Vannak olyan vizes, mocsaras területek az országban, ahol a téli fagyok felolvadásakor a belvíz hatalmas területeket önt el. Ezeken a helyeken, legalábbis olvadáskor biztosan a háta közepére sem kíván senki egy takaros kis kerti tavat is még ráadásnak.

Más helyeken viszont a kertes házak tehetősebb lakói már mesterségesen építenek kerti tavat a kertjükbe. Sőt egy kisebb tó kialakításához nem is kell különösebben tehetősebbnek lenni ma már. Ha Ön is kerti tó építésén gondolkodik, akkor ennek a cikknek az elolvasását nem szabad kihagynia az életéből.

Mit érdemes figyelembe venni egy kerti tó építésénél?

Ha már elhatározta, hogy márpedig az Önök kertjében lesz egy kerti tó, akkor először is meg kell határozni a tó nagyságát, és pontosan kijelölni a tó helyét. Először persze elég csak gondolatban megtervezni, később majd jöhet a terület tényleges kijelölése is.

Mire figyeljen a tómeder megépítésénél?

A legfontosabb, hogy megfelelő helyet találjon a tónak. A hely önmagában nem elég. Nem elég az, ha a tó el fog férni a kertben, mert a víznek bizony megvan az a tulajdonsága, hogy a felszíne bizony szeret vízszintesben lenni. Egy nagy szintkülönbségű kertben ez bizony komoly tóépítést akadályozó tényező. Gondoljon csak bele abba, ha a kialakított tó egyik oldalán egy egyméteres fal mellett kezdődik a víz szintje, míg a másik oldalon pedig szinte kiömlik a víz a tóból? Nem lenne egy szívderítő látvány ugye?

Ha jelentős a szintkülönbség a kertben, és mégis annyira szeretné a megálmodott tavat, akkor kézenfekvő megoldás a kert feltöltése. Ez persze nagy munka. Minél nagyobb a szintkülönbség, annál nagyobb. Viszont ha egy takaros kis kerti tó mellett szeretne kiülni esténként a barátaival, akkor minden bizonnyal érdemes vállalni ezt.

Kerti tó medrének kiásása a megfelelő mélységben

Persze minél kisebb a tó átmérője, annál könnyebb egyenes, vagy legalábbis egyeneshez közeli területet találni a kertben. A tó viszont akkor lesz igazán mutatós, ha látszik is a kertben. Ha megvan a tó helye, és tényleg egyenes a kijelölt terület, akkor következhet a munka neheze a meder kiásása a kívánt mélységben.

Az emberi találékonyság, és a fizetőképes igények mindenre megoldást tudnak találni. Egy kisebbfajta tómedret akár műanyagból előregyártott formában is tud vásárolni.

  • Ezeknek a tómedreknek az egyik nagy előnye, hogy előre ki vannak benne alakítva az ültetőzónák. Ezekkel sem kell már bíbelődni majd.
  • Azt sem lehet letagadni, hogy ezek a műanyag mederfalak sokkal tartósabbak, mint a meder aljára lerakott tófólia. Ezzel együtt persze nem is annyiba kerül egy ilyen műanyag tómeder, mint a tófólia.

Mennyi fóliára van szüksége, és hogyan rakja le?

Ha nem szeretne egy műanyag meder által meghatározott mérethez igazodni, akkor a tófóliás megoldás marad. A fólia minőségén, ami esetünkben a vastagságát jelenti, nem érdemes spórolni, mert a vékony fólia egyszerűen könnyen kiszakadhat, és akkor egy kis spórolás miatt kárba veszhet a munkája. Azt is tartsa szem előtt, hogy minél nagyobb kerti tóban gondolkodik, annál vastagabb fóliát érdemes választani.

kerti tómeder ültetózónával

Hogyan ássa ki kerti tava medrét?

A tófólia szükséges mennyiségének kiszámítása a tó szélességének és hosszúságának ismeretében már könnyen megy. Ehhez le kell mérni a tónak a szélességét és a hosszúságát is, és utána pedig szükség van tónak a mélységére is. Emellett még szükség van az ültetőzónák szélességére is. Van egy képlet, amelybe ha behelyettesíti a lemért adatokat, akkor már is tudja határozni a szükséges hosszúságot és mélységet: (tó hosszúsága)+(tó mélysége x 2)+(ültető zónák szélessége)+ 1 méter. A tó szélességének a kiszámításához csak az első adatot kell kicserélnie.

