A városban kevesebb szabad terület van, ezért a kertek is kisebbek, mint vidéken. Arról nem is beszélve, hogy a telekárak is jóval magasabbak városban. Értelemszerűen ugyanannyi pénzből kisebb, jóval kisebb kertet lehet vásárolni. Azonban attól, hogy kisebb a rendelkezésre álló hely, még a kertnek nem kell jellegtelennek, unalmasnak lennie. Egy kisebb kertben is egyszerű, de látványos megoldásokkal mutatós kertet tud létrehozni.

Mik lehetnek a kert tervezésének szempontjai?

A tervezéskor mindig a kialakításra kerülő kert adottságaiból és a tulajdonosok igényéből kell kiindulni. Mi lehet ilyen körülmények között az elsődleges szempont? Például fontos lehet az, hogy a kert minden évszakban vonzza az érdeklődő tekinteteket, és érdekes, látnivalókban gazdag legyen.

A ház és a kert közötti átmenetet sokszor a nappaliból közvetlenül elérhető terasz biztosítja. A házzal egybeépített terasz lehet nyitott vagy zárt is. A nyitott terasz talán hangulatosabb, egy zárt terasz alól viszont nem kell azonnal bemenni a nappaliba egy kisebb esőnél, és emellett még az égető napsugaraktól is védi a teraszt a kialakított tető.

A ház és a kert közötti átmenetet biztosítják a ház ablakai is, hisz az ablakokon kinézve máris egy kicsit a kertben gondolhatja magát. Nem mindegy, hogy milyen látvány tárul elénk, amikor kinéz például nappalija ablakán a kertbe.

városi kiskert kialakítása

Ha kevés ideje lesz a kerttel foglalatoskodni, akkor érdemes kevés gondozást igénylő növényeket választani

Fontos szempont a kert kialakításánál a tulajdonosok kertészkedési kedve, valamint a kert gondozására fordítható idő. Nem véletlen, hogy mindkettőt érdemes figyelembe venni, hisz bármennyire is szeret valaki kertészkedni, ha alig-alig jut erre ideje. Ha kevés időt szeretne, vagy kevés időt tud a kertben tölteni, akkor érdemes olyan növényeket választani, amelyek viszonylag kevés gondozással is a rendezett és gondosan ápolt kert benyomását keltik.

A kertek kialakításánál örök dilemma, és mindig megoldandó feladat, hogy az elkülönülő kertrészek a végén mégis egységes egészet alkossanak. Minél kisebb egy kert, annál jobban figyelni kell a kert különböző funkciói közötti átmenet megteremtésére. Amellett természetesen, hogy egy kisebb méretű kert nem lehet a nagyobb kert miniatürizáltabb változata, ezért jól át kell gondolni, hogy milyen tereket szeretne kialakítani a kertben.

Nem mondunk azzal újat, ha kijelentjük, hogy a legtöbb kert legfontosabb feladata, a tulajdonosok munkából való hazatérésekor, illetve hétvégén a kikapcsolódás, a pihenés, a felfrissülés biztosítása. Ezért ki kell alakítani egy olyan helyet, ahova nyugodtan ki lehet ülni, és pihenni.

Ennek sokféle megoldása lehet, és megoldható ez a pihenés akár közvetlenül a ház mellett található kisebb vagy nagyobb teraszon is. Mégis érdemes azonban a kert hátsó részén kialakítandó csendes pihenőhelyen is elgondolkodni, mert ott sokkal inkább rejtve lesz majd a kíváncsi tekintetek elől. Nemcsak a szomszédokra kell itt gondolni. Ha a háznak az utcafront felőli részén van kialakítva a terasz, akkor bizony nem könnyű rejtve maradni.

