A kavicsos kert a nevéből adódóan is kisebb-nagyobb kavicsokból áll. Az apró kavicsok mellett azonban nagyobb köveket is találhat a kertben. És mi mindent még?

Kavicsos kertjének dísze a különböző méretű és színű kavicsok látványa. A kert kavicsos részei mellett természetesen növények is vannak a kavicsos kertben. A kaviccsal jól kitöltheti a fák és bokrok közötti területeket. A térkövezett gyalogút vonalát is szegélyezhetik kavicsok.

Hogyan készül a kavicsos kert?

kavicsos kert kialakítása

Mire figyeljen oda a kavicsos kert kialakításakor?

A kavicsos kert kialakításához először is ki kell választanunk a megfelelő kavicsokat. A kavics lehet zúzott kő is. Sokan választják a 4-8 centiméteres kulé kavicsot. Nem szükséges azonban egyféle kavicsban gondolkodnia. Sőt változatosabb lesz a kert, ha többféle színű és méretű kavicsokkal alakítja ki a kert különféle kavics sávjait. Közben egy dologra kell figyelnie:

  • térburkoló szegélykő

    A térkő burkolatnak stabil tartást ad a szegélykő.

    A különféle kavicsok ne keveredjenek össze, mert abból csak egy nagy kavalkád lesz. Ezért a kavicsfajtákat betonágyba stabilan lerakott szegélykövekkel választhatja el egymástól.

A kavics területének kijelölése után a kavicsréteg vastagságának megfelelően ki kell termelni a földet. A kitermelt föld alatt meg kell tisztítani a területet a különféle gyomoktól és gyökerektől. Érdemes még fel is javítani a talajt szerves trágyával, hisz növényeket is fog ültetni a területre. Bármilyen hangulatos is a kavicsos felület, azért a kertben mégis a növényeké kell legyen az első hely.

A nagyobb mélységet és kapaszkodást igénylő fák és bokrok idővel majd kellemes árnyékot fognak adni a kertben, és a nagy kánikulában is kellemes pihenést fog biztosítani. Egy-egy virágágyás pedig a ház előtt vagy éppen a kertkaputól a házhoz vezető járda mellett mindig el fogja kápráztatni az Önökhöz érkezőket.

Persze ha nem a vendégeket, hanem inkább saját magukat szeretnék elkápráztatni egy tavasztól akár késő őszig is pompázatosan virágzó virágos kerttel, akkor inkább a terasz előtti terület hangulatos kialakítására törekedjenek. Ezzel két legyet is üthet egy csapásra.

  • Ha kiülnek a teraszra, akkor máris a szemük elő tárul a pompázatos virágtenger.
    Ha pedig nincs ideje kiülni a teraszra, akkor pedig annyi ideje csak van, hogy kikukkantson az ablakon. Ekkor is gyönyörködhet majd a virágágyások látványában. Bár azért az már szentigaz, hogy a virágok csodás illatát a zárt ablakok és a teraszajtó mögött nem fogja érezni. A pompázatos illatokért bizony ki kell mennie a kertbe. Ebben nincs mese.

A területet megtisztítása után a gyomok növekedését megakadályozó geotextíliát terítse le a területre. Ha toldani kell, akkor az egymás melletti textíliák jól fedjék át egymást.

Ezután az elültetendő növények helyén a geotextíliát ki kell vágni, és ezekre a helyekre el kell ültetni a növényeket. Számoljon a növények fejlődésével, növekedésével is, és úgy alakítsa ki a növények ültetőhelyét. Jól locsolja is meg az elültetett növényeket.

díszkavics

Díszkavicsok a kavicsos kerthez

Ezután pedig következhet a kavicsréteg, amivel megteríti a területet. A kavicsrétegnek legalább 6-8-10 centiméter vastagnak érdemes lenni. Ha ennél vékonyabb, akkor egyszerűen kilátszana alóla a földréteg és a fedésre használt geotextília. Érdemes többféle színű és nagyságú kavicsokkal dolgozni a rétegek lerakásakor.

Ezzel gyakorlatilag kész is van a kavicsos kert, de természetesen nagyobb kövek kirakásával még jobban lehet sziklakertesíteni a területet.

Mit keresnek a kavicsos kertben a járdalapok?

leier classic line burkolat

Leier Classic Line mosott kavicsos burkolat kerti pihenő és kerti út burkolására

A járdalapokat a kerti út burkolatának a kialakításához érdemes használnia. Ugyanis a kavicsokon nem éppen kellemes a járás, és ha lehet, akkor ne a kavicsrétegeken járjon-keljen a kertben. Akár gyöngykavicsos járdalapokkal is burkolhatja a kerten átvezető utat.

Természetesen érdemes a szemet gyönyörködtető kavicsos kert látványának szemléléséhez megfelelő helyet is kialakítani a kertben.

Lehet ez a terasz is, amiről az egész kertet át tudja tekinteni. Kialakíthat azonban egy kerti pihenőt kertje végében is, például egy grillező vagy szalonnasütő hellyel is, ahol nemcsak a szűk család, hanem még a barátok is jól érezhetik magukat egy tavaszi vagy őszi kerti partin. A gyöngykavicsos kerti út pedig ezt a pihenőt köti össze a házzal.

Legyen egy kicsit kreatív a kerti út nyomvonalának a kijelölésekor, és a nyílegyenes út helyett tegyen bele kisebb-nagyobb íveket is. Sőt akár nem is szükséges burkolt kerti út a közlekedéshez, hanem elég csak 20-30 centiméterenként, lépőkövekként lerakni a járdalapokat a kerti közlekedéshez.

Természetesen a hosszú nyáresték hétvégéi is tökéletes időpontok lehetnek egy kis összejövetelre, de a nagy kánikulában azonban lehet, hogy inkább szívesebben mennének a barátaik egy vízpartra. Persze ezt is meg lehet oldani akár a kertben is, ha egy kerti medencét is kialakít a kertben.

Ha pedig medencét azért mégsem szeretne, akkor egy szökőkút is hangulatos helye lehet a kerti partiknak. Igaz, hogy a kisebbfajta szökőkút medencéjében nem tudnak megmártózni a vendégek, de a víz jelenléte, közelsége jóval kellemesebbé teszi a tikkasztó nyári hőséget is.

Ez persze azt jelenti, hogy jó előre érdemes megtervezni a kert minden egyes négyzetméterét, és ennek megfelelően hozzákezdeni a kialakításához.