Ha egy kerti vízesést szeretne kialakítani a kertjében, akkor hogyan fogjon hozzá? Megtudhatja ebből a cikkből.

kerti vízesés

Szeretne egy ehhez hasonló kis vízesést kialakítani a kertjében?

Talán nem véletlen, hogy vágyik rá, mert ha körültekintően elkészíti, akkor biztos lehet abban, hogy nemcsak kellemes nyugalmat fog árasztani a lehulló vízcseppek morajlása, hanem csodálatos látványt is mutat majd az elkészült vízesés, amikor Picola mosott lapos burkolatán végigsétál a kertjében.

Ha egy sík kertben szeretné megépíteni a vízesést, akkor első lépésként a vízeséshez szükséges dombot kell megépítenie. Ez a domb legyen legalább egy méter magas. Igazán szép azonban akkor lesz a vízesés, ha szép magasról hullik alá a víz a domb alján lévő medencébe. Sőt a vízesésnek a hatását még lehet fokozni a vízesés többlépcsős megoldásával. Ha a lejtős a kertje, akkor a vízesésnek ezt a többlépcsős megoldását nagyobb földmunka nélkül is el tudja készíteni. Sík területen azonban a többlépcsős megoldás csodálatos látványát szinte lehetetlen megvalósítani.

A vízesés helyének a meghatározását egy lejtős kertben elsősorban persze a domborzati viszonyok határozzák meg, de hacsak lehetőség van rá, akkor a vízesést olyan helyen érdemes elkészíteni, ahol a lehulló vízcseppeket éri a nap és árnyék is vetül rá.

Figyeljen persze a biztonságra is, különösen akkor, ha kisgyereke van. Ha van a gyerekeknek is játszóhely a kertben, akkor attól jól elkülönítve építse meg a vízesést, hogy még véletlenül se essen bele a gyereke a vízesés medencéjébe. Még akkor is, ha kicsi a vízesés medencéje, és nem ütné meg magát különösebben, ha felhevült testtel váratlanul a vízbe esik, akkor az ijedtségen kívül még komolyabb következménye is lehet.

Az építéshez a vízesés dombjának elkészítése mellett a vizet összegyűjtő medencét is meg kell építenie. Ehhez az előregyártott műanyag medencék közül is választhat egy megfelelő méretűt, vagy akár nylon tófóliával is el tudja készíteni a vízesésről lehulló vizet összegyűjtő medencét.

Ha többlépcsős lesz a vízesés, akkor a lehulló víz útját teljes hosszában ki kell alakítania. Mégpedig nagy gondossággal, mert ha bárhol is elszivárog a víz, akkor eláztatja, és elmossa a vízesés alapját, ez pedig komoly károkat is okozhat.

A műanyag medencék szivárgásmentes összeillesztéséhez is használnia kell majd a műanyag fóliát, mert ezzel tudja szivárgásmentesen átvezetni a vizet a felső medencéből az alatta lévőbe. Azonban akár az összes medencét fóliából készítheti el majd. Ekkor azonban körültekintően kell kialakítania medencék medrét, és a kiásott medencéket vastagon fel kell töltenie ágyazó homokkal is, hogy nehogy megsérüljön valahol a belehelyezett tófólia. Ez nagyon fontos, mert a sérülés helyén bizony könnyen elszivároghat a víz. Az elszivárgó víz pedig azon kívül, hogy kárba megy, még nagy károkat is okozhat.

Minél vastagabb és erősebb fóliát használ a medencék kialakításához, annál nagyobb biztonsággal képes lesz megtartani a kialakított mederben a vizet. A medencék szivárgásmentes kialakítása és későbbi gond nélküli működése érdekében a fólia minőségén és vastagságán, valamint a medermunkálatok gondosságán nem érdemes takarékoskodnia. Persze a jobb minőségű, vastagabb tófólia drágább, de sokkal kevesebb esélye lesz egy esetleges sérülésnek is a fólia anyagában.

medenceszegély kialakítása

Medenceszegélyének burkolata milyen lesz? Eldöntötte már?

Többlépcsős vízesésnél a felső medence lesz a legkisebb, és lefelé haladva egyre nagyobb és nagyobb lesz a medencék mérete. Már a  medencék tervezésénél számoljon a medenceszegélyek kialakításával és a burkolat elkészítésével.

A kialakított medencébe természetes köveket és különféle kavicsokat is rakhat, és ezzel is csak növeli a vízesés természetességét.

A műanyag medence behelyezése vagy a tófólia használata helyett a vízesés medrét elkészítheti persze betonozással is. A betonból kiöntött medence lehet a legtartósabb meder, de persze a betonozást a zsaluzással együtt megfelelően elvégezni nagy munka.

A három megoldás közül bármelyiket is választja a meder kialakításának, biztos lehet benne, hogy a lehulló vízcseppek bugyborékoló hangja és látványa kárpótolni fogja az építéskor elvégzett munkáért.

Lejtős vagy inkább sík kertje van? Egy vagy többlépcsős vízesést szeretne építeni?