Ha kertjének elhelyezkedése, és a garázs építése lehetővé teszi, akkor az a legcélszerűbb, ha a kapubejáróval szemben található a garázs, mert ilyenkor egy egyenes kocsibeálló utat építhet a kaputól a garázs bejáratáig.

Azonban nem mindig lehet egy ilyen egyenes utat építeni, mert előfordulhat az is, hogy a kaputól épített útról 90 fokban el kell fordulnia ahhoz, hogy be tudjon állni a garázsba az autójával.

Akárhogy is van azonban kialakítva a kocsibeálló út, a megépítése többféleképpen lehetséges.

A legjobban persze akkor jár, ha egy nyílegyenes út építésével meg tudja oldani a kaputól a garázs bejáratáig vezető utat.

kocsibeálló út építése

Leier gyeprács kocsibeálló út építéséhez

Ha egy autót használnak a családban, akkor nem is feltétlenül szükséges az, hogy egy két és fél méter széles utat építsen ki a garázs bejáratáig. Akár az is elegendő, ha a két kerék nyomvonalának mentén kialakít két sávot. Ezt a beálló utat lerakhatja beton gyeprács lapokból is.

Ennél a kialakításnál fogja a legkevesebb területet elvenni a zöldfelülettől a burkolattal, mert a gyeprácskövek hézagaiban 1-2 év alatt újra ki fog nőni a fű, és a zöldfelület lesz túlsúlyban még a kocsibeálló nyomvonalán is. Hisz nemcsak a kövek hézagaiban nő a fű, hanem a két nyomvonal közötti területen is.

Ennek a minimalista megoldásnak persze megvan az a hátránya, hogy egy kiadós eső után, ha az udvarban kiszáll az autóból, akkor bizony kénytelen lesz az út mellett lévő területre lépni, hisz az út bizony az autója szélénél véget ér.

Éppen ezért természetesen nem érdemes éppen az autója nyomvonalának pontos kicentizésével lefektetni a gyeprács burkolatot. Ha majd le szeretné cserélni az autóját egy nagyobb nyomtávúra, akkor azért jó lenne, ha az autóval együtt nem kellene lecserélni majd a garázsához vezető utat is. Nem lenne igazán szerencsés, ha az új autó vásárlását, egy újabb kocsibeálló út építésével kellene egybekötni.

Az abroncsok nyomvonalát követő két sáv helyett természetesen a gyeprács burkolatot megépítheti a kocsibeálló út teljes szélességében is. Így is megőrizheti a zöldfelületet a bejárati úton, a szilárd burkolat stabilitása pedig még nagyobb lesz. Sőt igazából olyan szélesre érdemes építeni az utat, amikor már a megépített útra tud kiszállni az autóból is.

kocsibejáró burkolat

Leier Serpentino antracit-piros burkolat kocsibejárónak

A gyeprács burkolat helyett pedig személykocsi forgalomra alkalmas térkő burkolatot is építhet a kapubejáró és garázsának bejárata közé. Egy ilyen burkolat építésénél a 6 centiméteres térkő burkolatok közül gyakorlatilag bármelyiket választhatja, mert a 6 centis térkövekből megépített burkolat az út alapjának megfelelő elkészítésével évtizedeken keresztül biztosítani fogja a beállást garázsába.

A kocsibeálló építése azonban nemcsak a burkolat megépítését, hanem az út melletti zöldfelület kialakítását is igényli. Itt is többféle lehetőség közül választhat.

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a szegélyek között kialakított burkolatot zöld pázsit fogja szegélyezni mindkét oldalról. Ilyenkor persze a fű rendszeres nyírásáról is gondoskodni kell majd.

Gyakori megoldás az is, amikor az utat egyik oldalról a kerítés határolja, a másik oldalán pedig kezdődik a zöldfelület. Nemcsak fűvel határolhatja azonban a kocsibeálló utat, hanem egy sövényt is kialakíthat az út mentén, vagy pedig virágládákat is elhelyezhet a burkolat szélén. Sokszor látni azt is, amikor az útburkolat mellett virágágyást alakítanak ki.

Sokszor általában a kocsibeálló út és a kerítés között még egy keskeny virágágyást is kialakítanak. Ez azért is jó, mert ha kétszárnyú, kinyíló kertkapu van, akkor a kertkaput nemcsak a 90 foknál kisebb szögben tudja kinyitni, hanem ennél szélesebbre, és biztonságosabban tud beállni autójával az udvarra.

Az út másik oldalán is ugyanúgy lehet egy másik virágágyás, amely már szélesebb is lehet a kerítés mellett lévőnél. A szélesebb virágágyás helyett pedig lehet egy szépen nyírt sövény is. Csak arra figyeljen oda, hogy elég széles legyen ahhoz a kocsibeálló, hogy még véletlenül se karcolja meg az autó fényezését a sövény.