Új kerítés építésén gondolkodik? Milyen kerítést fog építeni?

Régóta divatos a kovácsoltvas kerítés. Nem véletlen, hogy egyre többen készíttetik el kovácsoltvasból a kerítésüket. Aki viszont nem szeretné, hogy belássanak az utcáról a kertbe, az kőből építi a kerítést. Vannak olyanok is, akik kovácsoltvas betétes kerítésükhöz építenek kőből kerítés lábazatot. A kőkerítés épülhet terméskőből vagy más természetes kőből is. Választhat azonban olyan megoldást is, amikor a felépített, falazott kerítést kerítés burkolattal díszíti. Melyik megoldásban gondolkodik? Milyen kerítés tetszik Önnek a legjobban?

Ha elkészült az otthonuk, akkor az ideiglenesen kihúzott drótkerítést sokan lecserélik egy igényesebb kerítésre. Az új kerítés megépítése általában megelőzi a kert rendbe tételét. Nem a háztól haladunk a kert felé a kertrendezésben, hanem inkább a kert határán lévő kerítést készítjük el véglegesen. Önnél is megelőzi a kertrendezést a kerítés építése?

Milyen kerítés építésén gondolkodik?

Terméskő vagy mészkő burkolattal épült kerítés

kerítés burkolat építése

Tetszik a kerítés burkolata?

Népszerűek a terméskőből épült kerítések. Ezek a kerítések lehetnek teljes magasságukban terméskőből megépített kerítések, de lehetnek olyan kerítések is, amelyeknek csak a kerítés oszlopok és a lábazat épül meg a terméskőből, és erre kerül a kovácsoltvas betét.

A terméskőnél is megkülönböztethetjük azt a megoldást, amikor a kerítés teljes keresztmetszete megépül a terméskőből. Választhat azonban olyan megoldást is, amikor a kerítés vagy pedig a kerítés lábazata betonozással készül el, és erre kerül kerítés burkolatként mészkő vagy homokkő burkolat.

Kerítés burkolatként általában a rusztikus, hasított mészkő lapokat használják. Ezeknek a lapoknak nemcsak a felülete érdes, egyenetlen, hanem az alakjuk is szabálytalan. Burkolhatja azonban kerítését vagy kerítés lábazatát fényesre vagy mattra csiszolt mészkő lapokkal is. Ezek az igényesebb kidolgozású lapok elsősorban a beltéri burkolásoknál kedveltek. Kerítésburkolatként azért keresik sokan, mert a csiszolt felület kevésbé koszolódik. Nem tapad meg benne úgy a por, mint a hasított mészkő felületen.

Kerítés burkolat márványból vagy gránitból

A kerítést nemcsak mészkő lapokkal, hanem márvány vagy gránit lapokkal is burkolhatja. A mészkőtől jóval keményebb gránit és márvány tartósabb, szilárdabb burkolat, de ez persze azzal is jár, hogy a súlya is nehezebb ezeknek a lapoknak. Ez azzal is jár, hogy a felfogatásukkor is körültekintőbbnek kell lennie. Minél vastagabbak a burkolásra használt márvány vagy gránit lapok, annál stabilabb ragasztásra van szükség.

Ezzel együtt azonban nem célszerű 2 centiméteresnél vastagabb lapokkal burkolni a kerítést, mert a díszítést már ezek a lapok is tökéletesen biztosítják, de még nem terhelik túl a kerítést. Sőt akár már az egy centis lapok is megfelelők lehetnek a kerítés burkolásához.

A márványból és gránitból készülő burkolólapok sajátossága még a fényesre csiszolt felület. A természetes kövek sajátossága az egyes lapok eltérő mintázata és színárnyalata. Éppen ezek az eltérések adják ezeknek a köveknek a természetességét.

Arról ugye nem is kell beszélnünk, hogy a kerítésburkolatként használt lapoknak fagyállóknak is kell lenni.

Betonból gyártott kerítés burkolat

A térkő gyártók is készítenek betonból kerítés elemeket. Ezek között vannak olyanok, amelyekből a kerítés teljes keresztmetszetét meg tudja építeni.

Bradstone Blue Lias falburkolat

Blue Lias falburkolat kékesszürke színben

Vannak azonban olyan burkolatok is, amelyekkel burkolhatja, díszítheti a kerítést. Ilyen kerítés burkolat a Semmelrock Bradstone Blue Lias burkolata is.

A kékesszürke árnyalatú Blue Lias burkolat választásának egyik fő előnye, hogy színben tökéletesen harmonizál a Blue Lias lapokkal. Ezért ha a kerítés elkészülte után a kertkaputól a házig vezető járdát szeretné kirakni, vagy pedig a teraszát burkolja majd, akkor a Blue Lias lapok kékesszürke árnyalata tökéletes harmóniában lesz majd a kerítéssel.

leier arhitektura burkolat

Leier Arhitektura burkolat beige színben. Vagy inkább a törtfehér tetszene? Esetleg a feketemárvány?

Ugyancsak betonból készült fal és kerítésburkolat a Leier Architektura falburkolat mégpedig beige, törtfehér vagy feketemárvány színben. Falak, lábazatok és kerítések burkolására is használhatja ezeket a 40×20-as lapokat.

Kerítése építésekor milyen burkolatot szeretne a kerítésre?