Ha hegyomlás veszélyeztetné a kertjét, és a kertben lévő otthonukat, akkor semmiképpen se kezdjen hozzá megfelelő szaktudás és kellő gyakorlat nélkül a támfal megépítésének.

Ha azonban egy kisebb (egy méteres) szintkülönbséggel szeretne kezdeni valamit a kertben, vagy egy virágágyást szeretne támfallal még hangsúlyosabbá emelni, akkor bátran nekiláthat akár első támfala megépítésének is.

Érdemes utánanézni a legfontosabb dolgoknak

bradstone mountain block falrendszer

Semmelrock Bradstone Mountain Block falrendszer

Természetesen előtte tájékozódjon, és nézzen utána a támfal építés legfontosabb szempontjainak, de egy kisebb fal megépítésekor nem kell emberéletek biztonságára is gondolni, ezért nem is kell annyira megerősíteni a falat. Józan paraszti ésszel is fel tudja építeni kertje támfalát.

Gyakran előfordul az, hogy olyan szintkülönbség van egy-egy kertnél, amikor már nem érdemes szabad utat hagyni a nyári zivatarokban lezúduló özönvíz pusztításának. Egy lejtős területen a felázott talajon az esővíz akadálytalanul vinné tovább a talaj felső részét. Ha ilyen területen beépít egy támfalat, akkor ezzel vízszintes talajt tud biztosítani, és az eső a vízszintes termőrétegre fog hullni. Ezzel máris útját tudja állni a pusztításának.

Az is lehet, hogy nagyobb a szintkülönbség vagy nagy kertje van és több (2-3) támfal építésére is szükség lehet. Egy ilyen kertben a több támfal építése több szempontból is előnyös.

  • Egyrészt 2-3 egy méretes támfal építésekor nem kell olyan nagy stabilitást biztosítani a falnak, mint egy 2 méternél magasabb támfal építésekor. A kisebb fal építését Ön is meg tudja csinálni házilagos kivitelben, és olyan minőségű falazóanyagra és falazásra sem lesz szüksége, mint egy erős támfalnál.
  • Másrészt pedig ha lépcsőzetesen építi a kertjébe a támfalakat, akkor a vízszintes felület eléréséhez kevesebb földre lesz szüksége.
virágsziget a kertben

Így néz ki a Bradstone Mountain Block virágsziget kertjében

A támfal azonban a szintkülönbségek áthidalása mellett dekorációs célokat is szolgálhat a kertjében. Például egy virágágyást is kiemelhet a sík területből. Ilyenkor már néhány tíz centiméteres magassággal is látványos hatást érhet el. Olyan pompázó virágszigetet alakíthat ki ezzel a kiemeléssel, amelyik párját ritkítja majd a környéken.

A támfal megépítése

A támfal építésekor akkor jár el a legkönnyebben, ha terméskőből fogja megépíteni. Ha egy méter alatti lesz a fal, akkor még a falazás is egyszerű lesz, mert a termésköveket elég lesz szépen sorban, kötésben egymásra rakni, még habarcsra sem lesz szükség. A falat megerősítheti azzal, ha a támfal mögé, a földbe is rak néhány méretes terméskövet, mert ez növeli a fal stabilitását.

támfal fedőkővel

Mountain Block támfal fedőkővel

A támfalat fedőkővel fedje be. Ha 4-5 centiméterrel szélesebb lesz a fedősor, akkor hóolvadáskor vagy nagy esőzésnél a víz nem a falon fog végigfolyni, hanem egyszerűen a fedőkőről a földre kerül. Ezzel eléri azt, hogy a fal a felülről lecsorgó csapadéktól nem fog átázni, és egy esetleges éjszakai fagyban nem fog megfagyni a terméskövekben a víz.

Kérdése van még támfala megépítése előtt?