A nagy szintkülönbségű kertekben is mozogni kell, és ha a kert lejtése kb. 15% felett van, akkor valamilyen kültéri lépcső építésével lehet a közlekedést a legpraktikusabban megoldani.

kültéri lépcső

Semmelrock Bradstone Old Town mészkőfehér lépcső kertjében. Vagy inkább homok színben járna rajta évtizedeken át?

A kültérben kialakított lépcső egyszerűbb kiviteli formájában besüllyed a kert szintjébe. Másik formájában azonban kiemelkedik a felszínből, és szabadon álló lépcsőként működik. Ezeknek a lépcsőknek az elkészítése nemcsak kellő jártasságot, hanem bizonyos fajta szakértelmet is kíván, ezért házilagos kivitelezésnél inkább a kertje szintjébe besüllyesztett lépcső kialakítását javasoljuk.

A lépcső készítésekor először a terepet körültekintően felmérve meg kell tervezni a lépcsőt. Hol lesz a lépcső, és hogyan fogja kialakítani? A lépcsőfokokat úgy kell kigondolni, hogy a gyerekek és a felnőttek is biztonságban és kényelmesen közlekedhessenek rajta.

Jó, ha nem kell a nyakamba venni a lábamat, ha fel szeretnék menni a lépcsőn. Éppen ezért laposabb, kisebb fellépő magasságú, kényelmes lépcsőt érdemes kialakítani a kertben.

Ha hosszú lépcsőről van szó, akkor nem biztos, hogy célszerű egy összefüggő, hosszú lépcsősort készíteni. Ilyenkor érdemes pihenőt berakni a lépcsőbe.

Kültéri lépcsőnél mindig gondolni kell a csapadékvíz elvezetésére is. Ezért az egyes fellépőknek érdemes 1-2 cm lejtést adni.

Kültéri lépcső többféle anyagból

kültéri lépcső terméskőből

A kültéri lépcső készülhet terméskőből is.

Ha masszív lépcsőt szeretne, akkor a lépcső készülhet betonból vagy terméskőből is. A kőlépcsőnél könnyebb fából vagy kisméretű téglából elkészíteni a lépcsőt.

Ma már a térkő burkolatot gyártók előregyártott lépcső elemeket is készítenek, amelyeket „csak” megfelelően össze kell rakni a kertben, és már kész is van a kültéri lépcső. Ami azért persze a valóságban korántsem megy ilyen karikacsapásszerű formában.

Fa lépcsők készítése

A fából nemcsak természetességében szép, hanem ha a fa impregnálva van, akkor tartós kültéri lépcső is készíthető. A fából készült lépcső rönkfából és kifűrészelt gerendákból és deszkákból is készülhet. A tartósságát persze az impregnálás mellett a fa fajtája is meghatározza. A keményfából ácsolt lépcsők tartósabbak, persze ezeknek az összeállítása, éppen a fa keménysége miatt, nehezebb. Kemény fába a szegek helyett inkább csavarokat érdemes használni, és a tartó elemek stabilitásának a biztosításához el fog kelni néhány ácskapocs is.

Masszívabb fel és lejáró a terméskő lépcső

A fagyálló terméskőből a szükséges faragással előkészített elemek masszív összhangját építheti meg a kertjében. A lépcső tartóssága érdekében a faragott termésköveket habarccsal érdemes berakni.

Tégla lépcső

Ez fagyálló klinkertéglából vagy pillértéglából épül. A stabil aljzatra épített lépcső tégláit habarcskötéssel kell lerakni a lépcső tartósságának biztonságáért.

Leier Patio téglavörös lépcső

A Leier Patio téglából ilyen lépcsőt építhet a kertjébe

A kisméretű bontott téglára megszólalásig hasonlító Leier Patio térkő és falazókőből is szemrevaló kültéri lépcső készülhet.

A Patio gyártáskor lekoptatott rusztikus felületével tökéletes harmóniában fog beilleszkedni a környező természetes tájba.

A Patio agyagbarna és téglavörös változata is népszerű lépcső építő elem. Ha azonban valami egyedire vágyik, akkor a klinkerságra vagy a carbon közül érdemes választani.

  • Önnek a négyféle szín közül melyik tetszik jobban?

Még kicsit kopárnak tartja megépült lépcsőjét?

Ha igen, akkor ne üljön ölbe tett kézzel, hanem lendüljön akcióba! A kopár kerti lépcső csak átmeneti állapot legyen. Többféleképpen is feldobhatja a lépcső megjelenését. Ha szereti a virágokat, akkor többszörösen is nyert ügye van.

  • A lépcsőfokok szélére például rakhat cserepes virágokat. Melyik virág a kedvence?
  • Vagy a futónövényeket is szövetségesül hívhatja a lépcső kopársága ellen. A kúszónövények gyorsan nőnek majd, és egymás után veszik birtokba a lépcső fokait.
  • Milyen ötlete van még a tarsolyában a kerti lépcső kopársága ellen?