Ha végre elkészült az új otthonuk, akkor két eset is lehetséges. Vagy elégedetten hátradőlnek, hogy végre elkészült a házuk. Túl vannak a nehezén, most akkor lehet egy kicsit pihenni. Vagy pedig vesznek egy nagy levegőt, és látva a kertben uralkodó állapotokat, hozzálátnak a kert kialakításának. Önökre melyik megállapítás vonatkozik?

Kertjük kialakításának is két útja lehet. Vagy egy kertépítő szakemberre bízzák a munkát, és ekkor elég azt elmondani a kertépítőnek, hogy mit szeretnének kialakítani a kertben. Vagy pedig saját maguk látnak neki kertjük megtervezésének.

A tervezéskor érdemes a kályhától, vagyis kertjük jelenlegi állapotából kiindulni. Ha kertjük adottságait jól kihasználva tervezik meg a kertet, akkor viszonylag kevés pusztítással, a kertjük természetes adottságaihoz jól illeszkedő kertet álmodhatnak meg első lépcsőben, és alakíthatnak ki utána.

Amint végiggondolták, hogy mennyi időt szeretnének majd kertjükben tölteni az elkövetkező évtizedekben, és mit szeretnének a kertben csinálni, már kezd is összeállni, hogy milyen funkciói lesznek majd kertjüknek. Érdemes meghatározni a zöldfelület és a burkolat arányát a kertben.

Milyen kerti burkolat lesz a kertben?

  • Szeretnének egy hangulatos teraszt az otthonukból kilépve?
  • Vagy inkább a kert végében lenne jó egy hangulatos kis pihenőhely, talán egy szökőkúttal vagy egy grillsütő vagy szalonnasütő hellyel?
  • Szeretnének-e majd egy kerti medencét?
  • Milyen utak kössék össze kertjük különböző helyeit?
  • A kocsibehajtó miből készüljön el?

Ezzel már meg is határozták nagy vonalakban, hogy milyen burkolatokat szeretnének majd a kertben. Nincsenek könnyű helyzetben, mert a burkolatok területének a nagyságát növelve a zöldfelülettől vesznek el értékes négyzetmétereket, miközben tudják, hogy mindkettőre szükségük lesz.

A kertépítést lehet kezdeni a fák betelepítésével, vagy pedig a kerti burkolat építésével. Ha viszont egy talajba ásott szökőkutat, csobogót vagy medencét szeretnének, akkor ennek a megépítésével illetve az ehhez szükséges földmunkák elvégzésével érdemes kezdeni a kert megépítését. Amint az úszómedence vagy kerti tó elkészült, akkor már lehet megépíteni a medencét körülvevő burkolatot, és/vagy a terasz burkolatát. Ki lehet alakítani a kertben futó út nyomvonalát. Mindezektől függetlenül pedig lehet építeni a kertkaputól a garázsig húzódó kocsibejárót is. Ugyanúgy pl. a ház körül futó járda megépítése is független az úszómedence gödrének a kiásásától, de nem független pl. a terasz burkolatának a megépítésétől.

A kerti burkolatok végiggondolása és megtervezése után következhet a burkolatok megépítése is

  • Leier beton gyeprács

    Miért lenne jó Önnek a beton gyeprács?

    A garázsbejáró építésekor azt kell még végiggondolni, hogy egy bejárati utat szeretne építeni a kertkaputól a garázsig? Vagy pedig egy olyan kerti parkolóhelyre is szükség lehet, akár két autónak is, ahol a szabadban is parkolhatnak majd az autóval? Az út megépítéséhez még csak a szó szoros értelmében vett útra sincs mindenképp szükségük, mert két 40-60 cm széles gyeprács téglákból lerakott sáv is sár nélküli szilárd burkolatot tud biztosítani garázsuk bejáratáig. A szabadtéri parkoló burkolata is készülhet gyeprácsból. Lehet azonban térkő burkolata az útnak és a parkolónak is. Attól függ, hogy mit szeretnének.

  • A házuk kerti meghosszabbításaként funkcionáló terasz megépítése is központi eleme lehet kertjük kialakításának. Itt fogadhatják majd a barátaikat, és ide ülhetnek ki a kellemes nyári estéken egy kellemes családi vagy baráti beszélgetésre, vagy pedig egy egyedüli elmélyült gondolkodásnak is békés terepét adhatja teraszuk.
  • A baráti beszélgetések és vendéglátások helye a kertben meghúzódó pihenőhely is lehet, pl. egy hangulatos kis grillsütő hely vagy éppen egy szökőkút vagy akár egy kerti tó körül. Bármelyiket is választják ezek közül, körültekintően ki kell alakítani előbb a tavat vagy a szökőkutat, utána pedig a körülötte lévő vagy az odavivő burkolatot.

Többször előfordulhat majd, hogy kompromisszumot kell kötniük, nemcsak a kert megtervezésekor, hanem majd később a kivitelezéskor is. Ez a kompromisszum lehet anyagi természetű is, mert az előzetes költségvetésben kalkuláltnál más árakat kaptak az egyes termékekre és a munkára. Lehet azonban a kompromisszum egy-egy közben felmerült ésszerű információ vagy lehetőség megértése és utólagos elfogadása is. Bármelyikről is van szó, kertjük akkor lesz kész, amikor már semmi alakítani való nem lesz rajta. Ez pedig gyaníthatóan talán soha nem következik majd be.

Apró praktikák a kerti burkolatok világában

Nagyobb, burkolt felületek – főleg egyszínű térkővel burkolva – meglehetősen unalmasak tudnak lenni. Ha azonban a burkolatot egy teljesen elütő színű térkőből lerakott csíkkal megosztja, már érdekesebb lehet. Ha az egyes funkcionális területek szerinti elkülönülő színekkel burkolja a felületet, akkor nemcsak érdekesebbé varázsolja azt, hanem még segíti is a kertben kialakított burkolat praktikusabb használatát.

Ha pedig, pl. virágok, növények beültetésével választja el a burkolatokat, akkor máris jelentősen csökkentheti a nagy felület bántó ürességét.

Egy nagy felületű burkolat egyhangúságát szabálytalan formája is csökkentheti.

A szimmetria helyetti ellenpontozásokkal, eltérő megoldásokkal is érdekesebb lehet a burkolat. Ha kerti virágokból zöldellő szigeteket épít a burkolatba, akkor biztos lehet benne, hogy sokkal látványosabbá varázsolta burkolatát.
Egy nagyobb burkolt felület monotóniája nemcsak eltérő színű csíkkal és növények segítségével oldható, hanem pl. füves területek beékelésével is. Ezzel a nagy burkolt felület is tagoltabb hatásúnak tűnik majd, mintha egybefüggően letérkövezték volna.

A szemmel is láthatóan mesterségesnek tűnő burkolatok kirínak a zöld növényekkel borított természetes környezetből. A műkő és az unalmas, szürke beton helyett, egy, a növényzettel harmonikusan illeszkedő térkő burkolat sokkal természetesebb hatást kelt kertjében, mint egy betonjárda.

A beton járdánál igényesebb burkolatot szeretne?