Téglahatású térkő burkolatnál a hagyományos kisméretű téglára hasonlító térkövekből készült burkolatra gondolunk. Ezek a rusztikus téglára emlékeztető térkövek persze nemcsak az agyagból égetett téglák hagyományos vörös színében készülhetnek, hanem gyakorlatilag bármilyen színben.

A téglahatású térkövek retro hangulatot felidéző méretezésükkel és alakjukkal nagyapáink és nagymamáink korának nosztalgikus hangulatát csempészik be mai modern kertjeinkbe. Persze az is igaz, hogy ezek a durva kidolgozású, sok esetben töredezett élű rusztikus burkolatok elsősorban vidéki stílusban épült otthonaink tökéletes térkő burkolatai lehetnek.

A téglahatású térkövek kevésbé illeszkednek a modern minimál letisztult, egyszínű, végtelenül finom és egyenes vonalú megjelenéséhez. Sokkal inkább el tudjuk képzelni ezeket a rusztikus burkolatokat vidéki parasztházak udvari burkolataként, kerti járdájaként vagy kocsibeálló burkolataként.

Nem állnak távol ezek a burkolatok a harsány színekben pompázó mediterrán otthonok tökéletes kerti burkolataitól sem. Sőt a téglahatású megjelenés mellett a térkőből való elkészítésük éppen hogy ezt a színbeli harsányságot képes még jobban visszatükrözni a térkövek kisméretű tégla formája mellett a térkövek változatos színvilágával is. Ugyanis a betonból készülő térkő gyártásának a térkő tartósságán túl éppen az az erőssége, hogy a térkő burkolatok tetszőleges színű megjelenést kaphatnak.

A kisméretű tégla megjelenésére hasonlító térkő gyártás technológiája lehetővé teszi a teljes anyagában színezett térkő gyártást, és akár a felületi színezést kapó térkövek előállítását is. Nem véletlen persze az, hogy a korszerű, modern téglahatású térkövek teljes anyagukban színezettek, ezért nem kell tartani attól, hogy a térkő évtizedek alatti kopásával esetleg el fog jönni majd az az idő, amikor a színezett térkő elveszti a színnel kialakított egyediségét. Nem kell tartani attól, hogy a színezett kopóréteg lekopása után az egyszínű szürke térkő burkolat lehangoló látványa fogja szomorítani a burkolatot megpillantó tekinteteket.

A korszerű, teljes anyagukban színezett térköveknél nem kell tartani a térkövek kopásával esetlegesen együtt járó színvesztéstől. Ezeknél a térkő burkolatoknál nyugodtan koptathatja majd a burkolatot. Biztos lehet benne, hogy amíg él, nem fognak Önnek áltatlan éjszakákat okozni a színük elvesztésével megcsonkított térkő burkolatok.

Mit burkolhat téglahatású térkővel?

Nemcsak a kerti vagy a garázsbejáróhoz vezető utat burkolhatja téglahatású térkővel, hanem például kerti pihenőhelyét is. Akár még a teraszát is burkolhatja ezekkel a térkövekkel.

Sőt akár még teljesen egységes is lehet rusztikus stílusban megépült otthonának a teljes megjelenése. Ugyanis ezekből a kisméretű tégla alakú térkövekből nemcsak burkolatot boríthat be, hanem még akár a kerítését is megépítheti belőle.

Milyen kerítést szeretne?

  • Ha el szeretné zárni kertjét a kíváncsi tekintetek elől, akkor akár teljes egészében felfalazott falat építhet kertje köré.
  • Ha viszont nem annyira fontos Önnek a meghitt elzárkózás intim megjelenése, akkor csak a kerítés oszlopait és lábazati részét kell a kisméretű tégla pontos hasonmásaival megépíteni. Kerítésén a betétek készülhetnek fából is. Érdemes a puha fenyőfa helyett valamilyen keményfát választani kerítése faanyagának.
  • A leginkább mutatósak azonban a kovácsoltvas betéttel készült kerítések. Az viszont igaz, hogy ezeknél a kovácsoltvasból készült kerítéseknél nem lesz könnyű megőrizni a kert meghitt, belsőséges hangulatát. A kíváncsi tekintetek elé nem állít leküzdhetetlen akadályt egy kovácsoltvas betétes kerítés.

Milyen téglahatású térköveket választhat burkolatához?

téglahatású térkő burkolat

Leier Patio burkolata nemcsak téglavörös, hanem agyagbarna, klinkersárga és carbon színben is megszólalásig hasonlít egy kisméretű téglákból lerakott burkolatra. Persze Patio burkolata jóval tartósabb lesz egy tégla burkolatnál

A Leier Patio burkolat különösen közkedvelt a téglahatású térkövek közül. Az egyik fő előnye, hogy nemcsak térkőként, hanem falazókőként is tökéletesen használhatja. Ezért nemcsak burkolatát rakhatja le belőle, hanem még kerítését is megépítheti a térkövekből. A téglavörös mellett klinkersárga, agyagbarna vagy akár carbon színben is választhatja kerti burkolatához. Melyik színvilág tetszik a legjobban?

A másik nagy térkő gyártónak a Semmelrocknak is megvan a maga téglahatású térkő burkolata, mégpedig a Fuego Antico. Nem meglepő módon ezekből a térkövekből is építhet akár falazatot is. A téglavörös mellett itt bontott tégla mixben készítheti el Fuego Antico burkolatát. A rusztikus megjelenés bármelyik színvilág választásánál biztosított lesz.

A téglakő pedig tökéletes téglahatású térkő

A hazai gyártás mellett teljes mértékben hazai tulajdonban is lévő Barabás téglakő terméke pedig maga a kisméretű tégla képében megjelenő térkő. Keresettségére jellemző, hogy a népszerű sárga-piros téglakövek mellett megkaphatja még piros, barna, antracit-barna és grafit színben is. A grafit szürke színvilága a téglakő letöredezett éleivel igazán markáns megjelenést ad majd burkolatának.

Ezek a téglahatású térkövek letöredezett éleikkel, kopottas megjelenésükkel is a természetességüket, természetközelségüket fejezik ki.

A három lehetőség közül melyik téglahatású térkő burkolatot szeretné kertjébe?