban esik az eső. Amikor viszont esik, akkor egyszerre nagyobb mennyiség zúdul le az égi áldásból. Miben tud segíteni a vízáteresztő térkő burkolat?

A ritkábban, de egyszerre több lezúduló csapadék több szempontból sem előnyös:

  • Egyrészt egyszerre több vizet kell elvezetni, ami egy-egy özönvízszerű esőzéskor nem egyszerű feladat még egy kertes háznál sem, nemhogy egy városrészben, vagy egy egész városban.
  • Másrészt pedig a ritkább esőzések miatt összességében kevesebb csapadék szivárog be a talaj mély rétegeibe, és emiatt aszályosabbá válik a föld.

A lehulló csapadékvízzel való jobb gazdálkodás környezetünk védelmének is fontos eleme.

vízáteresztő térkő burkolat

Mitől lesz vízáteresztő a térkő burkolat?

A vízáteresztő térkő burkolat a lehulló csapadékkal való felelősebb gazdálkodásra egy jó példa. De mitől függ az, hogy vízáteresztő-e a térkő burkolat?

Alapvetően a burkolat megépítésétől, kialakításától. Egy burkolat – nemcsak a térkőből készült – akkor vízáteresztő, ha rétegeiben a lehulló csapadékvíz szabadon tud áramolni a szemcsék között. Ez tehát azt jelenti, hogy a térkő burkolat alapjának és magának a burkolatnak is olyannak kell lenni, amiben a víz áramlása biztosított.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy minél kisebb a szemcseméret, annál kisebb a burkolat vízáteresztésének mértéke. Ezt tehát azt jelenti, hogy a vízáteresztő alap lehetőleg minél nagyobb szemcsemérettel készüljön, és a térkő burkolat hézagaiban, a fugaközökben is szabadon tudjon lefelé áramolni a lezúduló csapadékvíz. Vagyis a burkolat képes legyen magába elnyelni a csapadékot, és ne vezesse el a felszínen kialakított elfolyórendszer a csatornába.

Ezzel két dolgot is elérünk:

  • Egyrészt a burkolatba elszivárgó csapadékvíz nem fogja terhelni a vizet elvezető csatornahálózatot. Vagyis kisebb kapacitású csatornarendszert is elég építeni.
  • Másrészt pedig a talajba leszivárgó víz miatt a talaj nem fog kiszáradni, nem fog aszályosodni. Sokkal jobban megőrzi a termőképességét.

A vízáteresztő térkő burkolatnál a burkolat alapjában egy szikkasztó, elszivárgó réteget alakítanak ki szemcsés állagú kőzúzalékból, ami a szemcsék közötti hézagokban képes elvezetni a csapadékvizet a talajba. Ez a nagyszemcsés zúzottkő réteg a nemcsak elvezeti, hanem a szemcsék között nagyméretű hézagok miatt tárolni is képes a csapadékot, hisz van hely rá.

Ezért a csapadékvíz elvezetésében a nagyszemcsés zúzottkő réteg egyfajta puffertárolóként működik. Nem kerül be a csatorna rendszerbe, hisz az elszivárgó rétegben tárolódik. Másrészt viszont a talaj korlátozott befogadóképessége miatt egy özönvízszerű esőzéskor nem a talaj vízelnyelő képessége lesz a szűk keresztmetszet a víz elszivárgásakor, hisz amint az vízelnyelés a kapacitáshatárához ér, akkor kezdhet megtelni ez a zúzottkő puffertároló. Mindaddig tehát, amíg színültig nem telik a burkolat alatti puffertároló, addig nem terheli a csapadékvíz a csatornarendszert.

Ha az esőzés hamarabb véget ér, mint ahogy megtelnek a zúzottkő réteg tárolói, akkor a csatornarendszert egyetlen köbcenti esővíz sem terheli. Amint viszont véget ér az eső, nem szűnik meg a talaj vízzel való utánpótlása, hisz amíg egyetlen csepp esővíz is van a puffertárolóban, az le fog szivárogni a talajba. Akár az eső utáni sokadik napon is. Tehát sokkal kevésbé fog aszályosodni a talaj.

Az elszivárgó zúzottkő réteg alá érdemes geotextíliát rakni, és ez meg fogja szűrni a szennyező anyagokat, és nem fog bekerülni a talajvízbe, hanem fennakadva a geotextílián el fog bomlani. Ezzel a megoldással tehát nemcsak a talaj vízháztartását tartja egyensúlyban, hanem a természetes vizek tisztaságát is védi.

A vízáteresztő térkő burkolat rétegrend tehát hármas előnnyel rendelkezik a vízelvezető burkolatokkal szemben:

  • Egyrészt kevésbé terheli meg városaink vízelvezető csatornáit és árokrendszerét, ezzel pedig a városok csatornarendszer fejlesztési költségvetését.
  • Másrészt segít az egyre szélsőségesebb időjárás közbeni aszályosodás megállításában, sőt a visszafordításában is a mélyebb talajrétegek jobb vízellátásának biztosításával.
  • Harmadrészt pedig a természetes vizek tisztaságát is óvja a szennyeződések megszűrésével.

Ehhez mindössze két dologra van szükség a térkő burkolatok megépítésekor:

  • Egyrészt a burkolat alapját nagy szemcséjű kőzúzalékból kell kialakítani, amely alkalmas lesz a csapadékvíz elvezetésére, elszivárogtatására, és átmeneti puffertárolására.
  • Másrészt pedig a térkő burkolat fugázására vízáteresztő fugázót kell használni.

Ha homokot használ a térburkolat fugázására vagy vízáteresztő fugázó habarcsot, akkor az alap megfelelő rétegrendű megépítése után a második feltétel is teljesülni fog térkő burkolata építésekor.

Arra kell még figyelnie, hogy a térkövek lerakásakor ne 2-3 milliméteres fugát alakítson ki, hanem 7-10 milliméterest. Ezen a fugaközön ugyanis még zivatarszerű esőzésnél is képes lesz átfolyni, és nem elfolyni az esővíz.

Milyen információra van még szüksége vízáteresztő térkő burkolatának kialakításához?