A tómeder megfelelő mélységű, és az ültetőzónákat is tartalmazó kiásása persze nem egyszerű és nem is könnyű munka. Nemcsak a megfelelő méretet kell biztosítani a meder kialakításakor, hanem a fólia sértetlenségét is. Ehhez pedig az kell, hogy minden olyan dolgot el kell távolítani a mederből, ami megsértheti a fóliát. Ilyenek a fák gyökerei, a földben lévő kövek, és bármilyen olyan tárgy, ami élességével könnyen megsértheti a fóliát.

Ha így ki van alakítva a biztonságos meder, akkor következhet a meder aljának a kiszórása aprószemcsés folyami homokkal vagy homokkal.

Ha így elő van készítve a tómeder, akkor kerülhet bele a fólia. A hajlatokba persze nem lehet olyan pontosan belesimítani a fóliát, erre azonban nincs is szükség, mert a beletöltött víz súlyától a helyére fog kerülni majd. A medence feltöltésekor persze figyelje a fólia alakulását, mert előfordulhat, hogy a fólia igazításával érdemes besegíteni a víz súlyának.

A tó építésének a befejezése

A fólia pontos mérésénél a plusz egy méterre azért van szükség, hogy a feltöltés után is túllógjon a fólia. Erre szükség is van, mert ezt földdel le tudja súlyozni, és rögzíteni tudja.

kerti tó építése házilag

Házilag is meg tudja építeni ezt a kerti tavat?

A tómeder kialakítása ezzel meg is történt, de persze még sok minden hátra van. Többek között a meder szélét is érdemes kiépíteni terméskövekkel. A tó környékét pedig érdemes térkővel burkolni. Persze az is jó megoldás, ha füvesíti a talajt. Az persze tagadhatatlan, hogy a térkő burkolat stabilabb mederszélt tud biztosítani.

A kerti tóban nem véletlenül alakította ki az ültetőzónákat. A különféle vízinövények elmaradhatatlan részei lesznek kertben épített tavának.

Kerti tavát gondozni is kell

Ha ezeket a lépéseket betartja, akkor kerti tavának a megépítése a jelentős munka mellett sem lesz igazán bonyolult feladat. A tó megépítése azonban csak a kezdete a tó működésének és gondozásának.

A tó tisztán tartását természetesen nagymértékben segíti a tó öntisztulása is. Ehhez arra van szükség, hogy legalább 4-5 négyzetméteres legyen a tó felülete. Természetesen minél nagyobb a tó, annál kevésbé fog a víz algásodni és poshadni.

A 4-5 négyzetméter az nem olyan nagy felület. Egy két és fél méter hosszú és két méter széles felületet azért ki lehet alakítani. Az is kérdés persze, hogy ennél kisebb vízfelületet van-e igazán értelme kialakítani a kertben? Ha úgy gondolja, hogy igen, egy 5 négyzetméternél kisebb felületen szeretne tavat a kertjében, akkor annyi teendője lesz még, hogy egy szűrőberendezést kell rakni a tóba.

Azonban akár a vízfelülete miatt öntisztuló, akár szűrőberendezés által tisztuló a tó, akkor is gondozni kell a tavat. A legkézenfekvőbb, hogy a víz felületén úszó, belehullott falevelet, fadarabokat, és más dolgokat le kell szedni a víz felületéről.

Ettől függetlenül azonban havonta, másfél havonta érdemes leengedni a vizet a tóból, és az aljára lerakódott iszapot ki kell szedni belőle. A tómeder kitisztítása után újra töltse tele vízzel, és újra kezdődhet a következő egy, másfél hónap kerti tava életében.

kerti út járólapokból

Kerti út járólapokból lerakva

A víz tisztán tartásába nagymértékben be tud segíteni az is, ha megforgatja a vizet, például egy szökőkút vagy pedig egy csobogó építésével.

Milyen kerti tavat szeretne építeni háza mellé? Milyen burkolaton fog elmenni a kerti taváig?