A térkő burkolatot nemcsak kellő gondossággal le kell rakni, hanem emellett még a karbatartásáról, ápolásáról is gondoskodni kell.

Ha kellő mélységben, megfelelő anyagokból és tökéletes munkával van előkészítve a burkolat alapja, és a szegélyezés is kellő gondossággal van kialakítva, akkor nem kell tartani a felfagyásától. A betonba ágyazott szegélyezés a burkolat szélén lévő térköveket is megvédi az idő előtt kifordulásáról.

A megfelelő szemnagyságú (5-7 cm) kőzúzalékból, kellő tömörítéssel megfelelően lerakott alapra rakott burkolatok a telenként megszokott 25-30 olvadási-fagyási ciklussal számolva is stabilan tartják a lerakott burkolatokat. Minél szélsőségesebb az éjszakai és nappali hőmérsékletek ingadozása a fagypont körül, annál nagyobb megpróbáltásnak vannak kitéve a burkolatok.

A tökéletesen lerakott burkolatokat is szükséges azonban ápolni, tisztán tartani. Különösen így van ez a csapadékos őszi, téli időszakban.

A térkő burkolat fagyálló ugyan, azonban az állandó fagy, illetve pontosabban a telenkénti 20-30 fagyás-felolvadási ciklus csak a tökéletes minőségű, kellően fagyálló térkövek felszínét őrzi meg sértetlenül.

Nemcsak a burkolatra hulló hótól és esőtől érdemes azonban megvédeni a burkolat felületét, hanem az egyéb szennyeződésektől is.

Nemcsak a jeges burkolaton lehet könnyen elcsúszni, hanem az őszi nyálkás burkolaton megtapadó faleveleken is. A burkolatra kerülő sár, hó és jég balesetet okozó veszélyeiről sem kell különösebben beszélni. Az őszi, téli időszakban nemcsak a burkolatokon, hanem cipőnk talpán is jóval nagyobb eséllyel tapadnak meg különféle szennyeződések. Márpedig ha a burkolatra tapadt szennyződés találkozik a cipőnk talpára tapadttal, akkor bizony nem könnyű megúszni 1-1 kiadós esést.

Egy ilyen esésnek pedig nemcsak az esés miatti fájdalom lehet a következménye, hanem akár még törés is. A fiatalok csontja még kellően sűrű és rugalmas. Egy kellemetlen elesés után a fiatalok nagy része feláll, leporolja magát, és megy tovább a dolgára.

Idősebb korban azonban már a csontok sűrűsége fokozatosan csökken. Ha pedig egy idős ember kisebb sűrűségű csontjaival csúszik el a csúszós, jeges burkolaton, akkor ennek már nemcsak az lehet a következménye, hogy az idős ember nehezebben áll fel, hanem az is, hogy törött csontja miatt bizony nem is tud felállni. Nem véletlen, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb a veszélye 1-1 esetleges elesésnek.

Éppen ezért a balesetmegőrzés legbiztonságosabb módja, ha megelőzzük ezeket az elcsúszásból származó eséseket. Ezt pedig a legkönnyebben úgy érheti el, ha a burkolatra kerülő szennyeződésektől megtisztítja a burkolatot. Ez különösen ősszel, a fák lombhullásának idején, és télen a fagyás és hóesések idején jelent rendszeres, mindennapi elfoglaltságot.

Frühwald Suave kerti sétány

Frühwald Suave kerti sétány kagylóhéj színben. Mikor fog végigsétálni rajta?

A csapadék hatására a betonból készült építőanyagokba, így a térkövekbe is beszivárog a nedvesség. A térkő burkolatokba beszivárgó nedvesség a térkövek felületén mészkivirágzást okozhat.

  • Ez nem rontja a térkövek minőségét, de a felszínen megjelenő fehér színű elszíneződés kellemetlen látványt nyújt.
  • Az elszíneződés persze idővel eltűnik majd a burkolatról, de addig nem nyújt szép látványt.

A térkövekbe beszivárgó nedvesség persze a fagyás hatására kitágul, és ezzel feszíti, bomlasztja is a térkövek felületét. A térkövekbe beszivárgó nedvességet a burkolat víztaszító anyaggal való bevonásával, impregnálásával is meg tudja előzni. Az impregnálásnak nemcsak a víztaszító hatását érdemes kihasználni.

Az impregnálószerek lezárják a burkolatban lévő hajszálereket, és ezzel megakadályozzák a nedvesség burkolatba való bejutását. Nemcsak az esetleges elszíneződését, hanem a fagyását is megkadályozzák ezzel.

Az impregnálással nemcsak a pórusokba beszivárgó csapadékot tartja távol a burkolattól, hanem a különféle szennyeződéseket is, hisz az impregnálószer hatására a szennyeződést okozó porszemcsék nem tudnak bejutni a burkolat pórusaiba, és sokkal kevésbé tapadnak meg a felületén.

Emellett nemcsak a burkolat tisztántartására és a csapadék távoltartására érdemes odafigyelni, hanem a burkolat ápolására, gondozására is. Mit is jelent ez?

A burkolat évente, kétévente történő impregnálásával nemcsak a felület tartósságát, hanem színének fényét és természetességét is meg tudja őrizni, akár évtizedekre is. Ez pedig nem mindegy akkor, amikor a tűző napsugár megfelelő ápolás, impregnálás nélkül évek alatt bizony kiszívja, kifakítja a színek fényét és erejét.

Az impregnálószerek tehát nemcsak a nedvességet tartják távol a burkolatoktól, hanem tisztán tartását, tisztítását is megkönnyítik, és szépségének a megőrzését is elősegítik. Ezzel nemcsak a burkolatok szépségét őrzik meg, hanem az élettartamát is jelentősen növelik.

Ezt a térkőszezon kezdetekor érdemes szem előtt tartani. Ha elvégzi térkő burkolata impregnálását, akkor nemcsak tisztább lesz a burkolata, hanem még a szépségét is meg tudja őrizni.