Medencéje körül is burkolatra van szüksége. A kerti tó meder feltöltése után szintén a medence szegély burkolat kialakítása következik. Milyen lehetőségei vannak a szegély burkolatának kialakítására?

A kerti tómederbe rakott műanyag medence vagy a mederbe fektetett tófólia elhelyezése és a medence feltöltése után a tómeder szegélyét kell kialakítania.

kerti tó és medenceszegély építése

Kerti tó építése

A tómederbe rakott műanyag medence falán kívül az ágyazóhomokkal való feltöltést és a homoknak a tömörítését a tökéletesen vízszintesen álló perem felső részéig végezze el.

A medence szélén a földet a szükséges tömörítés után egyenlítse el, és következhet a szegély burkolatának a kialakítása. A tószegélyt többféle anyagból is kialakíthatja.

Ha a természetes köveket kedveli akkor kialakíthatja a szegélyt lapos terméskövekből vagy mészkőlapokból is.
Ezen kívül azonban előregyártott betonlapokból vagy gyöngykavicsos járdalapokból is kialakíthatja.

Ha a kiépített szegély belelóg a medencébe, akkor mindenképp ilyen nagyméretű lapokra van szüksége a szegély burkolásához, mert ezeknek a lapoknak lesz meg a kellő tartása a medence peremén. A gyöngykavicsos járdalapok és a beton járdalapok mérete is 40×40 cm, vagy még ennél is nagyobb méretű lehet. Például a mosott kavicsos járdalapok 50×50 centiméteresek a beton járdalapok pedig 40×60 centiméteresek is lehetnek még. A nagyobb méretű járdalapok beépítésének megvan az az előnye is, hogy gyorsan halad a lapok lerakása is.

A gyöngykavicsos felület további előnye a csúszásmentessége, ugyanis finommosott felületével még vizes állapotban is biztos állást és csúszásmentes közlekedést biztosít. Ez pedig fontos szempont kerti tava vagy medencéje körül.
A beton járdalapok szürke színükkel a gyöngykavicsos lapok pedig a természetben is megtalálható kavicsok természetes színeivel jól belesimulnak a kerti tó zöldövezeti környezetének természetes színvilágába.

Ha pedig úgy építi meg a szegélyt kerti tavának medencéje körül, hogy nem ér bele a szegély a medencébe, akkor a szegély burkolására kisebb méretű térköveket is használhat. Ekkor azonban a térkő szegély lerakása előtt a tömörített és elegyenlített földet a peremnél 10 centiméteres vastagságban lebetonozni. Ez a betonszegély biztos alapot fog adni a kisebb méretű térkövek biztosabb állásának.

Ha műanyag medence helyett tófóliával építi a kerti tavát, akkor még nagyobb szerepe van a szegély kialakításának, mert nemcsak a kerti tavát fogja szegélyezni a kialakított burkolat, hanem még a tófólia szélét is stabilan fogja tartani. Ilyenkor a medence vízzel való feltöltése után a tófólia már a végleges helyére kerül a mederben. A kilógó részét 30-40 centiméteres részen stabilan rögzíteni tudja majd a tó szegélyének kialakításakor. Ezért az ennél nagyobb mértékben kiálló részeket a szegély kiépítése előtt vágja le. A medence feltöltése után itt is tömöríteni kell tómeder szélén lévő földet, és el kell egyenlíteni.

A kiálló tófólia rögzítéséhez és stabilan tartásához a 40-40 centiméteres beton járdalapok vagy mosott kavicsos lapok tökéletes megoldást jelentenek. Az ennél kisebb méretű térkövek már nem lennének megfelelőek a tófólia szélének szilárd rögzítéséhez. Természetesen a meder szélén a tömörített és elegyenlített föld 10 centiméter vastag betonnal való körbeborítása alkalmas lehet a fólia kilógó széleinek rögzítésére is.

Kerti medence építésekor pedig még nagyobb lehetőségei vannak a medenceszegély kerti lapokkal és térkövekkel való kialakításában, mert medencét is térkő vagy betonlapokból építi ki, és ilyenkor a szegély a medence medencén kívüli meghosszabbítása lehet.

A medence körüli szegély kialakításánál legalább 80 centiméteres szegély kialakításával számoljon, de az egy méretes vagy 120 centiméteres szegély még biztonságosabb közlekedést biztosít a medence körül.

A kerti medence kialakításakor a medence száraz lábbal való megközelítésének jóval nagyobb jelentősége van, mint a kerti tónál. Ezért nemcsak a medence szegélyét érdemes burkolattal borítani, hanem a háztól a medencéig vezető utat is. Ennek a járdának a burkolására pedig aztán már a kerti lapok és térkövek teljes választékából választhat.

Természetesen érdemes az otthona stílusával és a medenceszegély színvilágával harmonizáló járda burkolatot választani a medencéhez vezető járda térkövezéséhez.