Egy kertben elkészített út burkolásához nem kell útépítési ismeretekből szigorlatozni. Néhány fontos szempontot azonban be kell tartani az út tervezésekor és a burkolat lerakásakor is. Melyek ezek az alapvető szempontok? Megnézi, mielőtt hozzákezd kerti útja burkolatának megépítéséhez?

Az út burkolata alatti talaj előkészítését nem érdemes megspórolni, mert megfelelő alapozás nélkül csúnyán megsüllyedhet a burkolat. Persze akkor, ha nem lesz nagy terhelés a burkolaton, pl. csak gyalogosan fognak rajta közlekedni, akkor nem kell az út terhelése miatti deformálódástól tartani. Azonban ilyenkor is érdemes előkészíteni a burkolat alapját, mert a felfagyás veszélye akármilyen kis terhelésnél tönkre teheti a burkolatot.

Ha feltöltött föld van a kertben kialakítandó út nyomvonalán, akkor ennek a későbbi megsüllyedésével, tömörödésével kell számolni. Ilyenkor alaposan el kell egyengetni, és le kell döngölni az út alapját. Ha viszont élő kertben szeretne egy kerti utat építeni, és jól termő termőföld van a kertben kialakítandó út nyomvonalán, akkor ez sem ad alkalmat felhőtlen boldogságra. A termőföld humuszban gazdag állománya az út burkolata alá kerülve később megroskad, mert az élő, humuszos rétege a szerves anyagok távozásával megsüllyed. A talajban maradó gyökerek és egyéb szerves anyagok sem jelentenek élet- és vagyonbiztosítást az út burkolatának megsüllyedése ellen.

A talaj megfelelő előkészítése nélkül nem érdemes kerti útját elkészíteni. Nyilván nem szeretné, ha a kerti út 40-50 centiméterrel is kiemelkedne a kert szintjéből, ezért az utat célszerű besüllyeszteni a talajba, és a talajba süllyesztett ágyba fektetve lerakni a burkolatot. Mivel ehhez megfelelő kavics- vagy zúzottkő alapra van szüksége a fagyvédő réteg kialakítása érdekében, utána pedig egy finomabb ágyazórétegre, amelybe rakni fogja majd a térköveket, ezért az út nyomvonalában a termőföld felső rétegét el kell takarítani, és utána a megmaradó teherhordó alapot tömöríteni kell.

Erre a ledöngölt és tömörített rétegre kerül rá a zúzottkő vagy kavicsalap. Ezt megfelelően el kell egyengetni, és alaposan ledöngölni. Ez biztosítja majd, hogy a burkolatba beszivárgó víz a talaj mélyebb rétegei felé elszivárogjon, és ne fagyjon meg a burkolat alatt, mert a megfagyott víz nemcsak megemelné – hisz a jég térfogata nagyobb, mint a vízé -, hanem szét is nyomná a térkő burkolatot. Az pedig a legkevésbé sem hiányzik, hogy a tavaszt a burkolat átrakásával kezdje a fák tervezett metszése helyett. Erre a zúzottkő rétegre kerül rá az ágyazóréteg, amelynek a lehúzása után kerül rá az egyenletes magasságban lerakott térkő, a szükséges fugaközök kihagyásával.

A teherhordó réteg ledöngölése után azonban a burkolat szegélyének a lerakása következik. A szegélyköveket betonba ágyazva érdemes egyenletes magasságban lerakni, mert ez a betonba rakott szegély fogja biztosítani a térkő burkolat elcsúszásbiztos stabilitását. A szegély kiépítése, és a beton megkötése után kerül bele a burkolatba a zúzottkő réteg, amit el kell egyengetni, és alaposan ledöngölni.

Erre kerül rá a néhány centiméteres vastag ágyazóréteg, és erre már lehet is lerakni a térköveket egyenletes magasságban, a szükséges fugaközöket betartva. A térkövek egyenletes magasságát egy egyenes léccel érdemes időről-időre ellenőrizni, mert jobb menet közben egy térkőnek a magasságát néhány gumikalapács ütéssel korrigálni, mint később szívni a fogát az egyenetlen térkő felület miatt.

A lerakott térkövek a szegélyek mentén nem mindig férnek majd el egészben, ezért a térkövek vágására is szükség van. Erre a célra speciális térkővágó célszerszámok vannak. Ezeknek a megvásárlására semmi szüksége nincs, érdemes ezt bérelni.

A lerakott burkolatot fugahomokkal kell leszórni és a fugákat alaposan besöpörni. Ezt egyszer a leggondosabb burkolás mellett sem lesz elég elvégezni, mert néhány hét alatt ülepedni fog a térkövek alatti ágyazóréteg, és a fugákban is megsüllyed a homok, amit pótolni kell.

kerti út építés

Kerti útja építésekor ilyen lesz a végeredmény?

Érdemes még az elkészült burkolatot a még egyenletesebb magassága érdekében egy döngölőgéppel bevibrálni, és ezzel is tömörödnek a burkolat alatti rétegek, és még egyenletesebb lesz térkő burkolata felszíne. Arra figyeljen még mindenképp, hogy a lerakáskor mindenképp számoljon a burkolat későbbi tömörödésével, süllyedésével, és a végleges magasságnál kb. egy centiméterrel magasabbra rakja a burkolatot. Térkő burkolata a tömörödés és süllyedés után fogja elérni a végső magasságát.