A kerti munkák szempontjából talán a május a leghálásabb hónap, hisz a májusi jó időben borulnak virágba a virágágyások. Aztán persze vannak olyan növények, amelyek hamar elhullatják a virágjukat. Választhat azonban olyan fajtákat is, amelyek egész nyáron virágban pompáznak majd.

Májusi melegben csodálatosan fejlődik a petúnia és a muskátli is. A két virág közül melyik a kedvence?

Classic-Line kerti út

Kerti út Classic-Line mosott kavicsos lapokból

Mindkét virág remekül tud fejlődni a kertjében gondosan megművelt virágágyásokban. A kertben májusban már szinte minden napra akad valami tennivalója ezért érdemes a körültekintő gondossággal művelt virágágyások között megfelelő kerti utat kialakítani.

Kerti útja burkolásához sokféle színű, gyalogos forgalomra jól használható burkolólapot találhat a térkő gyártók kínálatában. Az itt található képen a Leier Classic-Line lapjaival burkolt utat láthatja.

Bármilyen színű burkolatot is választ azonban, abban azért biztos lehet, hogy virágba borult virágai szemet gyönyörködtető szépségével burkolata nem versenyezhet. Persze burkolatának nem is az elkápráztatása a célja, hanem az, hogy esős időben is száraz lábban tudjon közlekedni a kertben akár a virágágyásai között is.

A csúszásmentes közlekedést biztosító járdalapok között különösen kedveltek a gyöngykavicsos burkolólapok, amelyeknél a lapok felszínére szórt kavicsokat a cement kioldásával láttatják. Vannak még emellett a finomszemcsés járdalapok is, amelyek szemre talán nem olyan tetszetősek, mint gyöngykavicsos társaik, de csúszásmentes járást biztosító feladatukat ugyanolyan jól ellátják ezek is.

A virágágyásokba elültetett virágok megtervezése valóságos művészet. Milyen kertet szeretne? Ha arra vágyik, hogy májustól kezdve hónapokon keresztül virágba boruljanak a virágágyásai, akkor hosszú időn keresztül virágzó fajtákat érdemes ültetnie.

Ezzel szemben úgy is kialakíthatja virágágyásaiban virágait, hogy mindig legyen 1-1 ágyás, amelyik éppen a legszebbik arcát mutatja, és csodálatos virágtakaróban pompázik. Ha így alakítja ki virágágyásait, akkor mindig elégedettség töltheti el, és büszkén tud ránézni az éppen aktuális legszebb arcát mutató ágyására.

virágágyás

Milyen virágok a kedvencei?

Ha szereti a virágokat, és évek óta foglalatoskodik velük a kertjében, akkor biztosan nem okoz Önnek nagy gondot megtervezni virágágyásai virágba borulását. Ehhez mindössze annyit kell tudnia, hogy egy kedvenc virága mikor, mettől meddig virágzik. Ha ezeket tudja virágairól, akkor már csak azt kell kiismernie vagy megtanulnia, hogy az egyes virágok az elültetésüket követően mennyi idővel borulnak virágba.

Ha ezt tudja, akkor gyakorlatilag akkor fognak virágozni az egyes virágágyások, amikor azt előre eltervezte. Az időjárástól függően persze lehetnek néhány napos csúszások virágai biológiai órájában, de abban biztos lehet, hogy a szépségükben nem fog csalódni.

A korábban már említett muskátliban és petúniában az a legjobb talán, hogy tavasztól őszig folyamatosan virágoznak. Ehhez persze rendszeresen gondozni, kapálni és locsolni kell a virágokat, de hát ezért a munkáért a kertészkedni szerető embert bőségesen kárpótolja virágba borult virágágyás látványa. A rendszeres locsolás mellett persze megfelelő talajra, illetve a virágzásukhoz szükséges tápanyag utánpótlásra van szükségük.

A tápanyagokat különféle tápsók és tápoldalatok formájába is pótolhatja a talajban, de a legjobb talán, ha a természetes istállótrágyát használja fel növényei és virágai fejlődéséhez.

Ha késő ősszel előkészíti virágágyásait a tavaszi virágba borulásra, akkor az ágyásokban található termőföldet istállótrágyával bekeverve ássa fel. Télen a trágya a talajban a virágok fejlődését segítő humusszá alakul át, és májustól egészen szeptemberig szebbik arcukat mutathatják folyamatosan virágzó virágai.