Amikor helyszűkében van, akkor minden olyan megoldás felértékelődik, amellyel egy kicsit is tágíthatja a teret. Márpedig a legkisebb kertet is tágasabbnak érezheti, ha sok eltérő jellegű, kisebb ösvényeken megközelíthető helyekre tagoljuk. A kert egyik végéből a másikba vezető utat, ha képes megtörni átlósan haladó vonalakkal, akkor a kert teljes szélességének kihasználásával a ténylegesnél jóval tágasabbnak tűnő kertet alakíthat ki.

A kert kialakításának mik a legfontosabb jellemzői?

A ház elhelyezkedésétől függően a kert akár minden oldaláról körülölelheti a házat. Ha ez így van, akkor bármelyik ablakból kinézve, a kertet láthatja. Nemcsak az a fontos, hogy milyen látványt nyújt a kert a kertből vagy az utcáról nézve, hanem az ablakokból elénk táruló kép is fontos.

Füves pázsit vagy kavics felület?

A zöld gyepszőnyeg minden ablakból impozáns látványt nyújt, de csak akkor, ha gondosan ápolt. Ha viszont nem lesz ideje azzal foglalkozni, hogy a fű mindig szép legyen, és időben le legyen vágva, akkor nem biztos, hogy jó megoldás lesz a pázsit kialakítása.

A füves pázsit helyett mutatós kavicsokkal kialakított felületet is kialakíthat, és ezzel máris jóval kevesebb feladata lesz a kert gondozásával. A kavics helyett zúzottkövet is használhat a kert megformálásakor. A kavicsréteg alatt ki kell alakítani egy, a gyomokat vegyszer nélkül is visszatartó megoldást, például geotextíliából. Persze egy idő után erre is rárakódik majd a szervesanyag, és ezen előbb-utóbb meg fognak élni majd a növények, vagyis a kavicsréteg is elkezd majd gyomosodni. A kavicsrétegnek a tisztán tartásával azonban jóval kevesebb problémája lesz majd, mint a gyepszőnyeg rendszeres ápolásával.

Lehet medence egy kis kertben?

Talán első hallásra hitetetlennek hangzik, de igen, lehet. Nyilván nem nagy méretű medencére kell gondolni, hisz maga a kert is meglehetősen kicsi, de ha meg tudja szűrni a kertben kialakítandó területeket, akkor bőségesen elegendő hely marad majd egy medence kialakítására a kaviccsal borított pázsit mellett is.

Egy medence a vízfelszín tükröződésével és a víz halk csobogásával mindig élettel, mozgással tölti meg a kertet, és kiülni is kellemesebb a kertbe a medence látványával.

A medence szegélyét többféle megoldással is kialakíthatja. Kiemelt szegélye is lehet, de a kerttel egy szinten is kialakíthatja a térkő vagy padlólap burkolatú medenceszegélyt. Terméskövekkel pedig egy rusztikusabb, kevésbé modern és városias megjelenésű medenceburkolatot alakíthat ki.

Térelválasztó megoldások a különböző terek között

A kis kertekben kevés hely van. Ezért érdemes átlátszó térelválasztó megoldásokat választani, mert ezek segítségével úgy tudja elhatárolni az egyes tereket, hogy a fény terjedését nem korlátozza. Ennek az a legfőbb előnye, hogy a térből nem veszíti el semmit a térelválasztó közbeiktatásával, és ezzel is mintegy megnöveli a teret. Elhatárolja egymástól a különféle tereket, de azok mégis egymással összefüggő tereket alkotnak.

Milyen növények legyenek a kertben?

A növényvilág kialakításánál a legfontosabb szempont az évszakok váltakozásának érzékeltetése olyan növényekkel, amelyeknek viszonylag kicsi a gondozásigénye. Ilyen növények az örökzöldek, a lombhullató cserjék és a különféle kúszónövények.

A növényvilág természetes részei a medencébe ültetett vízinövények is. Ugyanígy részei a növényvilágnak a kerítésre vagy a fedett teraszra felfuttatott kúszónövények is, amelyek nemcsak szépségükben pompáznak különösen virágzásuk idején, hanem még kellemes árnyat is biztosítanak.