Ha kertes házban lakik, akkor ez a cikk nem igazán fogja érdekelni. Ott van a nagy kertje, amiben fák, bokrok és virágok sora sorakozik abban a rendben, ahogy elültette őket. Ha pedig mégis elolvasná ezt a cikket, akkor lehet, hogy megmosolyogja majd, hogy mit kell egy ablakpárkányon kialakított kerten ennyit rágódni. Ön a házából kilépve máris egy igazi kertben találja magát, és nincs szüksége kert pótszerre.

A kertes házban lakóknak tényleg nincs is szükségük arra, hogy az ablakukban alakítsanak ki valamiféle zöld felületet. Nekik ott van az egész kert erre. A kert nélküli emeletes házakban azonban már más a helyzet. Sokkal nehezebb egy kis zöld felületnek megfelelő helyet találni. Ez a megfelelő hely lehet az ablakpárkány is vagy az erkély, ha erkélyes a lakása.

A panelházak sokadik emeletén is sokakban felmerül az igény, hogy növények között szeretnének élni. Erre kézenfekvő megoldás lehet pl. a cserepekbe ültetett virágok. A rendszeres öntözés mellett fontos az is, hogy ezek a virágok kapjanak elegendő természetes fényt. A nappali a tágas ablakával tökéletes helyiség lehet a virágoknak. A jóval kevesebb fényt kapó előszoba azonban már nem tűnik olyan jó megoldásnak. Az ablakkal rendelkező szobákban lehetnek virágok.

Emellett még jó lehetőséget jelentenek zöld szigetek kialakítására az ablakpárkányok is. Az ablakpárkányon kívül és belül is elhelyezhet egy tetszetős zöld felületet.

Miért jó a párkányon kialakítani egy kertet?

kert az ablakpárkányon

Jól érzi magát a növények között? Szívesen látja a növényeket és a virágokat az ablakában is?

Talán Ön is úgy van vele, hogy a betonrengetegek helyett jobban érzi magát a természetben, a növények között. Sok kutatás mutatott már rá arra, hogy a természetben, pl. az erdőben sétálva nemcsak a testünk frissül fel, hanem megnyugszik a lelkünk is. A sokadik emeleten persze nem lehet biztosítani az erdőben járás levegőjét, látványvilágát és hangulatát, de a zöld növények látványa még kicsiben is jót tesz az ember lelkivilágának. Másrészt pedig ezeknek a növényeknek a gondozása, locsolása elfoglaltságot és kellemes kikapcsolódást, más jellegű tevékenységet jelent a mindennapi pénzkereső munka mellett.

A növények közelsége pedig még a levegő minőségét is javítja, ami a benzingőzzel terhelt városokban szintén fontos szempont lehet. Persze az ablakpárkányokon elhelyezett növények nem tudják pótolni egy több száz négyzetméteres kert hangulatát és látványát sem, de jó ránézni, és megnyugtatja a lelkét is.

Az ablakpárkány azért is jó választás a növényeknek, mert itt bőséges napfény is éri őket.

A párkányon elhelyezett növényeknek vannak praktikus szempontjai is. Ha az ablak befelé nyílik, akkor a külső párkányon érdemes kialakítani a virágok helyét. Minél szélesebb az ablakpárkány, annál könnyebb rajta virágokat elhelyezni.

Ha a külső párkányon vannak a növények, akkor arról is gondoskodni kell, hogy nagy szélben se essenek le a virágok. Pl. a vízelvezetés szempontjából jó a kifelé dőlő párkány, de ha virágokat szeretne elhelyezni rajta, akkor már nem is annyira előnyös. Könnyebben leesik a virág, és locsolás után is mindig a külső rész felé fog folyni a víz.

Az ablakpárkányra kirakott cserepes virágok helyett előnyösebb virágládában tartani a növényeket. Ezek szögletes formájuknak és nagyobb súlyuknak köszönhetően rögzítés után sokkal stabilabban fognak állni a virágcserepeknél.

Milyen növényeket tarthat az ablakpárkányon?

A párkányra kihelyezett növényeknek is ugyanúgy van napfényigénye, mint bármelyik más növénynek. Ezért érdemes a déli oldalra néző szobák ablakaiban elhelyezni a virágokat. Persze a nyári kánikulában pedig a 40 fokos tűző meleg – felerősítve az ablaküvegről visszaverődő napfénnyel – nehezen bírható a növényeknek is.

Ezért összességében a keleti és nyugati oldalra nyíló ablakok fényviszonya a legjobb a növényeknek.

Természetesen leggyakrabban virágokat tartunk az ablakban. A virágok mellett azonban pl. fűszernövényeket is tarthat a párkányon. Ezeket is gondozni kell természetesen, de ugyanúgy gondozást igényelnek a virágok is, akár az ablakban tartja őket, akár benn a szobában.

A fűszernövényeknél a gondozás a metszést is jelenti, mert a korlátozott földterület miatt a lombozat nem nőhet túlságosan nagyra. A lomb visszavágása azonban egyben a kakukkfű vagy a zsálya szüretelése és felhasználása is.

Ha a virágok szép látványa a cél, akkor a legszebbek az egynyári virágok. Ilyen egynyári virág pl. a muskátli vagy a petúnia. A szépségnek persze ára is van, mégpedig az, hogy a telet ezek a virágok nem bírják, és kifagynak. Télen tehát másról kell gondoskodni helyettük.

A tűző napon lévő déli fekvésű ablakokban mutatnak jól, a szárazságot és a nagy meleget is jól bíró különféle kaktuszok.

Virágládákban pedig akár kisebb növésű örökzöldeket is tarthat a párkányon.

  • Önnek milyen tájolású az ablaka?
  • Milyen növényeket szeretne elhelyezni a párkányon?