Egy kertes ház rendezettségét már messziről mutatja a kert állapota. Amíg épül a család új otthona, addig az épület felépítése a fontos. Ön se sokat foglalkozik addig a kerttel, amíg nincs fedél a család feje felett. Amikor azonban végre-valahára elkészül az új ház, és van egy szusszanásnyi ide, akkor hirtelen fontossá válik majd a kert is.

Persze nem biztos, hogy azonnal az építkezést követően, de abban biztos lehet, hogy előbb-utóbb majd szúrni fogja a szemét a kert rendezetlensége.

Még hamarabb eljön ez az idő, ha érdeklik a növények, és szereti a virágokat. A zöldségeket, valamint a paprika és a paradicsompalántákat persze sok-sok kertes házban elültetik évről-évre, de emellett még a virágok is követelik a maguk területét, és a kert is sokkal jobban néz ki egy rendezett zöld felülettel.

A zöld pázsitot szegélyező fák és bokrok nemcsak hűs árnyékot fognak adni majd a nyári kánikulában, hanem még hangulatosabbá is varázsolják a kertet. A kertben épített különféle burkolatokkal és kerti padokkal, valamint egyéb építményekkel pedig még barátságosabb hangulatúvá lehet szépíteni a kertet.

Változik a kert szerepe

A családi házak körüli rendezett kiskertek 90-es évek előtt még egyértelműen a zöldség és gyümölcstermesztésnek biztosították a tápanyagokban gazdag termőterületet. Azóta azonban még a vidéki városokban is érezhetően megváltozott a kert szerepe. A családi házipénztárba pénzt megtakarító fűszernövény termesztés helyett egyre inkább a fárasztó munka utáni pihenés területe lett. Ez alapvetően kétféle változást okozott a kertekben.

  • Egyrészt a zöldségek és gyümölcsfák helyett egyre inkább a dísznövények és a virágok foglalják el a kertet ezek ápolásának és gondozásának feladatával. A „virágba borulnak a gyümölcsfák” tavaszi 2-3 hetes szépségét a díszfák és virágok jóval hosszabb időre szemet gyönyörködtető látványt nyújtó gondozott megjelenése váltotta fel.
  • kerti zuhanyzó

    Milyen kerti építményt tervez? Ez a kerti zuhanyzó megtetszett első ránézésre?

    Másrészt pedig a pihenés előtérbe kerülése a kerti burkolatok és egyéb kerti építmények reneszánszát hozta el. A betonból épített járdák helyett a jóval tartósabb és sokkal tetszetősebb térkő burkolatok feltartóztathatatlanul foglalják el a helyüket.

Az évszázados kertkultúrával rendelkező angolszász területek helyett a mi 1-2 évtizedes, még hagyománynak sem nevezhető kertépítésünk persze igencsak gyerekcipőben jár. A hozzáértő kertészkedés helyett inkább csak hobbikertészkedünk, és ezt még harsányan hirdetjük is kertjeink rendezetlenségével. Az alacsony fokú kertészeti ismeretekből adódik, hogy ötletszerűen vásároljuk a növényeket a kertbe, és a kertrendezéskor sem az évszázados gyakorlatban kikristályosodott tapasztalatokat, hanem a legtöbbször igencsak megkérdőjelezhető egyéni ízlésvilágunkat hagyjuk érvényesülni. Esztétikum és a praktikum igényszintünk kialakulóban és fejlődésben van. Van még mit tanulnunk, de legalább elkezdtük a kertépítés és kertszépítés folyamatát.

A kertépítő szakemberek természetesen azt javasolják, hogy érdemes szakemberre bízni kertje megtervezését és kialakítását. Ha egy igazán ízlésesen berendezett kertet szeretne kialakítani, akkor valóban jobban jár, ha egy szakembernek mondja el az igényeit, és elképzelését ő fogja formában önteni.

Ha viszont a jelenlegi kertjénél egy kicsit rendezettebb hatást szeretne elérni, ahol kialakít egy hangulatos kis pihenőhelyet a családjának és a barátainak, akkor ehhez nem feltétlenül van szüksége kerttervezőre.

A kerttervezés alapkérdései

A kerttervezés néhány alapkérdésére saját maga is meg tudja fogalmazni a válaszait, és amint ezek a válaszai már megvannak, a tervezés is könnyebb lesz.

A tervezéskor elsősorban az igényeiket célszerű megfogalmazni:

  • Továbbra is fontos kérdés, hogy szeretnének-e gyümölcsöt és zöldséget termelni? Vagy ehelyett inkább a pihenésé legyen a főszerep?
  • Fontos kérdés az is, hogy mennyi időt szán majd kertje gondozására? Ha nem szeretne rendszeresen a kertben foglalatoskodni, akkor ezt a növények kiválasztásakor figyelembe kell vennie, és a zöldfelület és a térburkolat arányának meghatározásakor is érdemes ezt szem előtt tartania.

A kerti járdák és pihenőhelyek hasznos elemei pihenésre szolgáló kertjének, és ízlésesen kialakított zöld felülettel együtt a szemet gyönyörködtető látványuk sem elhanyagolható.

A kerti burkolatok szerepe

Ha gondosan, megfelelő előkészítéssel rakja le a térkő burkolatot, akkor burkolata évtizedeken keresztül szép marad.

A szakemberek természetesen azt mondják (és igazuk is van), hogy a kertben használatos sétányok és pihenők körültekintő megtervezése és szakszerű kialakítása megfelelő szaktudást igényel, de kellő utánanézéssel és megfelelő gondossággal házilag is bátran nekivághat burkolata kialakításához.

A legfontosabb talán az, hogy a várható terhelésnek megfelelően készítse el a burkolatot. A rendszeres személygépkocsi forgalomra használt burkolatnál mélyebb alapra, és gondosan kialakított, betonozott szegélyre van szükség. Míg csak egy gyalogos forgalomra használt járdánál azért nem kell ilyen körültekintő előkészület.

Burkolatát a téli időjárás viseli meg a legjobban, ezért kialakításakor mindenképp gondoljon a téli fagyveszélyre, valamint a csapadékvíz és a hólé elvezetésére is. Megfelelő mélységű alapozással és a vízelvezetés megoldásával megelőzheti a burkolat károsodását.