Lábazati kő burkolat kerül családi házára? Milyen szempontok szerint fogja kiválasztani a követ?

A lábazat burkolására használt kőnek nemcsak tartósnak, víz- és fagyállónak, hanem szépnek is kell lennie. Mire fog még odafigyelni a kő kiválasztásakor?

Biztos szem előtt fogja tartani családi háza stílusát és a ház környezetét is, hisz ebben a környezetben kell majd díszítenie a házát. A lábazat a homlokzati vakolat folytatásaként kerül fel a házra, ezért a színének összhangban kell lennie a homlokzattal is.

lábazati kő burkolat

Lábazati kő burkolat mészkőből. Tetszik a burkolat?

A lábazatot burkoló kő lehet szabálytalan formájú, vagy pedig szabályos alakú is. A rusztikus, hasított felület mellett a csiszolt, polírozott kivitel is nagyon népszerű különösen az utóbbi néhány évben. Ennek talán az egyik legfőbb oka a lábazat tisztán tarthatósága.

Fontos tulajdonsága a lábazati kő burkolatnak a vastagsága is, mert a vastagságától függően jelentősen eltérő lehet a lapok súlya is. Például a 2 centiméteres vastagságú kő súlya pontosan kétszer annyi, mint az 1 centiméteresé. Ez befolyásolja a kő felrakásának a technikáját is. A könnyebb súlyú lábazati köveket fagyálló ragasztóval stabilan fel lehet ragasztani. Vastagabbaknál azonban a ragasztás helyett stabilabb rögzítésre lehet szükség. Erre a célra alkalmas a szereléssel való rögzítés.

A lábazat burkolásánál egy különösen fontos dologra kell még figyelnie. A csapadék homlokzatról való lepergése miatt a homlokzati falnál bentebb legyen majd a lábazati burkolata felülete.

blue lias burkolat

Semmelrock Bradstone Blue Lias burkolat kékesszürke színvilágával

A lábazati burkolat kiválasztása meghatározza majd a ház körüli járda burkolatát is. A járda építésére persze lehet, hogy jóval később kerül majd sor, de a megfelelő harmóniára törekedni kell a burkolatok között.

A kékesszürke színvilágú Blue Lias falburkoló lapok három és fél centiméteres vastagságukkal tökéletes burkolata lehet lábazatának. Nem véletlen a kékesszürke árnyalatú színvilág sem, hisz ez az „exkluzív járda szín” a lábazaton törés nélkül mehet majd át a járda burkolatába a Blue Lias lapokkal. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a háza körüli járdát a Blue Lias lapokkal burkolja.

A Blue Lias lapokat fogja felhasználni lábazata burkolásához?