Kerti támfal elemek beépítésével olyan támfalat építhet a kertjében, amelynek segítségével megszüntetheti a kertjében meglévő jelentős szintkülönbséget. Ha dombos vidéken lakik, akkor miért éri meg Önnek egy kerti támfal készítése?

bradstone mountain block támfal

Semmelrock Bradstone Mountain Block támfal építése. Kertje színvilágával harmonizáló sárgásszürke színvilága tetszik Önnek?

A támfal megépítése azért előnyös nagy szintkülönbségű kertjében, mert a nyári zivatarokban lezúduló esővíz nem fog végigszaladni a kerten, és nem fogja lemosni a talaj könnyen elmosható felső termő rétegét.

Ha egy méteres szintkülönbség van a kertjében, akkor a kerti támfal elemek felhasználásával épített rézsűvel megszüntetheti a kertben lévő jelenlegi szintkülönbséget, és az lezúduló eső vízszintes talajra fog hullni, és nem fog lemosódni a talaj termő rétege. A támfal elemekből épült fallal meg tudja szüntetni a víz romboló hatását.

Ha ennél is nagyobb szintkülönbség van a kertben, akkor akár egy méternél magasabb támfalat is építhet. Dönthet azonban úgy is, hogy nem egy magas támfalat, hanem két kisebbet fog építeni a szintkülönbség eltüntetésére.

Kertjében nemcsak falat építhet azonban a támfal elemek és rézsűkövek felhasználásával, hanem magaságyásokat is virágai számára. Egy magaságyással jól ki tudja emelni az otthona előtt ültetett virágait, és a virágok gondozásához sem kell olyan mélyre hajolnia majd.

Ha domboldalon épült családi háza vagy hétvégi kertje van, akkor csodás kilátása lehet a völgyben elterülő tájra, de arra is jó esélye van, hogy a talaj termőrétegének a megőrzéséért állandó csatát kell vívnia a lezúduló esővel. Könnyen lehet, hogy olyan nagy szintkülönbség van a kertjében, több támfalra is szükség lehet a föld megtámasztására.

Kerti támfal készítése kertjében

Egy méreteres, vagy ennél alacsonyabb fal vagy ágyásszegély építésekor a kerti támfal elemeket csupán egymásra kell rakni. Az elemek között nincs szükség kötőanyagra. Az így megépített fal nagy előnye a könnyű elbonthatósága is.

Ha magasabb támfalat épít, és nagyobb oldalnyomás fogja érni a megépült falat, akkor nagyobb támasztó erőre van szüksége.

Ilyenkor nemcsak a támfal alapját építheti betonra, hanem termőföld helyett a támfal elemeket is megtöltheti híg betonnal, és ezzel még nagyobb szilárdságú falat húzhat fel. A megépített támfal szilárdsága függőleges oszlop beépítésével még tovább javítható, és ha a támfalra nehezedő nyomás indokolja, akkor a támfal szilárdsága javítható a támfal elemek üreges oldali összekapcsolásával, illetve betonnal való kiöntésével.

Ilyen nagy oldalnyomásnak kitett támfalat a földbe ásott betonalapra kell felrakni. Ha azonban nem kell számolni a falra nehezedő nagy oldalnyomással, akkor elegendő a ledöngölt, kemény és sík alapra való felhúzás a betonoszlopos vagy pilléres merevítés nélkül.

Milyen támfal elemeket használhat az építéshez?

Leier Luna rézsűkövek barna és szürke színben

leier luna rézsűkő

Leier Luna rézsűkövek barna színben támfal vagy akár virágágyás építéséhez is

A félkör alakú 40×50 centiméteres és 30 centiméter magas Luna rézsűkövekből növényekkel dúsan beültethető és nagy stabilitást biztosító támfalat építhet. Különösen akkor fog csodálatosan kinézni a Luna kövekből épített fal, ha az egymásra rakott rézsűkő sorokat elcsúsztatja egymáson. Ez megfelelő termőhelyet biztosít a növényeknek, és nagy stabilitást is ad a falnak.

