A nyár a kellemes pihenés és strandolás időszaka. Mi van azonban akkor, ha napközben dolgozik, és nem tud kimenni a strandra a hasát süttetni? Hétvégén pedig nem szeretne lapjában közlekedve másokat kerülgetni a nagy tömegben? Nincs olyan nagy gond ekkor sem, hisz munkája után, a kertjében is élvezheti a vízparti pihenés kellemes hangulatát.

Ehhez persze nem elég csak kimenni otthon a kertbe. Előtte ki is kell alakítani a vízparti pihenés lehetőségét. Ez azonban nem olyan nehéz ma már. Kertes házának kertjében kialakíthat egy kisebb kerti tavat vagy egy medencét a strandoláshoz. Ha pedig ez megvan, akkor már nincs is akadálya az otthoni strandolásnak.

Elég egy kis kerti tó vagy medence a kertben?

Ha a kerti tó mellé még egy vízesést is szeretne, akkor egy kicsit munkásabb lesz a feladat, mert legalább két eltérő szinten lévő medencét kell kiépíteni, de ez sem megoldhatatlan ma már. Még a családi házak vagy hétvégi házak kertjeiben is ki tud alakítani még egy kisebb vízesést is.

Ha pedig kész van a medence és a vízesés, akkor garantált munka utáni és hétvégi kellemes pihenése, nemcsak Önnek, hanem az egész családnak is. Sőt még a barátok meghívásának sincs komolyabb akadálya. Akár barátok előtt korlátlanul nyitva álló kerti strandot is üzemeltethet a kertjében. Persze azért a baráti kör étellel-itallal való ellátásáról azért nem feltétlenül kell májustól szeptemberig gondoskodnia.

Ha egy nagyobb medencét épít meg, akkor ez az úszásnak, vizilabdázásnak eszményi helye lehet. A feleségek és férjek csapata már össze is mérheti az erejét. Azért persze nem kell ezt majd olyan véresen komolyan venni. Vagy pedig akár éppen ellenkezőleg. Ha máshol nem, akkor legalább a medencében mutassák meg a magyar virtust, és azt, hogy kinek van jobb gömbérzéke.

Ha uszómedence helyett egy kisebb medencére gondol, akkor egy még kisebb kerti medence is biztosíthatja a pezsgőfürdőzéssel egybekötött kellemes pihenést. A család és a baráti házaspárok számára eszményi pihenés lehet egy-egy kellemes hétvégi programként.

A gyerekek vízparti szórakozása nem lenne teljes a csúszdázás nélkül, ezért ha még most talán nem is hallatják eléggé a hangjukat, és érvényesítik az akaratukat, abban azért biztos lehet, hogy ez néhány éven belül egészen biztosan másképp lesz. Biztos lehet benne, hogy életkoruk számának gyarapodásával nemcsak a hangjuk és a követelőzésük lesz egyre nagyobb, hanem a családon belüli érdekérvényesítő képességük is. Legyen nyugodt. Csak idő kérdése, hogy keresztülvigyék az akaratukat, és megépüljön a medence mellé kedvenc csúszdájuk is. Vésse az agyába, és jusson majd eszébe, amikor néhány év múlva a csúszda körüli tárgyalásokra kerül a sor. Én szóltam. A többi már Önökön múlik. Biztos lehet benne, hogy nem elsősorban Önön. Gyerekei kitartása határtalan tud ám lenni, ha nem holmi házi feladatok, meg ilyesmik megírásáról van szó.

Milyen medence épüljön, és hogyan?

Amikor eldöntötte, hogy megépítik a kertben az áhított medencét, akkor máris jön a következő eldöntendő kérdés. Milyen medence épüljön? És ez a kérdés nem is olyan egyszerű, mint ahogy így elsőre kimondva tűnik. Ugyanis nemcsak arról van szó, hogy akkor most egy kis medence vagy pedig egy nagyobb épüljön, egy sekélyebb vagy inkább mélyebb, hanem a medence alakja is komoly fejtörést okozhat.

