Kerti játszóház építésén gondolkodik? Saját maga fogja készíteni vagy előregyártottat vásárol valamelyik játék forgalmazótól vagy áruházból?

Ha egy kerti játszóházat szeretne építeni a gyerekének, akkor biztos utánanézett már a lehetőségeknek. Valószínűleg akkor is erre kényszerül majd, ha annyira nem szeretne, de érzi, hogy előbb-utóbb kénytelen lesz beadni a derekát.

kerti játszóház építése

Gyerekének milyen kerti játszóházat szeretne építeni a kertben?

Az utóbbi néhány évben nagyon megnőtt a kereslet a kertben felállítható játszóházak után. Biztos az Ön gyereke is azért rágja a fülét, mert egy vagy több barátjának is van már otthon a kertjükben. Egy ideig nemet tud mondani ezekre az állandóan ismétlődő kérésekre, de biztos többször megtapasztalta már gyereke kitartását. Ha nagyon akar valamit, akkor igencsak kitartó tud lenni.

Egy játszóház a kertben pedig nem egy átmeneti, hamar elmúló szeszély szokott lenni. Sokáig foglalkoztatja majd, és nem fogja békén hagyni. Biztos lehet benne, hogy legalább annyiszor elő fog jönni a játszóház gondolatával, ahány alkalommal Ön emlékezteti őt a mindennapi fogmosás szükségességére. Ugye rájött már arra, hogy a játszóház kicsit fontosabb számára, mint a mindennapi friss lehelet. A fogainak épsége pedig még ennyire sem foglalkoztatja.

Saját maga építi, vagy előre gyártottat vásárol?

Először abban kell döntenie, hogy gyerekének saját maga épít majd egy játszóházat, vagy pedig vásárol egy előre elkészítettet. Mindkét választásnak vannak előnyei.

  • Ha saját maga készíti, akkor biztos lehet benne, hogy pontosan olyan lehet a játszóház, amilyet Ön szeretne. Ha szeret barkácsolni, fúrni, faragni, akkor pedig még örömét is leli benne. Ha csak az építéshez felhasznált anyag árát számolja, akkor kevesebbe is fog kerülni, mint egy előre elkészítettet megvásárolni.
  • Ezzel együtt persze vannak hátrányai is a „csináld magad” játszóháznak. Sok idejét fogja majd elvenni a tervezés, az építéshez szükséges anyagok után rohangálás, utána pedig maga az építkezés. Biztos lehet benne, hogy több hétvégéje rá fog majd menni, miközben a gyereke állandóan a sarkában lesz majd. Ez persze nem baj, mert a játszóház készítése közben együtt fogják tölteni az időt, és még az sem fog külön erőfeszítésébe kerülni, hogy a gyereke Önre figyeljen. A másik hátránya lehet a sajáterős kivitelezésnek, hogy nem lehet biztos abban, hogy pontosan az fog elkészülni, amit előzetesen eltervezett. Főleg akkor nagy a kockázata ennek, ha nem igazán szeret barkácsolni a ház körül. Ha ez így van, akkor minden bizonnyal jobban jár, ha nem kezd hozzá a saját kivitelezésnek, hanem inkább szétnéznek a kész játszóházak között, és választanak egyet.

Miből készüljön a játszóház?

A következő fontos kérdés annak az eldöntése, hogy miből készüljön a játszóház? A fából készült jóval többe kerül, viszont a fa természetes anyag, és várhatóan jóval tartósabb is, mint egy műanyagból vagy kartonpapírból készült játszóház. A kartonpapírból készült nem visel el még egy esőt sem, ezért ezt bizony minden alkalommal ki kell vinni, felállítani, a nap végén pedig újra fedett helyre vinni, és ezzel védeni az esetleges esővel szemben.

A kartonpapírból készülttel szemben a műanyag játszóháznak már vannak jelentős előnyei. Az egyik fő előnye, hogy ha tartósabb anyagból készült, akkor tavasztól nyár végéig kinn lehet a kertben hagyni, és csak az őszi csapadékos idő ellen lebontani, és fedett helyre vinni. A másik tagadhatatlan előnye az olcsósága. A harmadik előny pedig éppen az olcsóságából következik. Ha még kicsi a gyereke, akkor hamar megunhatja a játszóházát, és jövőre már másikat akar. Gyereke hamar nő, és egyszerűen megváltozik az igénye. Ilyenkor egy olcsóbb műanyag játszóházat nem annyira megterhelő lecserélni, mint egy tartósabb, fából készültet.

kerti út burkolat

Semmelrock Pastella kerti út burkolat pasztellsárga színben. Vagy inkább fövenybarna vagy antracit színben választaná kertje burkolatának?

A fából készült játszóházak a műanyagból készülteknél is jóval stabilabbak, és általában a téli időjárást is bírják. A tetejük esőálló zsindellyel van befedve, és ház fa alkotórészei is megfelelően le vannak kezelve. Ezért kinn hagyhatja akár egész télen is a kertben.

Ilyenkor már egy járdát is érdemes készíteni a játszóházig. Ha pedig járda is lesz, akkor arról is dönteni kell, hogy ez a jól ismert beton járda legyen vagy pedig térkővel burkolt.

Milyen játszóházat szeretne a gyereke?

Az előre elkészített játszóházak között ma már érdeklődési körök szerint is tud választani. Választani tud aszerint, hogy lánynak vagy fiúnak lesz-e a ház, illetve a gyereke életkora szerint is kiválaszthatja a legmegfelelőbbet. Akkor persze gondban lehet a választáskor, ha kislánya és fia is van 1-2 éves korkülönbséggel.

Ha el tudják dönteni, hogy milyet szeretnének, és kiválasztják a játszóházat, akkor azt is érdemes még végiggondolni, hogy olyat szeretnének, amelyik csak a jó időben lesz kinn a kertben, és nyár végén szétszedi és fedett helyre viszi. Vagy pedig olyan játszóházat épít, amely még a téli időjárás viszontagságait is jól elbírja. Ez utóbbiak közé tartoznak elsősorban a stabil, fából készült játszóházak.

semmelrock kerti burkolat

Szürke-antracit kerti burkolat a Semmelrocktól

Akár saját maga építi, akár csak összeállítja kertjében az előre elkészített játszóházat, a stabilitását, a biztonságos használatát biztosítani kell a háznak. Stabil alapot tud biztosítani, ha beton kerti lapokból készíti el a játszóház alapját. Ha viszont csúszdával ellátott játszóházat szeretnének, akkor a játszóház alá és köré érdemes gumi járólapokat rakni.