Jól használhatja kertjében a lejtős terület megerősítéséhez vagy akár magaságyás látványos megépítéséhez is. A Luna Quartz és Luna Quartz midi rézsűelemek teraszának kiemeléséhez is kúszónövényekkel gazdagon benőtt falat biztosíthat.

A Leier Kaiserstein rézsűkő is nagyfokú stabilitást biztosít

Ez a rusztikus natúr felületű, szürke vagy pedig barna színben is választható, négyszögletes alakú rézsűkő tökéletesen illeszkedik majd a hézagokba beültetett virágok és kúszónövények által zölddé varázsolt támfalakba és virágágyás szegélyekbe.

Kaiserstein barna rézsűkő

A támfalba berakott Kaiserstein rézsűkövek sziklabarna színben. Vagy inkább szürkében választaná?

Még nagyobb stabilitást adhat a Kaiserstein rézsűkövekből elkészült falnak, ha az egymásra rakott rézsűköveket a képen is látható módon elcsúsztatja egymáson.

A rézsűkövek haránt irányú eltolása nemcsak a fal stabilitását erősíti, hanem a virágokkal, kúszónövényekkel való fedettség arányát is növeli. A rézsűkövek hézagainak termőfölddel való beültetése a növények tökéletes fejlődését és növekedését biztosítja.

A Kaiserstein rézsűkövek nútolt kialakítása a csepegtetős öntözéshez használt vízcső könnyű fektetését is biztosítja.

Semmelrock Flori rézsűelemek szürke és vörösbarna színben

Kerti támfalak és térelválasztók építéséhez a Flori rézsűkő könnyű és jól beépíthető. Kétféle, természetbe simuló színe, stílusos megjelenése és rekeszes felépítése a képen is látható módon látványos fejlődési lehetőséget biztosíthat a falba telepített növényeinek.

A Flori rézsűkövek is alkalmasak az öntözéshez szükséges csövek beépítésére.

Semmelrock Mini növényedény

semmelrock mini növényedény támfal

Semmelrock Mini növényedény barna támfal virágainak és a kerti szintkülönbség megszüntetésére

Nagy szilárdságú támfalak és látványos megjelenésű ágyásszegélyek kialakításához is remekül használhatja a vörösbarna és szürke színű Mini növényedényeket. A rézsűkő sorok egymáshoz képest eltolt, lépcsőzetes beépítésével nemcsak a megépült fal szilárdságát, hanem a falba ültetett növényei fejlődési lehetőségét is javítja.

Lisszabon bor-dás kosár a KK Kavicstól

A Lisszabon bor-dás kosárból épült támfalak attraktív megjelenése és szemet vonzó kialakítása önmagáért beszél.

A beépített elemek üregeibe ültetett virágok és kúszónövények a természet csodálatosan változatos színvilágában pompázhatnak.

Avar (barna), homok és kristály (szürke) színben választhatja kertjében megépített támfalához.

Lisszabon támfal elemek

A trapéz alakú Lisszabon támfal elemek pattintással kialakított felülete falusias, rusztikus hatást kelt. A támfal elemek beépítésével nemcsak egyenes, hanem íves és szabályos köralakot is kiépíthet. Ezzel pedig nemcsak támfalak, hanem virágágyások kialakításához is eszményi támfal elemet szerezhet be avar (barna), homok és kristály (szürke) színben.

A támfal elemek trapéz formája sokféle lehetőséget biztosít az épített fal vonalvezetésének a kialakításához.

Az egy méretes támfalat Ön is felépítheti a kertben, de ha két méteres vagy még ennél is nagyobb falat készül építeni, akkor ezt már mindenképp érdemes szakemberre bíznia. Itt már nemcsak a fal megfelelő szerkezeti felépítéséről van szó, hanem adott esetben az esetleges balesetveszély elkerüléséről is. Ezért a fal építéséhez nemcsak megfelelő szaktudásra, hanem gyakorlati tapasztalatra is szükség van. Ez Önnek élete első támfala megépítésekor még nem áll rendelkezésére.

Kertjében melyik támfal elemből szeretné megépíteni magaságyását, térelválasztó vagy a mögötte lévő földtömeget tartó támfalát?