A négyzet vagy téglalap alakú négyszögletes medence adja magát, mert ezt szoktuk meg, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a legpraktikusabb. Egy ívelt vonalú, hullámos medence nemcsak látványosabb a megszokott szögletesnél, hanem akár még praktikusabb is, hisz egy hullámos vonalú medencét nem fog fenyegetni a sarkakban lerakódó kosz veszélye. Márpedig ez nem is olyan elhanyagolható tényező ám.

Egy hullámos vonalú medence ráadásul sokkal szemrevalóbb és látványosabb a megszokott kockánál vagy téglánál. Az elkészítése is jóval nagyobb szabadságot ad, hisz egy négyzet vagy téglalap alakú medence az ugye egyenesekből felépülő alakzat. Ezzel szemben egy hullámos vonalú medencénél senkinek sem fog feltűnni, ha az ív a megálmodottól egy kicsit nagyobb vagy éppen kisebb. A fő, hogy íves és elkészült.

Ráadásul egy téglalap alakú medencét nemcsak kiásni és lebetonozni kell, hanem még zsaluzni is. Egy ívelt vonalú medencénél a zsaluzással nem kell vesződni. A medence ívelt formájának kiásása után a medence vasalt vázára már lehet is felvinni a betont. A kibetonozott medence kaphat akár mozaikburkolatot is. De akár simán csak színezett cement kialakítása is lehet.

Ezeknek az ívelt, hullámos vonalú medencéknél könnyen megoldható az is, hogy a medence egyes területei eltérő mélységűek legyenek. Itt tehát lehet a mecence egyik oldala sekélyebb vizű a gyerekeknek, a másik oldala pedig mélyebb, ahol nemcsak lábat lehet áztatni, hanem úszni is lehet már a víz megfelelő mélységében.

Az ívelt vonalak valamelyikében pedig már nem sokba kerül betenni egy pezsgőfürdőt vagy egy masszírozó készüléket.

A természetesség jegyében persze medencéjéből nem hiányozhatnak a kúszó növények sem, hisz ezek fognak életet lehelni a tóba.

london térburkoló kő
London térburkolat

A medence kialakítása után következik a medence körüli térkő burkolat megépítése. A medence ívelt vonalának követésére érdemes kisméretű térköveket választani, mert ezekkel könnyebb lesz veszteség nélkül követni a medence hullámos vonalvezetését. A London térburkoló kő már 10×10-es és 20×10-es méretekben is kapható. Ráadásul a színvilága is igen változatos, ugyanis a bevált meleg színek, a vörös és a sárga és barna mellett szürke, zöld és antracit színben is választhatja.

Az ívelt vonalú kerti medence helyett persze egyenes vonalú, téglalap vagy négyzet alakú medencét is kialakíthat a kertjében. Ennek is megvan az előnye, mert úszni vagy vérre menő vizilabda csatákat vívni azért mégiscsak könnyebb ezekben a medencékben. Az egyenes vonalvezetésnek megvan az az előnye is, hogy a medence szegélyeként nagyobb méretű kerti lapokat is választhat.

Arra figyeljen oda, hogy a burkolat csúszásveszélye a lehető legkisebb legyen. A gyöngykavicsos és mosott kavicsos felületeknek már a kialakítása is olyan, hogy még a kicsapódó vízzel együtt sem fog csúszni a burkolat medencéje körül.

Egy vízesés kialakításához már a kert adottságaira is szükség van. Egy erősen lejtős kertben ugyanis már eleve teraszos kialakítással, támfalakkal oldják meg a termőtalaj védelmét. Egy lejtős kerben kialakított támfalas rendszernél már eleve úgy lehet építeni a támfalakat, hogy egy természetes sziklákkal vezetett patakmeder is épülhet a többlépcsős vízesés számára.

Kerti medencét épít a kertjében?

  • Vagy kertje lejtős kialakítása a medence helyett inkább egy vízesésekkel tarkított patakmeder kialakítását teszi lehetővé?