A kialakítandó kert stílusát leginkább a kert tulajdonosának személyiségétől, igényétől és a kert adottságainak összességétől függően érdemes meghatározni. Az igazán otthonosan élhető kert a ház kültéri meghosszabbításaként funkcionál. Bármennyire is tükrözi a tulajdonos személyiségét, mégis alkalmazkodik a ház kialakított jellegéhez, a telek fekvéséhez, a kert adottságaihoz és közvetlen környezetéhez.

A ház stílusához és a tulajdonos személyiségéhez való alkalmazkodás nem kerül ellentmondásba, hisz az igazán élhető és szerethető otthonos otthon ugyanúgy tükrözi tulajdonosának személyiségét, mint ahogy a kialakítandó kertnek is tükröznie kell majd.

Álmai kertjének kialakítása izgalmas, ugyanakkor a legtöbbször elképesztően nehéz feladat. Biztosan rájött erre már, ha hozzálátott kertje tervezésének.

A kert kialakításának klasszikus sztenderdjei helyett tükrözze csak a kert a saját ízlését, igényét. Vagyis azt, hogy Önnek éppen milyen kert lesz az igazán szép, élhető és praktikus. Ezért persze nem kell alkalmazkodni sablonokhoz. Éppen ezért nem is támaszkodhat a kert kialakításakor a látszólagos könnyebbséget adó stílusjegyekhez. Az igénye alapján a kert adottságaiból kiindulva, a kert által kínált lehetőségeket érdemes a saját ízlésének megfelelően kialakítani.

modern, minimalista kert

Egy modern, minimalista kert

Ebben a kertkialakításban persze meghatározó szempont az, hogy milyen ember Ön?

  • Mennyire elfoglalt? Mennyire lesz élete meghatározó tere a kert?
  • Mennyi időt szeretne a kertben tölteni? Mit szeretne a kertben csinálni?
  • Mennyit szeretne a kerttel foglalkozni? Még pontosabban mennyi ideje lesz a kerttel foglalkozni? Mert talán ez a fontosabb.

Érdemes ezekre a kérdésekre választ adva végiggondolni, hogy milyen legyen a kert stílusa, jellege. A kertben is szinte minden megvalósítható. Az a kérdés, hogy mihez is lásson hozzá a kert tervezésekor, kialakításakor?

  • Az a kérdés, hogy mit szeretne Ön, és mennyit hajlandó erre áldozni az idejéből és a pénzéből?

Két kertépítési stílus között fog választani

Kertje alapvetően lehet modern formában, gondosan megtervezett mértani alakzatok, egyenes vonalak és szimmetrikus formák megjelenése.

Vagy pedig a sokkal szabadabb, rusztikusabb, természetközelibb tájjellegű megjelenésű, amely sokkal inkább hagyja érvényesülni a természeti táj természetes szépségét.

Megvalósítani pedig a két stílus valamilyen elegyét fogja

Persze nem valószínű, hogy vegytiszta formájában fogja majd kialakítani egyiket vagy másikat, a mesterséges művit vagy a sokszínű természetest. Sokkal inkább a két stílusirányzat egyéniségét legjobban kifejező elegyét fogja majd megálmodni és megépíteni a kertépítéskor lépésről lépésre.

Talán nem lenne szerencsés Közép-Európában, a Kárpát medencében az őshonos fajták helyett teljesen idegen fafajokat vagy egyéb növényeket tömegesen betelepíteni a kertekbe. Az egyensúly megőrzése, és az arányok megtalálása mellett azonban nem is kell feltétlenül ragaszkodni csakis kizárólag az őshonos fajokhoz. Miért mondom ezt?

Azért, mert a teljesen elhanyagolt és nemszeretem őshonos fajokat bemutató kertnél még a legidegenebbnek tűnő, de gondozott design kert is sokkal tetszetősebb és vonzóbb látványt nyújt. Vagy nem ért velem egyet?

Legfőképp azért mondom ezt, mert ha a kert tulajdonosa egy végtelenül letisztult design kertben érzi magát komfortosan, akkor nincs is igazából miről beszélni. Modern otthonához neki egy modern design kertre van szüksége, mert ebben fogja jól érezni magát, ebben fogja otthon érezni magát.

  • Márpedig ez az, ami a leginkább számít. Kertje neki készült, neki kell hogy tettszen.
  • Fáival, virágaival és épített burkolataival együtt.